Mennyire fontos a részletesség? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2012. december 12., szerda

Mennyire fontos a részletesség?A történetírás megkezdése előtt mindig fontos leszögezni, hogy a történet hol is fog játszódni. Legyen ez akár valós helyszín vagy képzeletbeli, saját magunk alkotta színpad, a lényeg, hogy mégis van a fejünkben egy elképzelt kép arról a világról, arról a városról és utcáról, ahol a cselekmények történni fognak. De mennyire fontos az időbeliség? 
Amint tudjuk a helyszíneket, tisztában vagyunk a karakterek jellemével és az adott szituációval, amiben dolgozni szeretnénk, jönnek a különböző időfestő szavak. "Amint lenyugodott a nap, amikor láthatóvá váltak a hajnal első sugarai" vagy hogy egyszerűbbeket mondjak "később, pár órával ezután, amint eljött az este, sötétedéskor, reggel első dolgom volt..." Sorolhatnám még a különböző időhatározó kifejezéseket, amelyek segítségével elhelyezitek egy bizonyos idősíkban a történeteteket, de szerintem értitek a lényeget - fontos, hogy létezzen a történet. 
Ez lényeges szempont nektek is, mert annál könnyebben vezetitek végig a történetet, ha van egy idővázlatotok, és az olvasó is jobban fogja élvezni a történetet, ha érzi az időbeliségét. Ennek a vázlatnak az elkészítése egyáltalán nem bonyolult és lényeges, hogy már a történet elejétől vezessétek, párhuzamosan a sztori előremenetelével akár írásban, akár gondolatban. Ezzel magatokon fogtok könnyíteni... csak gondoljatok arra, amikor tájat ábrázoltok. Ha már elhelyezitek a történetet, hogy télen történik, már írhattok arról, hogy milyen a hóval borított táj, milyen télies, fűszeres illatokat lehet érezni a város utcáin. Ha ősszel történik, mesélhettek a narancs és sárga színekbe öltözött fák lombjairól, néha napján eshet az eső, fújhat a szél... és ezekkel a festői eszközökkel sokkal elképzelhetőbb lesz a történetetek. S ahogy halad előre a történet, a télből átmehettek tavaszba, elolvadhat a hó, megjelenhetnek az első virágok, néha előbújhat több órára is a nap. Ha semmi ilyet nem használtok fel, s csak történnek az események, minden időbeli leírás nélkül, élettelen lesz az írásotok. Fontos, hogy ezáltal növeljétek az elképzelhetőségét, az olvasók pedig imádni fogják:)

Nekem gyakori módszerem, hogy amikor elkezdek egy történetet, rögtön rögzítek egy napot. Ehhez tartom magam és ebből a kiindulópontból ágaznak szét a cselekmények szálai. Ez nekem egy biztos pont, ahonnan elindulok és innen vezetem végig a történetet, a főbb eseményeket pedig újra megbélyegzem egy nappal. Így végig tudom követni, hogy hány nap telik el a két főbb esemény között, mennyi időm van addig, hogy átvezetőrészeket és fontos beszélgetéseket beleillesszek a történetbe. Nem mindig ragaszkodok ehhez, de én így érzem magam teljesen biztonságban, hogy úgy mondjam. Tudom, hogy mikor mi történik és szinte egy képzeletbeli naptár szerint követhetem az eseményeket. Ez van, akinek bejön, de van, aki inkább csak belezavarodik a napok múlásába.
Visszatérve, a történet írásánál inkább csak az évszakok, hónapok változása, valamint az órák múlása a fontos, de ez utóbbi is csak akkor, ha tényleg lényeges. Sok olyan történetet olvastam már, ahol fel volt tüntetve: 2 óra múlva, 1 órával ezelőtt, stb... ezek persze nem rossz módszerek, ha valaki teljesen, minden részletességre ki akar térni, de mégsem ajánlom ezt az írásmódot, mert könnyen bele lehet kavarodni és a történet elveszti a hangulatát, mert az olvasó másra sem fog figyelni, csak hogy mi mikor történik. Amikor olyat használtok, hogy "két nap múlva" vagy "egy hét elteltével", ezek kevésbé zavaró tényezők, követhető és érthető. De nem ajánlatos, hogy az órákat vezessétek. Mondom, a hónapok, évszakok múlása lényeges, mert ezzel válik érezhetővé, hogy a történet halad előre és telik az idő. Ha egy történet hosszabb lélegzetvételű és nem csak pár hét leforgása alatt zajlik le, hanem több hónap, akár egy egész év alatt, igen változatossá lehet tenni az évszakok váltakozásának leírásával. 

