Vendégírónk, Viki gondolatai - Mennyire határozzák meg a könyvek az írás művészetét? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2011. november 26., szombat

Vendégírónk, Viki gondolatai - Mennyire határozzák meg a könyvek az írás művészetét?Mennyire határozzák meg a könyvek az írás művészetét?

Aki írással akar foglalkozni akár amatőr, akár profi szinten, annak változatos szókinccsel kell rendelkeznie. Vannak olyan emberek, akikre életük során csak úgy "ráragadnak" a szavak, de még ebben az esetben is szükség van olvasásra. A könyvek által ugyanis jelentősen bővülhet a szókincsünk, és az írástechnikánk is csiszolódik.
Stephen King : Az írásról c. könyvében azt ajánlja az írópalántáknak ( vagyis nekünk), hogy minden este, lefekvés előtt töltsünk egy órát olvasással. Mivel én elég lassan olvasok, és egyszerre képtelen vagyok órákat egy könyv fölött gubbasztani, tökéletes megoldásnak bizonyult az esti egy óra. Amellett, hogy ellazított és szórakoztatott, még a kifejezőkészségem is javult. Mindenkinek szívből ajánlom!
Fontosnak tartom elmondani még azt is, hogy minden írónak vannak erősségei és gyengeségei. Egyeseknek jól megy a romantikus-érzelmes történetek írása, viszont a humoros-vicces részekkel már meggyűlik a baja. Ilyenkor azt javaslom, hogy olvassatok olyan íróktól, akiknek vérében van a humor, mint pl.Karinthy Frigyes vagy Rejtő Jenő. Aki túl tömören fogalmaz, az olvashat pl. Swinburne-t
És végül még egy dolog. Tanuljunk meg íróként olvasni. Mit is jelent ez?
Olvassuk tudatosan az adott regényt, verset, stb., tehát figyeljünk arra, hogy mit akar mondani az író, hogyan fest le bizonyos szituációkat, milyenek a párbeszédek. Gondolkozzunk el azon, hogy tetszett-e amit olvastunk, és ha nem, akkor mi ennek az oka. Figyeljük meg, hogyan oldja meg az író a jellemábrázolást, a konfliktusokat, hogyan teremt hangulatot. 
Összegezve: a könyvekből sokat lehet tanulni, de a tanulás alatt semmiképp sem a másolást értem. Mindenkinek megvan a saját stílusa, és ezt kell megtalálnia, illetve kidolgoznia.
Bejegyzésemet egy idézettel zárnám:  
"Ötévesen megtanultam olvasni. A könyvek mindig csodás birodalmat jelentettek számomra - fehér oldalak, fekete tinta, de mindegyikben új világok és új barátok vártak. A mai napig fura érzés önt el, amikor először ütök fel egy kötetet. Izgatottá tesz a várakozás, hogy vajon hová jutok majd el, és kikkel találkozom benne.  ( Jennifer Weiner )

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images