Hogyan illessz be chat-et a blogodba? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. május 25., szerda

Hogyan illessz be chat-et a blogodba?Arya fordult hozzánk egy olyan kéréssel, hogy hogyan is lehet chat-et létrehozni a saját blogunkon. Mivel ő feltette ezt a kérdést, gondoltam, írok erről egy bejegyzést, ha mások is ugyanezzel a problémával küzdenek. Remélem, hogy hasznos lesz a bejegyzés és minden érthető majd, amit leírok.:)

Chat létrehozása - http://www.cbox.ws/

1. A cím mellett megadott oldalon fogjuk létrehozni a chat-et. Kattintsatok rá és amint betöltött az oldal, látni fogok egy feliratot, amelyre kattintva, értelemszerűen ki kell töltenetek a megadott pontokat. Felirat: 

Get your own free Cbox now!

Cbox name: ez lesz a felhasználónevetek, amellyel majd be kell lépni. Vigyázzatok, hogy ékezet nélkül, egybe írjátok a nevet. Érdemes a saját blogotok címét használni, ahogyan mi is tettük. Pl.:irokhaakarok
Email address: az email címetek kell, gondolom ez érthető:)
Password: jelszó egyszer, majd a következő sorban még egyszer
Website: ide kell megadnotok a blogotok címét. Vigyázzatok, hogyha kimásoljátok a linket, már szerepel egyszer a http://, nehogy kétszer írjátok. 
Language: itt válasszátok a magyar nyelvet. (Hungarian)
Style: megváltoztathatjátok a blogotok alapszínét, kinézetét, de ezzel most még nem érdemes foglalkozni, mert nemsokára kitérek arra, hogyan lehet extrákkal feldobni a chat-et:)
A következő kis mondatnál pipáljátok ki a négyzetet, mellyel elfogadjátok a szabályzatot, tudomásul vettétek, stb. 
Majd menjetek a Create my Cbox feliratra!

Ha ezzel megvagytok, az oldal visszadob a főoldalra, de felül láthatjátok, hogy a belépésnél már ott a regisztrált felhasználónevetek, amelyet választottatok. Írjátok be a jelszót és a nyílra kattintva már be is léphettek. 

Ha változtatni akarsz a kinézeten

3. Oldalt láthatjátok a választott kinézetét a chat-nek, de ez nem végleges. Mindjárt változtatunk rajta, ha valakinek nem tetszik. Középen az adatokat olvashatjátok, amelyeket megadtok, de ezekkel nem kell különösebben foglalkozni. 
A kinézetet megváltoztatására két lehetőséget tudok mondani. Vagy már eleve, az oldal által megadott chat-et választotok, vagy saját magatok alakítjátok ki egyedien a színeket.
a., Ha az első lehetőséget választjátok, akkor kattintsatok a Look &Feel feliratra, azon belül pedig a Style presets linkre. Itt láthattok több lehetőséget is, amelyek közül választhattok. Ha döntöttetek, csak kattintsatok az üzenőfal alatti címre, majd megjelenik egy Confirm felirat. Arra kattintva már aktiválhatjátok is a sablont. 
b., Ha saját, egyedi tervezés és kinézetű sablont szeretnétek, akkor Colours & fonts feliratra. Itt teljesen elemeire bontva láthatjátok a sablont, mindennek a színét egyénileg ti állíthatjátok be. Ezzel érdemes kísérletezni, ha van időtök és kitapasztalni, hogy melyik négyzet mit is változtat meg a sablonon. Ahhoz, hogy megváltoztassátok valaminek a színét, csak kattintsatok a négyzetbe, majd a színskálára, valamint a színerőfokozás illetve vesztés céljából lehet húzni a színskála alatti görgető sávot is. A négyzetek alatt láttok egy Font feliratot, ahol fel van tüntetve a betűtípus. Alapesetben Arial-t ad meg, de ha ti beírtok egy betűtípust - én a wordből szoktam kimásolni - akkor felismeri a chat és úgy fognak megjelenni a betűk. 
c., további lehetőségként még említeném a chat méretét is, ami szintén változtatható. Menjetek a Look & Feel menüpontban a Layout options feliratra, és itt a Width-szélesség, Height-magasság, Form heigh-magassága annak, ahol fel lesz tüntetve a név, url és maga az üzenet sávja - segítségével megadhatjátok az értékeket, oldalt pedig ennek értelmében változni fog a chat képe. De mondjuk ezzel már akkor érdemes foglalkozni, amikor már beillesztettétek a chat-et a sablonba és látjátok, hogy még nagyobbnak vagy keskenyebbnek kellene lennie, stb. Erre akkor is visszatérhettek. 

4. Ha megvan a választott vagy saját magatok által készített sablon, kattintsatok a Publish! feliratra a menüpontok mellett. Itt szintén behozza a chat és a blog adatait, de nem kell vele foglalkozni. Középen láttok egy mindenféle betűkből álló szöveget. Ez a chat Html kódja, és ezt kell bemásolnotok a blogba. Menjetek a Copy to clipboard feliratra, amellyel kijelölitek a szöveget, majd Ctrl + C billentyűkombinációval másoljátok ki. 

