2014. január 19., vasárnap

Írásaink védelme... hogyan blokkolható a másolás a blogokon?Mint ahogyan azt a Pennán is tapasztalhattátok, nem lehetséges a szövegek és képek másolása, ez utóbbi esetében is csak úgy, ha külön linkként csatolom a kép új lapon való megnyitásának és/vagy lementésének lehetőségét.
Sajnos, botlottam már olyan oldalakba, ahol mások panasza által olvashattam, hogyan másolta és tette fel  valaki saját írásaként más művét, bejegyzését. Az, ha másolunk valamit és forrásként feltüntetjük az író vagy szerző nevét, megint egy másik dolog, de előfordulnak olyan bloggerek, akik úgymond más tollával ékeskedve, úgy tüntetik fel az oldalukon mások műveit, mintha ők írták volna és ez lehet, nem rosszindulatból fakad, egyszerűen elnyeri a tetszésüket, publikálják, megosztják, de mindezzel személyi jogokat sértenek, hogy elhagyják a szerzők nevét vagy az író blogjának megnevezését. 
Ezen problémák megelőzésére léteznek úgynevezett másolás-blokkolók, amelyek megakadályozzák, hogy másolják a bejegyzéseket, cikkeket, magát az oldal tartalmát. Ezeket a kódokat csak másolnotok kell, majd az elrendezés menüben a moduloknál, html kódként hozzáadni az oldalatokhoz.

Ami negatívum, hogy így érthető módon, ti magatok sem tudtok szimplán másolni az oldalról, de mindenképp hasznos, hogy védve marad az írásotok, legalább is a billentyűzet/egér általi másolás lehetőséget tekintve. Én azt hiszem, az első megadott linkről használom az én blokkolómat, de a többi linket is jónak és alkalmasnak tartom! Ha bármilyen kérdésetek van ezzel kapcsolatban, elakadtatok vagy nem működik valami, írjatok ehhez a bejegyzéshez kommentben és igyekszem segíteni!


Ajánlott oldalak

Nincsenek megjegyzések: