2016. január 23., szombat

Változó érdeklődés, avagy az olvasás-ízlés kérdése

Emailben nagyon sok kérés érkezett be legutóbb azzal kapcsolatban, hogy én mennyire vagyok elégedett a Kindle készülékemmel, mit tartok előnynek, illetve hátránynak vele kapcsolatban, továbbá miket olvasok mostanság? Ezekre a kérdésekre is válaszolni fogok, viszont szeretnék egy másik témát is körüljárni, ami talán kapcsolódhat ehhez a bejegyzéshez. 
A Kindle és minden más ebook készülék megjelenése előtt én is könyvesboltba jártam és onnan szereztem be a könyveimet. Könyvtárba nem igazán jártam vagy nagyon ritkán, mert jobb szerettem azokat a könyveket lapozni, amelyek az enyémek és a határidőhöz való alkalmazkodás sosem ment nekem, vagy legalább is nem szeretem. Olvassak ki két hét alatt egy könyvet, mert vissza kell vinnem? Ha addig meg adódik valami, ami elveszi a szabadidőmet, mehetek hosszabbíttatni vagy rosszabb esetben visszavinni és ki tudja, mikor tudom újra kivenni?! Én könyvesboltos típus voltam, maradjunk ennyiben. 

Sokan amiatt használnak ebook készüléket, mert anyagilag nem tudják kivitelezni a megannyi könyv megvásárlását, így az adott könyveket letöltik, ráteszik és probléma megoldva. Én nem emiatt vettem elsősorban ebookot, bár ez a szempont sem volt utolsó. Évekig, amíg könyvesboltba jártam, szinte minden héten beruháztam valami újdonságra és ezáltal eléggé terjedelmes könyvmennyiségre tettem szert. Viszont a mennyiség néha nem egyenlő a minőséggel, és sikerült olyan könyveket is vennem az évek során, amelyeket nem olvastam el teljesen, vagy végig olvastam, de nem tetszett annyira, mint vártam. Biztosan ismeritek ezt a helyzetet, amikor a tartalom és a borító sokkal kecsegtetőbb, mint amennyire a történet valóban jónak nevezhető. Nagyon megtetszett a sztori vagy a külső kivitelezés és gondolkodás nélkül lekaptam őket a polcról. Aztán jött a hidegzuhany és a csalódás... ez bizony, mégsem tetszett annyira, mint vártam.
Eleinte ezt az érzést kizárólag a könyvekre hárítottam, mintha ők lennének a hibásak, amiért nem nyerték el az ízlésemet. Bár minden bizonnyal, van ilyenre is példa, amikor valóban egy könyv iszonyatosan gyenge, de az én esetemben minden egyes könyv gyengének bizonyult ebben az időszakban és nem értettem, hogy miért választok rosszabbnál rosszabb könyveket, holott azelőtt annyi jó történetet olvastam. 
Aztán rájöttem, hogy bennem van a hiba... ami igazából nem is hiba, csak egy természetes változás, amin én is keresztülestem: mondhatni felnőttem. Az addig szórakoztatónak talált fantasy és/vagy romantikus könyvek már nem elégítették ki az olvasásszomjamat, nem kötöttek le úgy, ahogyan szerettem volna és erre csak nagy sokára jöttem rá... akkor, amikor már körülbelül a hatodik-nyolcadik könyvemet vettem meg, ami ismételten untatott. Persze mondhatnánk, hogy én mit lepődtem meg ezen? Az ember változik, ezzel párhuzamosan pedig az érdeklődés is. Más témájú könyveket is szívesen olvasunk vagy teljesen áttérünk egy új irányvonalra. Nekem viszont ez a változás eleinte nem volt észrevehető, legalább is nem abban a formában, hogy magamban keressem az okát. A könyveket hibáztattam, az írókat és magát az egész cselekményt, amiért úgy és ahogyan lett megírva, pedig nem voltak rossz történetek, csak már engem nem foglalkoztattak.

