A hónap írója - Stephen King - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2012. január 6., péntek

A hónap írója - Stephen KingKorunk egyik legismertebb írója Stephen Edwin Kingként látta meg a napvilágot, 1947. szeptember 21-én, a Maine államban levő Portlandben. Stephen 7 évesen kezdett történeteket írni, miután nagynénje házában talált egy dobozt, tele horror- és sci-fi könyvekkel. Első novellája, amit a Comics Review nevű lap adott ki, „I was a Teenage Grave Robber” (Fiatal sírrabló voltam) címre hallgatott. Két évvel később, 1967-ben a Startling Mistery Stories karolta fel a „The Glass Floor” (Az üvegpadló) c. írás megjelentetésével.
King 1966-ban végezte el a középiskolát, és tanulmányait a Maine-i Egyetemen folytatta, Orontóban. Tanulóként a Folger Campus könyvtárban dolgozott; itt találkozott Tabitha Spruce-szal. 1970-ben lediplomázott az egyetemen, és egy évvel később feleségül vette Tabitha-t, avagy ahogyan ő becézi,Tabbyt. 

Első regénye, a Carrie nehéz anyagi körülmények között született: bár mindkettőjüknek volt munkája, nagyon szűkösen éltek, szinte egyik napról a másikra. A mű megszületésében egyébként fontos szerepet játszott Tabby, az ő pártfogolása, lelkesítése nélkül valószínűleg a kukában végezte volna a telekinetikus képességekkel rendelkező lány története. Mikor a Doubleday 1974-ben kiadta, egyből sikeres lett, és a filmes jogok is hamar elkeltek, majd a Carrie-t követő könyveket – Borzalmak Városa, Ragyogás – is megfilmesítették, utóbbit maga Stanley Kubrick, igen nagy sikerrel. King karrierje szárnyakat kapott, a mester csak úgy ontotta magából a könyveket: Végítélet, A holtsáv, Tűzgyújtó, Cujo – a neve így hamar bekerült a köztudatba. Amellett, hogy könyvei egytől-egyig bestsellerek lettek, sikerült új rekordot felállítania: a Halálsoron hat kötete egyszerre tartózkodott a toplistán! 

King a Carrie megjelenését követő években az alkohol, majd a drogok rabjává vált. A probléma mintegy tíz évig kísérte, mígnem röviddel A rémkoppantók (1987) című regény megjelenése után, amelynek megírására saját bevallása szerint is csak foszlányokban emlékszik, felesége, barátai és egy terápia segítségével végleg sikerült megszabadulnia betegségétől.
A hetvenes évek végétől kezdve folyamatosan hét regényt jelentetett meg Richard Bachman álnéven. Ezek közül a Rage, a The Long Walk és a Roadwork címűek magyarul a mai napig kiadatlanok. King eredetileg azért használt álnevet, mert a Carrie, a Borzalmak városa és A ragyogás sikerei után nem akarta újra Stephen King-regényekkel elárasztani a piacot, valamint kíváncsi volt, hogy az olvasók valóban a művek minősége miatt, vagy csupán a szerző neve körüli felhajtás következtében vásárolják meg olyan szívesen könyveit. Az ekkor megjelent "Bachman-regények" egyébként még a Carrie előtt születtek. A könyvek viszonylag sikeresek voltak a piacon, de amikor fény derült írójuk valós kilétére, eladási számaik az egekbe szöktek.

Kingről köztudott, hogy fontosnak tartja műveiben az apró részletek kidolgozását, a folytonosságot és a visszatérő elemeket, szereplőket műveiben. Könyvei nagyrészt Maine államban játszódnak, bár olykor fiktív településeken, például Castle Rock városában. Művei rengeteg ponton találkoznak egymással, sok nyílt és rejtett kapcsolódási pont, átfedés van az írásai között, amelyeknek köszönhetően eddigi életműve számtalan spekulációra, találgatásra ad lehetőséget, és mindig újabb és újabb érdekességekkel szolgál. Köteteiben rengeteg utalás található az amerikai történelemre és kultúrára is. Visszatérő eleme írásainak a vietnami háború, a rasszizmus, az erőszak és a természetfeletti jelenségek. Stílusára jellemző az informális elbeszélési stílus, a közvetlen hangvétel olvasóival, akikre előszeretettel hivatkozik "Állandó Olvasó"-ként (Constant Reader). Ez a stílus szöges ellentétben áll sok művének horrorisztikus történéseivel. Műveiben gyakran író játssza a főszerepet, így például Jack Torrance A ragyogásban, Paul Sheldon a Tortúrában vagy Mike Noonan a Tóparti kísértetekben. Ez azzal magyarázható, hogy meglátása szerint az íróknak leginkább arról a közegről kell írniuk, amit legjobban ismernek.

Könyveinek sikerét persze a filmesek is ki akarták használni: sorra születtek King műveinek adaptációi. Ezek azonban, néhány kivételtől eltekintve, igen gyatrán sikerültek, a rajongók és a kritikusok egyhangú véleménye alapján. Az író, a Maximális túlhajtás c. novellájából készült filmet maga dirigálta, ám a csúfos bukásnak köszönhetően belátta, hogy jobb, ha távol tartja magát a direktori széktől. Ettől eltekintve, néha apróbb szerepet vállalt az írásaiból készült adaptációkban. Így hát, mindannyiunk örömére megmaradt az írásnál. Bár visszavonulásáról már rengeteg hír felröppent, ő az a fajta ember, aki soha nem fogja abbahagyni a történetmesélést – még ha csak az asztalfióknak is. Rajongói jelenleg a Sötét Torony c. monumentális fantasy-ciklusának befejező köteteit várják, miközben ő kisebb-nagy időközökkel publikál novellákat, esszéket különböző magazinoknál.
Az író jelenleg feleségével, Tabbyvel 1971 óta boldog házasságban él, a Maine állambeli Bangorban, ahol megannyi története játszódik. Három gyermekük született: Naomi Rachel King, Joseph Hillstorm King és Owen Philip King.

Aki szeretne többet megtudni a könyveiről és azok tartalmáról, azoknak ajánlom ezt az oldalt:

3 megjegyzés:

Viki írta...

Abszolut kedvencem, most olvasom a Tóparti kísérteteket. Imádnivaló, a stílusa, a hangulat, amit teremt, a humora.

Szatti írta...

Én a Tópartit már megrendeltem, jelenleg a Carrie-t olvasom és szuper :) A tópartit filmben néztem meg, eszméletlen volt és kíváncsi vagyok, mennyire szárnyalja túl a könyv. habár, biztos vagyok benne, hogy sokkal jobb, mert a könyv mindig jobb, de azért várom az élményt, meg a borzongást, hogy a szavak miképpen hatnak majd és mennyire múlják felül a vizuális élményt:) Ha van kedved, írhatsz beszámolót a könyvről a Penna Könyvtár oldalunkra, ha elolvastad. Szívesen felteszem a neved alatt. Persze, csak ha van kedved, időd rá.:) Köszönöm, hogy írtál. Puszi :)

Viki írta...

Hogyne, majd irok, még nem olvastam végig,de amint meglesz,szólok. Amúgy én filmen nem láttam, mert jobban szeretem elképzelni magam, hát szerintem biztos tetszeni fog:))

Flickr Images