5. Ha megvan, menjetek vissza a blogotokra és bejelentkezés után menjetek a tervezésbe, majd az oldalelemeknél a modul hozzáadására. Itt válasszátok a HTML/JavaScript lehetőséget és a megadott ablakba illesszétek be ezt a kódot, amelyet kimásoltatok. Ezután menjetek a Mentés-re és már csak annyi a dolgotok, hogy a modulok között elhelyezzétek a kívánt helyre az üzenőfalat.:)


Egyéb lehetőségek

6. Ez már nem a chat létrehozásához tartozik, de fontosnak gondolom leírni. Nagyon sokszor vannak külföldi chat bejegyzések, amelyeket amúgy sem értünk és csak azért vannak, mert az illető hirdeti az oldalt. De velem gyakran megesik az is, hogy írok a chat-be és elrontok egy szót, valamit. Ezeket jó lenne visszatörölni, nem? Nos, erre is van megoldás. Ha a chat oldalán kiválasztjátok a menüpontok végén lévő Messages lehetőséget, és azon belül a legfelsőre mentek, láthatjátok a chat-en írt üzenetek listáját. Ki mikor hol és mit írt. Ha van olyan üzenet, amelyre nincs szükségetek, elrontottátok, valami, itt könnyen visszatörölhetitek, mintha nem is létezett volna. Csak pipáljátok be az/azokat az üzeneteket, amelyre nincs szükségetek és jobb oldalt, a With selected feliratnál válasszátok a Delete lehetőséget. Ezzel már ki is töröltétek, és hogy ezt lássátok is, csak frissítsétek meg a blogotok oldalát. Ezennel a nem kívánt üzenetek, törölve!:)

7. Láthatjátok nálunk is, hogy saját, egyedi smiley-gyűjteményünk van. Ez nektek is lehet, ha a következőket megcsináljátok. Jelentkezzetek be a chat oldalára, majd menjetek az Options menüponton belül a Smilies lehetőségre. Itt láthatjátok a smiley-k listáját, amely a chatben megtalálható. Csak annyi a dolgotok, hogy az url-t kicseréljétek azokra a jelekre, amelyeket ti be akartok illeszteni. Ehhez megadnék egy oldalt, ahol válogathattok a különböző, egyedi kis jelek közül:)

Ha megvan az, amelyiket szeretnétek mondjuk a :) karakterjelű smiley-hoz, akkor csak jobb klikk és Kép url-jének másolása lehetőséget kell választanotok, majd a chat oldalán másoljátok be ezt az url-t a kívánt smiley-hoz... és láthatjátok, hogy oldalt már át is változott a jel arra, amit ti akartatok. Ennek értelmében mindet megváltoztathatjátok, az X lehetőséggel pedig akár törölhetitek is, amelyikre nincs szükségetek. Alul, a New Row lehetőséggel új sort adhattok a listához, a Save-vel pedig ne felejtsétek el elmenteni. Ezután, az oldalatokon menjetek a chaten a hangulatjelek lehetőségbe és már láthatjátok is az új gyűjteményeteket!:)


8. Gyakran van, hogy nem is hosszú az üzenet, amit írni szeretnék, mégis két üzenetbe kell elküldenem. Ez a karakterszámtól függ, hogy mennyi van beállítva a chat-ben. Alapból százat enged, de ezt kétszázra is át lehet állítani. Azért nem mindegy:) Ahhoz, hogy ezt megtegyétek, a chat oldalán menjetek a Options menüponton belül a Posting options-ra, majd a bejött oldalon az első feliratnál (Message lenght) állítsátok át százról kétszázra a karakterszámot, majd menjetek a Save-re. 

9. Egy utolsó kis segítséget adnék még, hogy egyedi legyen az üzenőfalatok. Mint láthatjátok, az én nevem mellett is látható egy kép. Ahhoz, hogy nektek is ilyen legyen, egyszerűen csak annyit kell tennetek, hogy a netről választotok egy képet, annak kimásoljátok az url-jét és beillesztitek a chat-ben, a név melletti url helyére. Ezután, ha írtok üzenetet és elkülditek, ezzel a képpel fog megjelenni:)3 megjegyzés:

Lovelife ♥ írta...

Helo!
Nagyon jó hogy ezt megírtátok, sokat segítettetek vele!! :) Konkrétan eddig csak bénáztam, de miután elolvastam ezt, leesett, és sikerült is megcsinálnom!!! :)
Nagyon köszönöm mégegyszer!
Ui.: Nagyon tetszik ez a blog! :)
Puszi: Lovelife ♥

Szatti írta...

Nagyon szívesen, örülök, hogy sikerült :)

Lovelife ♥ írta...

Amúgy nagyon kíváncsi lennék a véleményetekre a blogomról! Ha van kedvetek nézzetek be és chatben vagy megjegyzésben vàrom a véleményeteket!!! <3 puszi!

Flickr Images