2015. május 2., szombat

Blogtervezés, avagy mi szükséges egy Könyvajánlókkal foglalkozó oldalra?A napokban több könyvajánlós oldallal találkoztam és ahogyan arra már az előzőekben is utaltam: létezhet bármennyi blog, amely ezzel a témával foglalkozik, mindig lesznek különbségek és eltérő elképzelések. Ezek a különbségek megmutatkozhatnak az oldal felépítésében, a könyvek tartalmának bemutatásában - hiszen van, aki spoiler-mentesen ír, más pedig jobban elmerül a részletekben -, és lehetnek eltérések az oldal egyéb lehetőségeinek megválasztásában. 
Én magam is könyvajánlós oldallal foglalkozom a Pennát a kézbe mellett, bár nálam annyiban eltér a dolog, hogy nem csak véleményt és/vagy értékelést hozok róla, hanem elérhetővé is teszem számotokra az emailben való elküldéssel. Szóval, én inkább Könyvtár vagyok vagy valami hasonló. Viszont nálam is vannak olyan menüpontok, amelyek kiegészítik ezt a formát. Láthattok példát Angol könyvrészlegre, vagy újdonságként hoztam az utóbbi időben a Film/könyv lehetőséget, ahol olyan könyveket osztanék meg veletek, melyek könyvadaptációként szolgáltak egy-egy filmhez. Próbálok minél több lehetőséget megragadni, hogy színesebb és szebb legyen az oldal.

Blogtervezés néven most ahhoz adnék tippeket és ötleteket, hogy mi szükséges ahhoz, hogy egy könyvajánlókkal foglalkozó oldalt létrehozzatok! Mondhatnánk, hogy mi más, mint könyvek! Viszont sokkal többet ki lehet hozni ebből az alapgondolatból!1. Könyvek megválasztása

Evidens módon, a leglényegesebb funkciója az oldalnak maga a hozott tartalmak és az ezzel kapcsolatos vélemények, és a kettő közül is az utóbbin van a hangsúly, hiszen ha csak tartalmat olvashatunk egy könyvajánlós oldalon, még nem jutottunk előrébb. Attól válik ajánlássá, hogy az oldal szerkesztője vagy írója, elmondja a meglátásait, tapasztalatait és gondolatait az adott könyvről. Mennyire tetszett neki vagy mennyire nem? A fülszöveg vagy a hátoldalon olvasható tartalom révén azt az élményt kapta, amire számított vagy amit várt? Csalódott az író stílusában vagy hozta azt a formáját, amelyet megszokott és szeret tőle? (már ha folytatásos regényről van szó) Voltak kedvenc karakterei? Szó esett karakterfejlődésről a történet végére? Volt kiindulópont és cél, ahová megérkeztünk? Függővég volt vagy esetleg kerek egészként tekinthetünk a történetre? Maradtak bennünk kérdések a sorok végeztével? Tucatnyi kérdésre lehet keresni a választ egy könyv elolvasása után és a könyvajánlók által ezekre kell megtalálnunk a válaszokat, hogy más olvasókat segíthessünk. Lehetséges, hogy valaki pont a mi véleményünk alapján dönt úgy, hogy igen, ezt neki is el kell olvasni vagy esetleg, épp hogy megmentünk valakit egy botrányos könyv elolvasásának kudarcától. 

Viszont azt is fontos szem előtt tartani, hogy különbözőek az ízlések és nem szabad csak a könyvajánlók által megválogatni, hogy mit olvasunk. Rendelkeznünk kell saját értékeléssel és kritikával, hogy magunk tudjuk megmondani egy könyvről, miszerint az jó volt-e vagy sem. S az is lehet, hogy egy remek könyvről van szó, csak mi olvastuk rosszkor és rossz időben. A vélemények inkább segítsenek minket, de ne befolyásoljanak! Adjunk mások szavára, de aztán mi döntsük el, hogy mivel értünk egyet és mivel nem!

Visszatérve a tervezéshez... a választott könyvek, melyekről könyvajánlót hozunk, egyrészt a mi döntésünk, hiszen arról írunk, amit éppen elolvastunk. Ami tetszett vagy éppen nem, de ha már mindezt blogon tesszük közzé és nem csak magunkban konstatáljuk a tapasztaltakat, akkor érdemes figyelembe venni az olvasók igényeit. 

Tipp: kérjük ki a véleményüket, hogy ők melyik könyvről szeretnének kritikát olvasni!

Ez eléggé tág megközelítés lehet, de ha van négy-öt könyvcímünk, amelyek amúgy is foglalkoztatnak minket, akkor megkérdezhetjük az olvasókat egy közvélemény-kutatás által, hogy ezek közül melyik élvezzen elsőbbséget és melyikről írjunk a napokban? Akkor előre lehet venni azt az adott könyvet a listán és így az olvasókat is bevonhatjuk az oldal alakulásának folyamatába! Ha csak találomra hozunk néhány értékelést és véleményt, és leginkább olyan könyvekről, amelyek csak minket érdekelnek, lehetséges, hogy nem igazán keltjük fel az olvasók érdeklődését! Hozhatunk ismeretlenebb vagy kevésbé felkapott könyveket, de igyekezzünk kiegészíteni néhány olyan bejegyzéssel is az oldal tartalmát, amely az olvasók igényeinek is eleget tesz! Sokkal szívesebben látogatnak majd a blogra, ha ők is részesei a történéseknek!


