Fülszöveg, tartalom írása - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. október 10., szombat

Fülszöveg, tartalom írásaLegyen szó akár könyvekről vagy blogokról, tartalomra minden történetnél szükség van. Ezzel egyfajta útmutatást adunk az olvasóknak az olvasás előtt, vagy más szóval, bizonyos módon elhúzzuk a mézes madzagot az orruk előtt.:) A tartalom ad képet a szereplőkről, a környezetről, városról, ahol játszódik majd a cselekmény, s mindenekelőtt a bonyodalomról vagy a főcselekményről, amely köré épül a történet. Ez lehet egy szerelmi háromszög, gyilkosság, eltűnés vagy konfliktus két személy között. Bármelyikről is van szó, a közös nevezőt az adja, hogy mindegyik esetében fel kell kelteni az olvasók figyelmét. 
A tartalmak egyik leggyakoribb indítása, amikor rögtön a főszereplő nevét olvashatjuk, és az ő életéről tudhatunk meg bizonyos információkat. Az író néhány mondatban ismerteti a körülményeket, a cselekmény körvonalait, amellyel kirajzolódik a történet alapvonulata, majd ismertet egy újabb szereplőt vagy egy fordulópontot, amely úgymond felzavarja az állóvizet. Mindig van valamilyen történés, ami úgymond elindítja a történetet és ha ez nem lenne, nem is létezne a könyv, nem igaz? Akkor egy szimpla, hétköznapi sztori lenne, amelyben nekünk sosem lenne részünk.
Ezt a fordulópontot mindenképp ismertetni kell a tartalomban, hiszen ezzel kelthetjük majd fel az olvasók figyelmét és kíváncsiságát, ettől éreznek majd késztetést, hogy el akarják olvasni.

A tartalom írásánál gyakori probléma lehet - azon kívül, hogy hogyan írjunk egyet - hogy mi is legyen a szövegben, s ezzel hogyan ne áruljunk el sokat. Ha túl sok információt közlünk, vagy olyan dolgot árulunk el, amely a történetben döntő jelentőségű lesz és ennek ellenére, mi már ekkor lelőjük a poént, akkor az olvasó csalódik és nem lesz meglepetés, amikor a történetben fény derül arra a bizonyos dologra. Unalmasnak találja majd és csalódik a könyvben. Persze, valamilyen módon fel kell hívni a figyelmet és célozgatni kell rá, hogy mire is lehet majd számítani, de amolyan félmondatokban kell mindezt megalkotni, olyan módon, hogy konkrét felelet ne lehessen adható rá. Nem szabad elárulni, hogy pl. vámpírral állunk szemben, vagy éppen Lucas a gyilkos... ellenben lehet elejteni pár sejtelmes mondatot, miszerint a természetfelettivel állunk szemben, vagy akit a barátunknak tartunk, nem feltétlenül ismerjük teljesen, és az sem biztos, hogy teljesen mértékben bízhatunk benne. Körülírós módszer ez, amelyet jól ki kell agyalni.

Amikor tartalom írásába fogtok, mindenképp tartsátok szem előtt, hogy a kevesebb néha több, legyen frappáns, konkrét és rejtélyes, továbbá csak akkor foglalkozzatok vele, ha már a történet felénél tartotok az írásban. Előre is meg lehet alkotni, de szerintem sokkal biztosabb és stabilabb összefoglalót lehet írni, ha már én is ismerem a saját történetem és nem vaktában írok valami sejtelmes leírást, ami számomra is olyan homályos, mint az olvasónak. Legyetek a történetetek birtokában!
Segítséget jelenthet, ha elolvastok néhány könyvtartalmat. Találomra vegyetek le néhány könyvet a polcotokról, vagy böngésszétek át a netet, és olvasgassatok tartalmakat, majd vessétek össze, hogy mely tényezők voltak azonosak. Mi hasonlított, mi egyezett, mi található meg mindegyikben, s továbbá melyek voltak a különbségek, amelyeket egy-egy író kimondottan kiemelt?


Sok sikert a történetetek megírásához, ha éppen dolgoztok rajta és akinek segítségre lenne szüksége a hozzá illő tartalom megírásában, szívesen segítek emailben! :) 

2 megjegyzés:

Brukú Szürke írta...

Sziasztok,

Remek ez a bejegyzés. Ma is sokat tanultam!

Szoktam látni azt is, hogy más emberek - van hogy ismert emberek - van véleményét is feltüntetik a fülszöveg alatt.
Ötletes, de ez már csak marketing fogás.

Szatti írta...

Igen... kimondottan nem tartozik a tartalomhoz, de olvashatóak ilyen ajánlások is a tartalom után. Ezek már inkább csak amolyan "ha másnak tetszett, akkor talán nekem is" dolog, viszont nem mindig igaz. Én szeretem magam eldönteni, hogy tetszett-e vagy sem és sokszor a pozitív vélemények ellenére is úgy vagyok, hogy nekem mégsem jött be a könyv :) Szóval, jó elolvasni mások véleményét és ajánlását, lehet rá adni... de ne legyünk túl hiszékenyek sem!

Flickr Images