R, mint rögtönzés - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. augusztus 29., hétfő

R, mint rögtönzés

Az írás általában egy megtervezett, végig gondolt dolog, amellyel csak akkor foglalkozunk igazán, amikor már van róla egy kialakult kép a fejünkben. Jandra kedvenc írója (szándékosan nem árulom el) mondott egyszer egy okosságot, hogy mi is lesz azokkal a szavakkal, amelyeket nem írunk le. Eltűnnek, a ködbe vésznek? Mi történik azokkal a gondolatokkal, amelyeket elvetünk, csak mert a hirtelen pillanat és felindulás szülöttei?
Most hoztam nektek pár feladatot, ahol az improvizációt kell segítségül hívnotok és spontán alkotnotok valami nagyszerűt.

1. Keressetek ki könyvekből vagy magazinokból, a netről egy arcot, amely mond nektek valamit és írjatok fel mindent, ami ezt az arcot és vele a személyt is elevenné tehetné az olvasó számára. Pl..: élettörténet, párbeszéd, észlelés, álmok és félelmek. Tervezzetek meg így egy jellemportrét. Ezt a feladatot amúgy fejben is végezhetitek, ha mondjuk az utcán láttok egy ilyen személyt. Érdemes eljátszadozni a gondolattal, hogy milyen is lehet ő valójában. 

2. Érdemes néha eljátszadozni a személyekkel és az időkkel. Ragadjatok ki egy szövegrészletet a történetetekből, bármely írásotokból és írjátok át a főszereplőtök személyét. Ha E/1 személyben van, tegyétek át E/3-ba. Ha pedig jelen időt használtál a jelenet leírásához, próbáld meg átírni múltba. Majd vegyétek szemügyre a különbségeket, a hangzást, miben másabb, mint az eredeti. Miben jobb, vagy miben rosszabb. 

3. Minden szereplő és karakter különbözik. Próbáljatok meg bizonyos jellemeket különböző hangzással és hangsúlyokkal leírni. Ez amolyan jellemfestés. Ahogyan nagyon sok olyan szavunk van, mely visszaadja magának a szónak a jelentését is, most próbáljátok ki ugyanezt a jellemekkel. Próbáljátok meg hangutánzó szavakkal megmutatni, milyenek is ők valójában. 

4. Próbáljatok hosszan írni egy fennkölt és művészies prózát. Most bátran használjatok minden giccsnek hangzó szót! A lényeg most azon van, hogy ne fogjátok vissza magatokat és tartalmilag, mondanivalóban soknak hasson az írásátok. Ebből is rengeteg mindent le lehet szűrni és tanulhattok. 

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images