A nevek ereje, avagy a szereplőim elé állított tükör - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. március 20., vasárnap

A nevek ereje, avagy a szereplőim elé állított tükör


Suzy kérésére meg is érkezett a következő bejegyzésünk, amelyben a nevek kiválasztásával kapcsolatban szeretnék segítséget adni a saját tapasztalataim alapján. A történet írásának elkezdése előtt mindig, állandó problémát jelent, hogy akkor milyen neveket is válasszunk a szereplőinknek. Általában nem akarjuk, hogy túl egyszerű és megszokott legyen. Szeretnénk, ha különleges és egyedi lenne, valamint hogy teljes mértékben passzoljon a szereplőhöz. De mi alapján is tudjátok eldönteni, hogy az a név illik e a karakteretekhez?

A névadásnál nagyon fontos, hogy az a név tükrözze a szereplő főbb tulajdonságait. Egy lány főszereplő esetében, aki kedves, önzetlen, kissé visszahúzódó, de kíváncsi és érdeklődő természetű, a neve mindenképpen tükrözi ezeket a jellemvonásokat. Ezáltal valami dallamosat és szépen csengőt nevet keresünk. Lehetnek ezek magas vagy vegyes hangrendűek, amelyek által úgymond fényessé válik a név. Például Cloe, Bianca, Becky, Carly, Lilly, Polly. Kedves és becéző hangzásuk által az olvasó már akkor szimpatizál velük, amikor még csak épp, hogy elkezdte olvasni a történetet. De ellentétes esetben ugyanez a helyzet a nem éppen kedvességükről híres negatív szereplőkkel is. Az ő nevük visszatükrözi azt a viselkedést, modort, amit majd a történetben képviselnek. Ezek a nevek egyfajta titkot és rejtelmességet sugallnak, mint például az Isobel, Marcus, Debora, Gina. Valamint ezeknél is megfigyelhetitek, hogy számít a hangrend, miszerint vagy vegyes vagy teljesen mély hangzású. Az elmondottak alapján, ha az első reakció nem is az, hogy rögtön rosszra gondol velük kapcsolatban az olvasó, érzi, hogy ők még okoznak meglepetést és bonyodalmat okoznak majd a történetben.

Na és persze, ki ne felejtsem a helyes férfi szereplőket, aki megdobogtatják az olvasók szívét a történet olvasása közben. Nekik feltétlenül olyan nevet kell választani, amely magabiztosságot, erőt sugall, s mindemellett kellemes és kedves hangzással bír. Ezeknek a kiválasztása főleg akkor bizonyul nehéznek, ha szeretnétek a női főszereplőhöz párosítani, ha már a történet szerint is egy párt alkotnak majd. Ilyenkor annyit tudok csak tanácsolni, hogy próbáljatok a jellemükre gondolni. Ahogy egy lány törékeny és sebezhető, vele ellentétben a fiú jellem biztonságot és menedéket jelentő, aki óv és véd mindentől. Úgymond a fiú nevének felül kell emelkednie a lányén és az olvasónak éreznie kell a közöttük lévő kontrasztot és összhangot egyaránt.
Az, hogy magyar vagy külföldi nevet választotok inkább, az már csak rajtatok múlik, hogy melyik áll hozzátok közelebb. Én részemről soha nem tudnék írni magyar nevekkel történetet. Nem tudom… mindig külföldi nevekben gondolkodom és általában nem csak a keresztneveket választok, hanem hozzájuk tartozó vezetékneveket is. Nekem így teljes a karakter, ha teljes névvel ruházom fel. Így született a Gillian Laarson, Amanda Worner, Aaron Slown, Megara Clantbourne, Jared Rowson. De amúgy teljesen független szerepe van annak, hogy magyar illetve külföldi nevekkel dolgoztok. A lényeg, hogy a szereplő karaktere összhangban legyen vele. Amikor nevet választotok, nézzetek utána a neten. Vannak olyan oldalak, ahol nagyon sok külföldi név közül válogathattok és nem utolsó sorban ezek mellé a jelentések is fel vannak tüntetve. Így talán könnyebben sikerül választani és a megfelelőt megtalálni a karakteretekhez.

