A, mint alapötlet - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. április 25., hétfő

A, mint alapötlet

Alapötletnek tekintjük azt az első lépést, ami a történet megkezdése előtt, gondolatban történik, amikor is ihletet kapunk egy történethez. Ez az alapötlet lehet akár egy kisebb részlet, egy homályos vázlat, vagy akár csak egy pillanat, ami hirtelen eszünkbe jutott és érdemesnek találjuk, hogy leírjuk. Az alapötlet mellett pedig számtalan dolog van, ami írásra késztethet bennünket és ihletet adhat. Lehet ez akár egy kép, amit egy könyvben vagy az interneten látunk, akár egy zene, ami képeket vetít elénk és egy történet lehetséges jeleneteit juttatja eszünkbe, egy valóságban tapasztalt vagy látott dolog, ami írásra ösztönöz. Bármi, ami megragad minket, megfog és sejteti velünk azt az érzést, ez viszont egy történet kezdete, kiindulópontja, amely csak arra vár, hogy papírra vessük. 
Ezek a dolgok, inspiráló tényezők néha maguktól kerülnek az "utunkba", néha viszont keresnünk és kutatnunk kell utánuk, hogy megtalálva őket, alkothassunk. Az viszont biztos, hogy ihletforrás bármi lehet. Bármikor megtalálhatjuk és bárhol felfigyelhetünk rá, ha eléggé figyelmesek és nyitottak vagyunk. Általában úgy szokott lenni, hogy akkor találunk meg valamit, amikor nem keressük. Így van ez az ihlettel is... akkor jön, amikor nem várjuk, amikor pedig kétségbeesve keressük, kutatjuk és várjuk, hogy végre az inspiráció múzsája megcsókoljon bennünket, valahogy sosem jön össze. 

De ha szerencsések vagyunk és az ihlet megszáll bennünket, már is adott az alapötlet, s az azokhoz tartozó kellékek, mint a helyszínek, karakterek, cselekményfoszlányok - amelyek igaz, még homályosak - amelyekből alkothatunk valami nagyszerűt. Ezek az ötletek és azoknak témája emberenként különbözik, hiszen másak az elképzeléseink és a gondolataink, s ezeknek a felismerése nem mindig könnyű. De ha tudjuk, hogy melyek azok a témák, amelyekben otthonosan mozgunk, könnyebb megtalálni azt az alapötletet, amely a történetünk megkezdéséhez hozzásegíthet. S ha ötletünk van egy történethez, némi gondolkodással, képzelődéssel, nyitott figyelemmel a világban folytatni tudjuk azt. A lényeg, hogy minden lehetséges alapötletet tartsatok fejben, írjátok le... velem gyakran megesett, hogy több alapötlet is az eszembe jutott egy lehetséges történethez, novellához, majd később a feledésbe merültek és tudom, hogy ott voltak valahol, de már nem emlékszem rájuk. Pedig ha akkor leírtam volna mindazt, ami hirtelen az eszemben volt, talán azóta már tovább vihettem volna és lenne egy félig kész történetem, vagy egy végig írt novellám. 
Fontos, hogy minden apró kis ötletet feljegyezzetek, mert sosem tudhatjátok, hogy mikor lesz hasznos a számotokra... mert talán éppen az az apró jelenet, részlet ment majd meg benneteket, amikor ihlethiányban vagytok és nem tudjátok, hogyan tovább.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images