Vannak, akik már tizenévesen krimiket olvasnak és emlékszem, hogy az egyik olvasó még ki is emelte, hogy ő Agatha Christi könyvein nőtt fel... őszintén, én még egy Agatha Christi könyvet sem olvastam még, bár az évek során sokkal közelebb kerültem a krimi világához, mint ahogyan mondjuk öt évvel ezelőtt voltam. Én a Harry Potter, Laura Leander és a Darren Shan regényeken nőttem fel, Alice Csodaországban-t olvastam meg Moony Witcher könyveket. Tehát, eléggé a fantasy világára szorítkoztam, de akkoriban nekem ez volt az olvasás. Ebben éreztem jól magam. Tizenhét-tizennyolc évesen berobbantak a Vörös Pöttyös könyvek és emlékszem, ahogy sorban megvettem minden egyes kötetet, ami megjelent ezzel a jelzéssel. Persze, ma már hiányos ez a sorozat és nagyon sok Vörös Pöttyös könyv hiányzik a polcomról, viszont akkoriban teljesen mindegy volt, mi a történet, milyen a borító, ki írta vagy egyáltalán miről szól, kellett... kellett, mert Vörös Pöttyös és akkor rossz nem lehet. Nos, ez a gondolat megbukott abban a pillanatban, amikor néhány évvel később sorozatban csalódni kezdtem minden ilyen jelzéssel ellátott könyvben, amit megvettem. Gyengék voltak, unalmasak, sablonosak, kiszámíthatóak és cseppet sem kötöttek le. Azóta is van egy-két ilyen kötet a könyveim között, amelyeket végig sem olvastam... vagy elolvastam, de rossz döntés volt.


Nekem az ebook mindebből egy kiutat jelentett és megoldást arra, hogy ne vásároljak meg olyan könyveket, amelyek esetleg nem felelnek meg az ízlésemnek. Azóta persze rájöttem, hogy az érdeklődésem megváltozásának volt köszönhető ez a csalódás-lavina és azért ért sorozatosa kudarc, mert ezek a témájú könyvek már nem tudnak szórakoztatni. Igaz, tisztelet a kivételnek, mert vannak olyan történetek, amik ennek ellenére is tetszetősek voltak az évek során, ellenben mostanság jobban lekötnek a krimik, a horrorisztikus regények vagy a különféle thrillerek. Mindez lehetséges, hogy néhány év múlva ismét változik majd, viszont akkor már ismerni fogom ezt az érzést, és nem a könyvekben fogom keresni a hibát.

Visszatérve az alapkérdéshez, miszerint mit tartok a Kindle előnyeinek és hátrányainak? Igazából nem is tudom, tudnék-e hátrányt mondani... persze, mindenbe bele lehet kötni és ha nagyon problémát szeretnék keresni, akkor talán a formátumot emelném ki. Akik szintén ebook tulajdonosok, azok találkozhattak már azzal az esettel, miszerint ezek az olvasók nem igazán szimpatizálnak a pdf formátummal. Behozza, olvasható a szöveg, de csak nagy szívjósággal mondható rá, hogy tökéletesen kezeli. Nálam általában, ha pdf-et töltök rá, nagyon apró betűsen jeleníti meg a szöveget. Ezt meg lehet kerülni azzal, hogy átkonvertálom az ebook számára is megfelelő mobi, prc vagy epub formátumba, viszont ezzel általában sérül a szöveg... ezt a volt Penna Könyvtár tagok tudják a legjobban, amikor nem egy emailben meséltem nekik minderről. A konvertálás soron sérülhet a szöveg minősége, oldalak tűnhetnek el vagy a leggyakoribb problémát említve, a körülbelül háromszáz oldalas szöveget ezer oldalassá darabolhatja a megannyi felesleges Enter és üres oldal beszúrásával. Eléggé bosszantó tud lenni ez a dolog és minderre nem született még tökéletes megoldás... legalább is, én még nem találkoztam vele. Úgy szoktam kicselezni ezt a dolgot, hogy pdf-ból nem rögtön mobiba konvertálom a könyvet, hanem előbb docx formátumba. Azzal, hogy először word kiterjesztést adok a szövegnek, a pdf valahogy egyben marad és nem esik szét, mintha rögtön kompatibilissé tenném az ebook számára. Nem mondom, hogy mindez tökéletes, viszont sokkal szebb marad a szöveg és nem hiányzik a történet fele. 


Előnyének mindenképpen azt a szempontot tudnám kiemelni, hogy rendkívül szemkímélő, köszönhetően az elektronikus tintának (tehát nem világít, mint mondjuk a tablet képernyője). Ezáltal kényelmes az olvasás, mintha csak papír alapú könyvet lapozgatnánk. Persze, a nyomtatott könyv érzetét nem adja vissza... a tapintását, az illatát, de még mindig közelebb áll az élmény az olvasáshoz, mintha számítógép előtt görnyedünk és a képernyőre meredünk órákon át. Mindenkinek javasolni tudom, aki sok időt tölt olvasással és gondolkodik egy ebook beszerzésén. Rengeteg könyv tárolható a készüléken, így egyszerre akár tíz könyvet is cipelhetünk a táskánkban, továbbá az ebookhoz társított Áruházban nagyon sok könyvet tudunk letölteni, olykor kedvezményesen vagy ingyen is, ha kiárusítások vannak. 

