A hónap írója - Libba Bray - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. április 4., hétfő

A hónap írója - Libba Bray


"Én egy olyan ember, aki imád írni. Ha nem írhatok, úgy érzem, hogy egy depressziós és házsártos ember vagyok. Tehát mindenki boldog, amikor írok, így nincs okuk panaszkodni."

Libba Bray, avagy eredeti nevén kevésbé ismert Martha E. Bay, 1964. március 11-én született Alabamában. Édesapja lelkész, édesanyja pedig tanár. Egyetemet Texasban végzett, drámaíró szakon 1988-ban, majd New Yorkba költözött, ahol először a Penguin Putman reklámügynökségnél, majd 3 év múlva már a Spiernél, könyvek hírdetésére specializálódott reklámügynökségnél dolgozott. Az írónőt többek között a férje, Barry Goldbatt arra  ösztönözte, hogy írjon egy könyvet fiatalok és felnőttek számára egyaránt.  Ennek címe The Great and the Terrible Beauty lett, amely nálunk Rettentő gyönyörűség címmel jelent meg 2006-ban. Ezzel sikerült belopnia magát az irodalomba, amely azóta is a new york-i besteller lista legjobbjai között van. Libba a könyve megjelenése után híres írókkal ismerkedhetett meg, akikkel azóta is soros barátság fűzi össze, mint például Maureen Johnson, Holly Black(Spiderwick Krónikák) vagy Cassandra Clare (Mortal Instruments trilógia - Csontváros, stb). Majd a könyv nagy sikerének köszönhetően, később felkérték a folytatásra, melyet már csak a Gemma Doyle trilógia néven emlegetnek, s amelynek további kötetei már piacra is kerültek. A második könyv, Rebel Angels (Lázadó Angyalok) már nálunk is kapható, a harmadi könyv, amely a The Sweet Far Thing címet kapta, még csak angolul olvasható. 
Libba Bray jelenleg a Going Bovine című könyvén dolgozik, ami egy sötét humorú komédia egy 16 éves Cameron nevű fiúról és a szintén 16 éves Gonzo nevű barátjáról szól, akik a kórházban találkoztak. Gonzo videójátékmániás, aki azt hiszi, hogy minden őt akarja megölni, Cameron pedig egy Dulcie nevű angyalról halucinál. Mindannyiuknak az a köldetése, hogy eljussanak Disneyworldbe. A könyve 2009 őszén jelent meg.
Jelenleg ma is New Yorkban kilenc éves kisfiával és férjével, aki teljes mértékben támogatja az írásában és könyveiben. 

Érdekességek, amelyeket még nem tudtatok az írónőről

1. Tizennyolc éves volt, amikor súlyos autóbalesetet szenvedett és az elkövetkező hat év alatt mindössze tizenhárom műtéten esett át, hogy az arcát rekonstruálni tudják. De sajnos, a baleset következtében a bal szeme megsérült, ezt mesterségesen pótolták. A baleset óta viszont - az írónő elmondása szerint - teljesen megváltozott az életről alkotott nézete és gondolkodásmódja. Sok mindent átértékelt magában és akkor jött rá igazán, hogy írni szeretne, s adni valamit önmagából az embereknek. 

2. Az első történetét - melynek a Help! címet adta - 6. osztályos korában írta egy lányról, akit gyilkosok raboltak el és ejtettek túszul. Ez egy színes ceruzás illusztráció volt, amelyben a gyilkosokat férfias kinézetű, szakállas bűnözőknek ábrázolta.

3. Kedvenc szava a megváltás (redemption). Elmondása szerint van valami a hangzásában, ahogy kiejti. A kevésbé kedvelt szava pedig a talán (maybe). Történeteiben sem szereti túl gyakran használni. 

4. Barátai szerint elmondhatatlanul jó a humorérzéke és a hozzáállása a világ dolgaihoz. Mindenről van véleménye, szeret másokat meghallgatni és segíteni rajtuk, és határtalan fantáziájával bármit képes elérni.