2. Rendszerezés és felépítés

Az átláthatóság ugyanolyan lényeges, mint maga a tartalmi minőség. Lehet egy történet izgalmas, érdekes vagy figyelemfelkeltő, ha az oldal felépítése nem esztétikus. Elveszi az olvasás élményét. Egy könyvajánlókkal foglalkozó oldalon egyrészt, a rendszerességre lehet fektetni a hangsúlyt, hiszen rengeteg könyv között kell eligazodni és megtalálni azokat a dolgokat, amelyekre szükségünk van. Van, aki kimondottan fantasy témában olvas. Néhányakat csak azok a vélemények érdekelnek, amelyek spoiler-mentesek. Másokat inkább azok a könyvek érdekelnek, melyek felkapottak és amelyek újdonságként szerepelnek a könyves oldalakon. Hogy ki milyen céllal keres, egyénenként különbözik és ezt úgy tudjuk elősegíteni, ha különböző lehetőségek által kategorizáljuk az oldal tartalmát.
Ennek egyik hatékony és működőképes megoldása, ha címkéket alkalmazunk. Egy-egy bejegyzésnél érdemes címkéket használnunk, ezáltal is rendszerbe sorolni az adott könyvet témát, írót vagy stílust érintően. Nekünk is átláthatóbbá válik az oldal és még inkább az olvasóknak, akik így kulcsszavak által böngészhetnek az oldalon. 
Következő alternatíva a menüpontok és a modulok kialakítása. Én magam is szívesen használom ki ezt a lehetőséget, itt a Pennán és a Penna Könyvtár oldalán is. Sokkal átláthatóbbá teszi a dolgokat és egyszerűbbé, hogy mindenki megtalálja azokat a főbb témákat, amelyekre épül az oldal struktúrája. Ennek a kialakításában érdemes végig nézni, hogy melyek azok a lehetőségek, melyekre az oldal működését alapozni tudjátok!

Amire mindenképp szükség lehet

* Bemutatkozó rész
ki az oldal szerkesztője, miért hozta létre, mi a célja és hogyan működik az oldal
Tipp: modulsávban használt szövegdoboz, vagy külön menüpontban megosztott tájékoztatás és bemutatkozás

* Kapcsolattartás
fontosabb elérhetőségek, emailek, kérések és kérdések feltevésére biztosított hely
Tipp: üzenőfal létrehozása vagy külön menüpont, kommentelési lehetőséggel

* Tartalomjegyzék
az oldal bejegyzéseinek és tartalmának összesítése, kategorizálva és pontokba szedve
Tipp: Archívum modul alkalmazása vagy külön menüpontban összegzett lista

* Hírek
fontosabb történésekről és/vagy frissítésekről kiírt értesítés, valamint tájékoztatás
Tipp: látható helyen, modulként alkalmazott szövegdoboz, ahol feltüntetitek ezeket az információkat - szerintem ez a legeredményesebb, mert rögtön látható az oldal betöltésénél -, vagy külön menüpont alkalmazása a menüsoron.

 * Rendszeres olvasók és követés
lehetőség biztosítása, hogy az olvasók és látogatók feliratozhassanak az oldalra
Tipp: erre a blogger is biztosít lehetőséget. A modul elhelyezhető az oldalsávban, valamint email által is követhető az oldal működése. Ezzel kapcsolatban is elhelyezhető egy modul, ha valaki emailben is szeretne feliratkozni!

* Linkcserék
az oldal létezése és híre a cserelehetőségek által másokhoz is jobban eljut
Tipp: jelezzétek, hogy ez az igény az üzenőfalon kérhető vagy abban a menüpontban, ahol lehetőség van hozzászólni az oldalhoz. Mindenképp helyezzetek el erre modult az oldalsávban!További lehetőségek, amelyek kiegészíthetik az oldalt

* Üdvözlet
köszönés és rövid útbaigazítás az oldalra látogatók számára
Tipp: érdemes látható helyen elhelyezni erre egy szövegdobozt a modulsávban, amely szinte rögtön látható az oldal betöltésénél

* Várható
előrejelzés, hogy milyen bejegyzésekre számíthatnak az olvasók a közeljövőben
Tipp: modulként szövegdoboz elhelyezése vagy menüpont alkalmazása, ahol képeket is illeszthettek az adott könyvekhez, bejegyzésekhez

* Legnépszerűbb bejegyzések
leggyakrabban megtekintett írások vagy legtöbb hozzászólást kapott bejegyzések listája
Tipp: erre külön modul lehetőséget is biztosít a blogger, amelyet hozzáadhattok az oldalhoz vagy ti is létrehozhattok egy listát az alapján, hogy melyekhez érkezett például a legtöbb komment vagy hozzászólás

* Keresés
keresősáv elhelyezése az oldalon, ha valaki kulcsszó által szeretne böngészni
Tipp: a blogger moduljai között hozzáadható ez a lehetőség az oldalsávhoz, valamint ezt segíti a Címkék lehetőség is

* Legutóbbi hozzászólások
az olvasók tájékozódásának segítése, hogy mely bejegyzésekhez érkezett véleményt, komment
Tipp: modul elhelyezése az oldalsávban, melyet a blogger biztosít vagy ahogyan én a Penna Könyvtár oldalán is csináltam, külön menüpontba másolom a legújabb véleményeket.