Ezzel kapcsolatban tanácsolni tudom, hogy többféle nevet is vegyetek számításba. Írjátok le őket és próbáljátok rá őket a szereplőkre. Mondjátok ki magatokban, hangosan is akár többször, ízlelgessétek őket, hogy az a név tényleg elképzelhető e annak a karakternek. De ha végképp nem találtok olyan nevet, ami tetszene és szimpatikus lenne számotokra, ti magatok is kitalálhatjátok őket. Ezáltal tényleg, az a név és karakter csak a tiétek lesz!:)

Véleményeiteket, hozzászólásaitokat szívesen várjuk!:) Valamint megadok pár oldalt ilyen oldalt, ahol bőven válogathattok nevek közül:

5 megjegyzés:

Anne Wolf írta...

Sziasztok!
Nagyon örülök ennek a bejegyzésnek, ugyanis én állandóan gondban vagyok a nevekkel.
Talán a keresztnevekkel nem is annyira, de a vezetéknevekkel nagyon szenvedek.
Anne Wolf
U.i.: köszi a linkeket

Suzy írta...

Köszi, a segítséget, és a linkeket. Mindjárt rábukok. =) (Mármint a linkekre)
Puszy Suzy

Dana írta...

Hát nagy örömmel láttam hogy a történetem szereplőiből két nevet is példáztál Szatti. Bianca - főhősnőm és Isobel - a fő-gonosz. Nem tudom, hogy ez csak a véletlen műve-e de mindenesetre megörültem neki.
Az én névválasztásaimnál nagyon kellett ügyelnem a kereszt és vezetéknevekre, mert a szereplőim más korokból származnak, és más helyről. Ezért a keresztneveknek régies hangzásúnak kellett lennie.
A vezetéknevek, pedig még nehezebbek voltak, mivel nem is abból az országból jöttek, ahol a történetem játszódik. A legtöbb szereplőm olasz származású, ezért a vezetéknévnek ezt kell tükröznie, méghozzá illenie kell a szereplőmhöz.

pl: a fő gonoszom: Isobel Ardore - ami lefordítva tüzes Isobel, ami ráillik a személyiségére.
Remélem azért tudtam valami hasznosat hozzátenni.

Szatti írta...

Szia Dana!

A neveket csak hirtelen felindulásból írtam, ahogy gondolkodtam:) ezek jutottak eszembe, úgyhogy csak véletlen, hogy pont stimmel a tiéddel, de örülök, hogy ilyen szerencsés véletlent sikerült összehoznom:) Mint látod, jól választottad a karaktereid nevét:) A vezetéknevekkel én is mindig gondban vagyok, mert a keresztneveket vagy kitalálom vagy olyat választok, ami éppen a napokban megfogott. De ehhez mindig nehéz olyan vezetéknevet választanom, ami hangzásban is illik hozzá. Ilyenkor sokszor ismételgetem magamban a keresztnevet és idővel beugrik egy vezetéknév is:) de ez sokszor sok időbe telik. Köszönöm, hogy írtál és tanulságos volt a te névválasztásod is, miszerint lefordítva van értelme. Nagyon tetszett:)

Sidel írta...

Köszi a linkeket. Nekem is nehezemre esik a névválasztás, de én úgy vagyok vele, hogy a vezeték nevek már könnyebben jönnek, már ha egyáltalán vannak. A keresztnevek, leginkább a női keresztnevek azok, amik komoly gondokat szoktak okozni. Igyekszem mindig olyan nevet találni, ami jelentésében illik a szereplőhöz, de ez sokszor nagyon nehéz.
Ahogy írtad, én is mindig egyedi névre törekszem, ez is rendesen bonyolítja a helyzetet. Meg vonzódom az "y" végződésűekhez, illetve "J" kezdőbetűsekhez.
Ezek alapján jött össze pl. a Josh Fire és Rainy Blitz név is. Mindkettőre illik a neve (fantasyban szerepelnek) és ugye ott a J kezdőbetű is és az y végződés. :)
Folyamatosan gyűjtöm a neveket minden egyes regényem elején, de ami két regénnyel ezelőtt tetszett, az most már nem, úgyhogy újra és újra neki kell állnom szemezgetni a több száz név közül, hogy megtaláljam a megfelelőt. Bosszantó néha eléggé, hogy órák telnek el a névkeresgéléssel.
Valahol találtam egyébként egy oldalt (nem tudom, hogy linkek között ott van e), ahol keresztnév-vezetéknév párosokat generál a program. Az például sokat szokott nekem segíteni a megfelelő vezetéknevek megtalálásában.

Flickr Images