Viszont vannak olyan naplójellegű történetek, életrajzi leírások, ahol kimondottan fontos, hogy végig követhetőek legyenek a dátumok. Ennek ez a tipikus ábrázolási módszere és ezáltal válik követhetővé a történet. Ilyenkor fontos, hogy minden úgy legyen leírva, akkor azzal a dátummal, amikor megtörtént. Ez a napló formájú írás pedig már megfigyelhető néhány könyvben is, ahol a fejezetek elején mindig fel van tüntetve  a dátum. Március 19, majd április 5. Ezzel a módszerre is végig lehet vinni egy történetet. Egyáltalán nem idegesítő vagy zavaró, inkább csak jobban megkönnyíti a követhetőséget. Az, hogy ti milyen módszert alkalmaztok, rajtatok áll. A lényeg, hogy ti magatok is átlássátok a történetet és az eseményeit, valamint hogy az olvasó is élvezze az olvasását és ne korlátozásnak érezze az állandóan feltüntetett időket.

Ti hogyan vélekedtek erről? Napokban, hetekben gondolkoztok, vannak időbeli korlátaitok, melyek falai között bent tartjátok a történetet vagy teljesen szabadon írtok és egyáltalán nem ragaszkodtok az időbeli ábrázoláshoz? Írjatok:)

3 megjegyzés:

 1. Szia Szatti!

  Ismét nagyon hasznos tanácsokat osztottál meg velünk. Ezzel a naplós dologgal kapcsolatban lenne egy kérdésem. Én kifejezetten olyan könyvet írok, ami egy nő naplója. Viszont két idősíkon fut a cselekmény, és egy férfi olvassa fel a nő naplóját. Eben az esetben a dátumokat nyilván nem olvassa föl, ezért én sem írtam oda. Szerinted kellene, zavaró hiányosság ez egy ilyen jellegű történetnél?

  Emmy

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia Emmy!

   Én talán úgy oldanám meg, hogy mondjuk a nő gondolatait, ami vele történik és amikor ő úgymond a főszereplő, azt dőlt betűvel írnám. Mivel napló, tehát régebben történt események történnek, amikor a nő szemszögéből olvashatjuk a múlt eseményeit, illene hozzá a dőlt betűs stílus, míg a férfi szemszögét, a jelent meghagynám sima betűvel írtra. Ettől függetlenül, a legelején érdemes kiírni a dátumot, évet, hónapot, hogy az olvasó el tudja őket helyezni időben, esetleg korban... nem tudom, mennyire régi naplóról van szó, de utána szerintem elég ezzel a dőlt avagy nem dőlt típussal szemléltetni a dolgot. :)

   Ez lenne a tanácsom és köszönöm a véleményed! Puszi

   Törlés
  2. Köszönöm!
   A legelején egyébként kiírtam mind a két szálon, hogy mikor kezdődik. :) Azon kívül a régebbi események mindig számmal jelölt fejezetben vannak, amikor a felolvasás van, az pedg Vallomás címen van mindig közbeszúrva (lévén, hogy a rendőrségen ülnek)
   Hogy mennyire régi a napló? Hm, ezt nehéz lenne megmondani, mert 8 évet ölel fel... :P De az utolsó bejegyzés, csak pár nappal az előtt készült, mielőtt felolvasták. Na, nagyon belemerültem itt az önreklámozásba, a lényeg, hogy köszönöm még egyszer, legalább nem kell mindig azon aggódnom, hogy zavaros lesz a történet.

   Törlés