3. Dolgozzunk össze!

S végezetül, adnék néhány menüpontra használható tippet, amelyek feldobhatják az oldalatok tartalmát! Ahogyan azt az előbbiekben is írtam, egy oldal működése egyrészt a szerkesztő és az író felelőssége, de nagyon fontos alkotóelemei maguk az olvasók is, hiszen értük szerkesztjük és fejlesztjük az oldalt! Ennek tudatában fontos, hogy igyekezzünk minél választékosabb és sokoldalúbb tartalmat létrehozni és lehetőséget biztosítani arra, hogy részt vehessenek az oldal működésének folyamatában!

Ismered? Olvastad? Mondd el a véleményed a könyvről!
  • ha egy-egy olvasó olvasott egy adott könyvet, elmondhatja egy komment formájában a tapasztalatait, amellyel kiegészítjük a saját bejegyzésként megosztott véleményünket. Erre a lehetőségre érdemes felhívni a figyelmet és meglehet, hogy nem fogják sokan kihasználni - hiszen kevesen vannak, akik esetleg olvasták azt az adott történetet és még kevesebben, akik veszik is bátorságot, hogy elmondják a véleményüket -, de a lehetőséget biztosítani kell számukra! A vélemények elküldése történhet komment vagy email formájában! Ez utóbbi több lehetőséget ad arra, hogy igényes és minőségi munkát adhassunk ki a kezünkből, hiszen képeket is csatolhatunk illusztrációként!

Ha te lennél az író, hogyan ért volna véget? - avagy az alternatív befejezések
  • egy nagyon összetett és érdekes lehetősége lehet az oldalnak, ha létrehozunk egy menüpontot azzal a céllal, hogy legyen egy hely, ahol az olvasók megírhatják a saját elképzeléseiket egy-egy történet végével kapcsolatosan. Nagyon sok könyv van, amelynek a lezárásával nem értünk egyet vagy folytattuk volna még, esetleg kérdéseket hagyott maga után. Létrehozhatunk egy ilyen ötletelő menüpontot, ahol alkalmuk lehet az olvasóknak olyan véget kerekíteni az adott történetnek, amilyet olvasni is szerettek volna! Ehhez érdemes kiválasztani közvélemény-kutatás által egy történetet, majd a kialakított menüpontban kommentelési lehetőséget biztosítani arra, hogy az olvasók befejezést írhassanak! Érdekes és egyedi megoldások születhetnek a képzelet által! 

Írjunk együtt történetet! - avagy bújjunk a karaktere bőrébe
  • ehhez lehetséges kiválasztani egy ismertebb és felkapottabb történetet, amelyben mindenki otthonosabban mozoghat és felvázolni egy, a könyvből kiragadott szituációt, amelyet megpróbálhatnak az olvasók tovább folytatni. Ír valaki néhány sort és arra reagálva, tovább viheti a gondolatot egy másik olvasó! Ezáltal is lehetőségünk van bevonni a látogatókat az oldal működésébe és életébe, mégpedig játékos formában! Ez egyrészt, kapcsolatot teremt az olvasók között, közösségépítő ereje van és még az írást is segíti!


Nos, ez a bejegyzés ennyi lett volna! A Tartalom menüpontban tervezek egy kisebb bejegyzéssorozatot Blogtervezés néven, amely által szeretném a legfontosabb szempontokat és kritériumokat összesíteni, hogy mi is szükséges egy működőképes oldal kialakításához! Most a "könyvajánló oldalam van" témában írtam le néhány gondolatot, de ha szívesen olvasnátok Blogtervezést esetleg történetes oldalak kialakításával, felépítésével és szerkesztésével kapcsolatban is, akkor írjatok kommentet! :)

2 megjegyzés:

Crystal Roth írta...

Ez egy nagyon jó bejegyzés volt és jókor is jött. Én is szeretnék egy ilyen stílusú blogot létrehozni a nyáron és remek ötleteket adtál most nekem. Köszönöm. :)

Szatti írta...

Örülök, hogy segíthettem és ha esetleg, neked is adódna ötleted majd, hogy mivel lehetne még mindezt kiegészíteni, nagyon szívesen venném a segítséged :) Én összegyűjtöttem, amit gondoltam és amit másoknál látok, de lehetséges, hogy kimaradt néhány hasznos dolog! :)