5. Egyik érdekes tulajdonsága és szokása, hogy a könyveit úgy nevezi el, mintha a gyerekei lennének. Neveket ad nekik:)

6. Az egyik rendezvényen, amelyre a barátaival ment el, tudni illik, rengeteg étel és sütemény volt, amely Libba gyengéje. Imád enni. És az a balszerencsés eset történt, hogy amikor egyszer le akart ülni, a fekete, igen drágán vásárolt ruhája elszakadt. Nagyon kínos volt számára, ahogy ki kellett manővereznie a házból a barátai takarásában. "Úgy éreztem magam, mint egy fekete tintahal"- nyilatkozta az egyik interjúban.

7. Olaszországban, Firenzében ment férjhez, teljesen meggondolatlanul és hirtelen ötletből. Üzleti úton volt ott a férje, ahová ő is vele tartott és egyszer csak az utcáról megkértek valakiket, hogy legyenek a tanúik az esküvőjükön. Ez számára hihetetlenül romantikus volt és Firenze azóta is a kedvenc városa. 

8.Szereti a hátborzongató és horrorisztikus történeteket, amelyek kissé megborzongatják és félelmet keltenek benne.  

9. Véleménye szerint, fontos mind a jegyzetelés az írásnál és az is, ha valaki csak gépnél dolgozik. Ő mindkettőt alkalmazza. Van, hogy vázlatot készít a jelenetről vagy szituációról és van, hogy mindent rögtön gépbe visz. Ez függ attól, hogy mennyire érzi a fejében kidolgozottnak a történetet. De a legjobban azt szereti, ha beülhet a kedvenc kávézójába a laptopjával, egy jó kávé mellé és úgy alkothat. 

10. Drámaíró szakon végzett és ezt nagyon fontosnak tartja az írásában, mert az egyetemen megszerzett ezzel kapcsolatos tapasztalatai által tudja, hogy sokkal vizuálisabban tudja elképzelni az adott jeleneteket. Könnyebben alkot és egyszerűbb megfogalmaznia egy szituációt vagy cselekményt. 

Idézetek a könyveiből:
Rettentő gyönyörűség, Lázadó angyalok


"A bűnük az volt, hogy hittek. Hittek abban, hogy mások lehetnek. Különlegesek. Hitték, hogy megváltoztathatják azt, amilyenek voltak: sérültek, nem szeretettek. Elhajítottak. Elevenek lehetnek, körülrajongottak, olyanok, akikre másoknak szükségük van. Nélkülözhetetlenek. De ez nem volt igaz."

"Mi, lányok, tükrök vagyunk, akik úgy verjük vissza az arcmásunkat, ahogy látni szeretnék magunkat."

"Szeretnék elkerülni innen, és egy olyan helyen, ahol senki sem ismer, és senki sem vár el dolgokat tőlem, kis időre más lenni."

"Nem élhetünk mindig a fényben. Ami fényt csak bírsz, magaddal kell vinned a sötétbe is."

"Sosem fogom tudni, hogy valóban engem kívánnak-e, vagy csak beérik velem."

"Időről időre valamennyien csúnyán viselkedünk. Olyasmit teszünk, amit aztán kétségbeesetten szeretnénk meg nem történtté tenni. A megbánás is része - más mindennel együtt - annak, akivé válunk."

"Senkit sem ismerhetünk meg teljesen. Ezért a legfélelmetesebb elfogadni valakit, hittel és bizalommal, és reménykedni, hogy ő is így fogad el minket."

2 megjegyzés:

Anne Wolf írta...

Sziasztok!
Bocsi, hogy most értem ide. :)
Nagyon jó ötletnek tartom, hogy felrakjátok a hónap íróját.
Én amúgy is szeretem Libba Bray-t, így különösen jó volt róla olvasni, rengeteg érdekességet megtudtam róla, ezért egy nagy köszönettel tsrtozom nektek.
egy kérdés: Mi alapján döntitek el, hogy ki a hónap olvasója??

Szatti írta...

Én így elsőre, találomra választottam:) a napokban rábukkantam pár angol oldalra, ahol érdekességek voltak róla és beugrott ez az ötlet, hogy lehetne egy ilyen a blogon, minden hónapban. De ha van olyan, akiről szívesen olvasnátok és többet meg szeretnétek tudni, szívesen várjuk az ötleteket.) De amúgy szerintem megpróbálunk minél több kevésbé ismert és mégis elismert írókat választani azok mellé, akiket mindenki ismer amúgy is:) Puszi és köszi, hogy írtál!

Flickr Images