S hogy jelenleg mit olvasok? Nos, én párhuzamosan több mindent is szoktam, mert mikor melyikhez van kedvem, viszont nagyobb odafigyelést Sophie Hannah Bántó távolság című könyvére fordítok. Emellett Mary Kubica A jó kislány könyvét is elkezdtem olvasni, valamint Sophie Morgan Az engedelmesség naplóját (ennek lassan a végére érek), továbbá Samantha Gammon Csontszüret című történetét egy kedves olvasó ajánlásának köszönhetően, és nem utolsó sorban M. J. Arlidge Ecc pecc könyvét is szeretném valamikor elolvasni. Ez utóbbit egyszer már elkezdtem, de ahogyan arról fentebb már meséltem, a k
onvertálás olykor hibássá teszi a könyveket és az előző rátöltött verzió szinte kettévágta a történetet és csak a könyv fele volt meg. Úgyhogy ennek újból neki ugrok majd a közeljövőben.

A Kindle használatáról és a vásárlással kapcsolatos tudnivalókról már írtam régebben egy bejegyzést, amit EZEN a linken tekinthettek meg! A konvertálással kapcsolatos tanácsaimat pedig ITT olvashatjátok el!

Remélem, hogy hasznos volt számotokra ez a bejegyzés (is) és bátran szóljatok hozzá, ha valamilyen gondolattal vagy tapasztalattal kiegészítenétek! :)

5 megjegyzés:

Zsanka írta...

Kedves Szatti!

A könyvtáros határidőkkel én is így voltam, kivéve a Harry Potter sorozattal, azt semmi perc alatt elolvastam, időre. :) Viszont, szintén jártam már úgy, hogy megbántam egy-egy könyvet, amit megvettem, mert mégsem kötött le annyira. Én is gondolkodom éppen mostanában egy e-book olvasón és a tapasztalataid alapján úgy gondolom, jó választás lesz.
Köszönöm, hogy megerősítettél ebben. :)
Szerinted, mit lehet csinálni az olyan könyvekkel, amikre már nem tartok igényt és csak fogják a helyet? Van ötleted?

Zsanka

Szatti írta...

Kedves Zsanka!

Én azokat a könyveket, amiket nem olvastam el, vagy elolvastam, de nem tetszettek eléggé egyrészt elajándékoztam, másrészt felajánlottam a könyvtár javára. Van egy úgynevezett átvételi összeg, amennyiért átveszik tőled és akkor legalább más jól jár vele :) Ez az egyik, amit megtettem, a másik pedig, hogy amikor jött valamilyen alkalom (születésnap, Karácsony), oda ajándékoztam egy-egy könyvet. Mivel nem olvastam túlságosan sokszor, nagyon is jó állapotban maradt és így egy-egy ilyen alkalomra jó ajándéknak bizonyult.

Az ebook használatát tényleg csak ajánlani tudom. Emellett ugyanúgy lehet könyveket vásárolni, hiszen ez a fajta tisztelet szerintem megmarad mindenkiben, hogy utána is jár könyvesboltba és olykor-olykor vesz egy-egy könyvet. Én általában akkor vásárolok, ha ebookon elolvastam valamit, nagyon tetszett és tudom, hogy máskor is szívesen olvasnám. Így nem dobok ki pénzt az ablakon és az ebookon úgymond tesztelek :)

Köszönöm a véleményed, sokat jelent nekem!

Szép napot!

Zita írta...

Nekem is volt problémám az ebookommal, mert nem tudtam rátenni bizonyos formátumú könyveket, például pdf-et sem. Mivel nem volt kedvem a konvertálással bajlódni, úgy cseleztem ki az ebookot, hogy egy SD-kártyára töltöttem fel a pdf-et, azt betettem az ebookba, és működött! Tökéletes formátum, tudom olvasni, nem vág le belőle részt, ajánlom mindenkinek az ötletet!:) (Elnézést a béna fogalmazásért, remélem érthető azért:D)

Szatti írta...

Ez egy jó ötlet, ha az ebook eleve bővíthető memóriakártyával. Az enyém sajnos nem, de ha neked működik és jó is, akkor érdemes kipróbálni annak, akinek lehetséges :) Köszi a tippet!

Szatti írta...

Ez egy jó ötlet, ha az ebook eleve bővíthető memóriakártyával. Az enyém sajnos nem, de ha neked működik és jó is, akkor érdemes kipróbálni annak, akinek lehetséges :) Köszi a tippet!