Koriella - A fűzfa - Penna Galéria - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. június 25., szombat

Koriella - A fűzfa - Penna Galéria


Felkapta a csizmáját és kiszaladt az udvarra. A nap már fent járt és igyekezett legfényesebb pompájában tündökölni, melengetni a föld élőlényeit, de kevés sikerrel. Túl messze volt. Dermesztően hideg volt kint, de a kisfiú nem bánta. Boldogan szusszantott bele a metsző levegőbe, s ettől lehelete forró párája apró ködgomolyagként szált el a semmibe. Egészen különleges látvány fogadta. A megszokott kertet, mintha elvarázsolták volna. Egyetlen éjszaka alatt átfestette valaki a tájat hófehérre. Fák, bokrok, kerítés, mind fehéren szikráztak a fehér festményen, mégis tökéletesen jól kivehető volt a formájuk. Kilépett a hóra. A tájat fedő hideg takaró teteje jéggé volt fagyva. Talpa ezt a felső réteget szakította át először. Olyan hang kísérte, mintha földre fektetett tükörlapra lépett volna rá, s az törött volna millió szilánkra. Csikorgott, míg átszakadt a fagyott akadály, aztán megszűnt minden éles hang, s lába puhán merült bele az alsó hórétegbe. Ezt már inkább tompán ropogó hanghatás kísérte. Nem bírt betelni a fűzfa látványával, érinteni is akarta, hogy soha többé ne felejtse el. Odaszaladt hozzá csikorgó-ropogó zenével. A fa ágainak hajlékonysága a múlté volt. Vékony jégréteg vonta be minden szálát, merevvé és végzetesen törékennyé változtatva. A csillogó ágakon szikrázó kristályvirágok nyíltak, éles, tűhegyes szirmokkal. Hirtelen légáramlat mozdította meg az ágakat, mire azok csilingelve egymáshoz verődtek, a tünékeny dércsipkék pedig leperegtek a földre. Mintha havazna! Kacagott bele boldogan a ragyogó napsütésbe. Az éltető tűzgolyó mintha meghallotta volna kacaját, erősebb fokozatra kapcsolt. Még így is alig ért el melege a földre, arra mindenesetre elegendő volt, hogy a táj minden fehérsége még utoljára, gyémánt fénnyel felragyogjon, majd lassan olvadni kezdjen.

2 megjegyzés:

Hope írta...

Igazi téli hangulat,én is látom a fűzfát és az azt beborító csillogó jégpáncélt...gyönyörűen fogalmaztál,csak ennyit fűznék hozzá ha nem gond:)

Kella írta...

Hope, nagyon köszönöm. Én is láttam a fűzfát élőben, a kertünkben. Egyik reggel engem fogadott a látvány. Most sikerült továbbadnom nektek. :) Boldog vagyok!

Flickr Images