Hogyan is válasszak címet a történetemnek? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. március 5., szombat

Hogyan is válasszak címet a történetemnek?

Anne Wolf kérésére:)

Egy történet sosem a bevezetővel vagy az első fejezettel kezdődik. A cím a kezdet kezdete, még mielőtt szétnyílna a sötét, bordó bársonyfüggöny a történet színpada előtt vagy elhangzana az első függönyakkord. A cím az, amelynek fel kell keltenie az olvasó figyelmét és szinte hívogatnia kell a történetbe. A címnek tehát kíváncsivá kell tennie az olvasót és valami különlegeset, érdekeset kell sugallnia. A cím kiválasztásánál nem az a lényeg, hogy minél hosszabb vagy minél rövidebb és egyszerűbb legyen. A hangsúly azon a nyelvi kivitelezésen van. Figyelni kell a címben feltüntetett szavak szerkezetére, összecsengésére(alliterációk) és magára a hangszínre, melynél fontosak a magas és mély magánhangzók, valamint a lágy mássalhangzók. 

- amikor kitaláltok egy címet vagy esetleg többet, ne határozzátok el magatokat túl gyorsan, nem szabad kapkodni. Vegyetek számításba nyugodtan az összes lehetőséget, mielőtt döntötök. Mondjátok ki párszor hangosan, ízlelgessétek, s figyeljetek a hangzására, valamint a történetetek elejére írva képzeljétek el, hogy hogyan is festene címként. Ha többféle ötletetek és variációtok van, akkor mindegyikkel játsszátok el ugyanezt. Talán ezek így unalmasnak tűnnek, de nagyon hasznosak, mert talán épp egy lehetetlen megformálás vezet a megoldásig. Az is lehet, hogy több variációból sikerül összetennetek a tökéletes címet. 
- írjátok össze azokat a szavakat, amelyeket el tudnátok képzelni a címben. Gondoljatok a történetekre, a cselekményére, a mondanivalójára, majd ezekhez a szavakhoz, kifejezésekhez próbáljatok szinonimákat keresgélni, hogy minél színesebb és változatosabb legyen majd a cím. Ha tehetitek, írjatok minél több variációt és kérjétek ki valaki véleményét, aki nem ismeri a történeteteket. Így, ismeretlenként jól tud majd véleményt alkotni, hogy őt melyik cím is fogja meg igazán és melyik kelti fel a figyelmét!

A választásban fontos, hogy a cím magában hordozza a könyv mondanivalóját és hangulatát. Ha például meglátunk a könyvesbolt polcán egy olyan könyvet, melynek Bohóckönnyek a címe, biztosak vagyunk benne, hogy olyan közönséget célozhat meg, akik a könnyed szórakozást részesítik előnyben, de mondjuk ha találkozunk ezzel a címmel, hogy A sötét ház titkai, rögtön érezzük a téma baljósságát és titokzatosságát.  Tehát a címet egyfajta reklámszövegnek is lehet tekinteni. 

A választás megkönnyítéséhez és a cím megalkotásához mondanék pár instrukciót, mert többféle címadási lehetőség is van:
1. Címadás a szereplőről: Emma, Anna Karenina, Jane Eyre vagy esetleg névpárok, mint a Rómeó és Júlia, s nem utolsó sorban a családnevek, mint például A Buddenbrook ház.
2. A téma kijelölése szerint: Háború és béke, A bukás, Hiúság vására, Átváltozás, Veszélyes viszonyok, Bűn és bűnhődés, Egy lány szerelme
3. Kapcsolat a történet és a főszereplő között: Gulliver utazásai, Egy gésa emlékiratai
4. Utalás a szereplő foglalkozására: Az apáca, A játékos, A tulajdonságok nélküli ember
5. Szimbolikus helyek: A kastély, A kísértetház, A varázshegy
6. Időadatok: Érzelmek iskolája, Száz év magány, Édes november
7. Rejtélyes megnevezések: A sötétség szíve, Augusztusi fény, A rózsa neve, A sötétség fejedelme
8. Irodalmi vagy mitológiai alakok: Ulysses, A szirén, Antigoné

Remélem, hogy hasznosak voltak számotokra ezek az információk! Ha kérdésetek van, írjatok bátran!:)

9 megjegyzés:

Cukorkaa írta...

Szia!
Uh, nagyon hasznos volt, ugyanis a címmel mindig gondban vagyok...

El regalo de Dios írta...

Sziasztok...
Ez így van. A címet én is mindig nehezen találom ki... De most már megvan :))
Puszi :D

Anne Wolf írta...

Nagyon Köszi!
Remélem még fordulhatok hozzátok ilyen ügyekben!

Szatti írta...

Anne, bármi van vagy bárkinek kérdése van valamivel kapcsolatban, írjon nyugodtan:) azért vagyunk:)

Amelie írta...

Nagyon hasznosnak találtam ezt a cikkedet is!

Szatti írta...

Nagyon köszönöm és örülök :)

Névtelen írta...

Üdv.

Számomra igen hasznos volt ez a bejegyzés. Mindig gondba vagyok, ha új novellát kezdek, vagy történetet. Sokat segített!

Szatti írta...

Nagyon köszönöm a véleményed és örülök, ha segített a bejegyzés! :)

Zsófia Jókai írta...

Szia!
Szerinted ez jó cím ? : Vezetők ellen

Flickr Images