Cselekmény vagy nem cselekmény?- ez itt a kérdés!..., avagy mit is értünk cselekmény alatt? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. február 24., csütörtök

Cselekmény vagy nem cselekmény?- ez itt a kérdés!..., avagy mit is értünk cselekmény alatt?

Ami a karaktereinkkel történik a cselekmény részét képezi. Egészen pontosan, a cselekmény, a történetben "ábrázolt" eseménysorozatnak a szereplők tevékenységéből felépülő alapszerkezete. Szóval ha nem lesz cselekmény, nem lesz történtet sem. A cselekmény a történet mozgatórugója. 

De hékás! Nem összekeverni a témával! És hogy mi is a különbség? Megpróbálom egy példával vázolni...
A témák száma totálisan kifogyóban van, véges. Ám a témákon belül a cselekményeket kevergetheted, variálhatod, és igazából sokszor nem is a téma az, ami téged megfog egy könyvben, hanem, hogy ezt a témát az író milyen módon mutatja be a cselekményekkel.
Ez mondjuk jóm amikor úgy érzed, minden a feje tetejére állt, már azt sem tudod, merre nézzél, mert ilyenkor átvariálhatod a cselekményeket, a téma mégis megmaradhat... Ez azért is jó, mert ezekkel a kis változatosságokkal te is biztosan élvezni fogod amit írsz, pedig már rég tudod, mi lesz a vége, számodra már le van lőve a poén. 
Ugyanakkor ezzel egy régi, ezerszer lejáratott témát is újraértékelhetsz és előrángathatod.

És hogy hogyan is álljunk neki egy cselekmény leírásának( egy másik bejegyzésben ezt még részletezni fogjuk!)? Ilyenkor általában van valami, amiből kiindulunk. Egy ihlet, amit már mi szövünk tovább. Egy kép, egy hang, egy érzés... Mindig van egy kis részlet, amit elkapunk, megragadunk, kicsit megszorongatjuk hogy aztán majd lehajthassuk a fejünk, a papír fölé görnyedhessünk és szorgalmasan elkezdhessünk írni.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images