A történet témája és annak megválasztása - Blogvilág - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2012. január 18., szerda

A történet témája és annak megválasztása - Blogvilág


A könyvek terén, akárcsak a divatban, mindig vannak felkapott stílusirányzatok, amelyekben szívesen alkotnak az írók. Hogy ne menjek messzire, említem az Alkonyatot, amely szinte futótűzként terjedt el mindenkinél, meghozva a vámpírok iránti őrületet. Mindig van valamilyen hatás, amely inspirálja az írókat a történetek írására, s az utóbbi években a vámpír-vérfarkas-angyal története kaptak főleg helyet a könyvek világában. 
Ezzel nincs is gond, hiszen mindenki abban alkot, amiben szeret, abban a témában olvas, amely a legközelebb áll hozzá, amely érdekli és felkelti a figyelmét, fantáziáját. A könyvek terén a stílusoknak nincs szavatossági ideje, mint egyes ruháknak, amelyek csak egy ideig vannak divatban, majd elfelejtődnek és lehet, kell tíz év, mire újra felkapják és "trendi" lesz viselni. Vannak könyvstílusok, amelyek szerintem időtlenek és örök érvényűek. Ilyen a természetfeletti világa, amelyet talán soha nem meríthetünk ki egészen, mint témát, mert mindig jön egy újabb író, aki más oldalról közelíti meg mindazt, amelyet előtte már megalkottak, ezt pedig fantasztikus dolognak tartom. Hiába létezik számtalan szerelmi történet, mégis különböznek és más élményt, érzést, gondolatot tudnak adni nekünk. A természetfeletti pedig szerintem az évek múlásával sem fog kiapadni, az írók mindig találnak valamilyen új oldalt, amelyről bemutathatnak egy halhatatlan avagy tiltott szerelmet. 

Viszont néha rossz látni, hogy pont a felkapott irányzatok miatt egyes történetek nem kapnak elég figyelmet. Néha hajlamosak vagyunk a megszokott dolgokhoz ragaszkodni és megesik, hogy azokat a történeteket, melyekben nem a megszokott karaktersablonok szerepelnek (vámpírok, stb), már nem is igazán vesszük számításba, hogy elolvassuk. Nem célozgatok és általánosítok mindenkit mindenkivel, de vannak ilyen tapasztalataim baráti-írói körben és nem értek egyet a nézetükkel. Attól, hogy bizonyos témákban szívesen írunk és olvasunk, nem azt jelenti, hogy egy hétköznapi témában íródott történet nem lehet épp oly izgalmas és fordulatos. "Nem kell ahhoz varászlatnak léteznie, hogy az élet varázslatos legyen." Ezt a gondolatomat tudnám hozzáfűzni az egészhez, és ezzel kapcsolatban már készülőben van egy bejegyzésem, mégpedig egy könyvről alkotott, összegezett vélemény, amelyet még a hét folyamán megosztok majd veletek, mint könyvajánlót. Ebben sincs semmi mágia, semmi halhatatlanság, mégis a valóságossága teszi nagyszerűvé és varázslatossá, lenyűgözővé az egészet. Ez a gondolatmenetem nem irányul senki ellen, inkább tanács lenne számotokra, amelyet a mostanában ért élményekből ragadtam ki, hogy figyeljetek erre és legyetek nyitottak minden történet iránt, mert ha egy történet megíródik és kiadásra kerül akár könyv vagy blog formájában, megérdemli, hogy figyelmet és véleményt kapjon. Valamint, szerintem fontos egy írónál, hogy ne csak egy adott témában tudjon írni. Sok mindent ki kell próbálni és persze mindenki megtalálja azt a témát, amelyben igazán otthonosan tud mozogni, magabiztosan... de ehhez szerintem sokfélét meg kell "kóstolni", és csak azután lehet megállapodni, mert a próbálkozások alatt is rengeteget lehet tanulni és tapasztalni saját magunkkal kapcsolatban, hogy mire vagyunk képesek.

A témával kapcsolatos kérdésem a következő lenne: lehet olyan történetet írni, amely ugyanolyan, sőt... még izgalmasabb, mint egy természetfeletti témában írt mű? Vagy ezt a két témát nem is szabad egy lapra venni? Mit gondoltok erről és a bejegyzésről? Lehet vitázni, érvelni!:)

9 megjegyzés:

Kata írta...

Szia!
Hú, teljes mértékben egyet értek veled. Mióta bejött ez a vámpír-őrület, a legtöbben csak az ilyen fajta könyveket olvassák el, és más nem is érdekli őket, mert az unalmas. Én éppenséggel egy olyan saját történeten dolgozom, amiben egy cseppnyi természetfeletti sincs, és ahogy a fejemben él (bár valahogy soha nem tudom átadni az érzéseket, a gondolatokat, amik bennem megfogalmazódnak. Egyszerűen ha leírom, nem lesz ugyan az), izgalmasnak szánom és rejtélyesnek, és szívből remélem, hogy sikerül megvalósítani, mert ez a történet nagyon fontos nekem.
Puszi, Kata

Demz írta...

Szia! Úgy gondolom, hogy egyértelműen ugyanolyan izgalmas lehet természetfelettit nélkülöző kötet, történet is. Mert az, hogy egy könyv mennyire jó, az nem feltétlenül attól függ, hogy van-e benne vámpír. Számomra például a vámpír-téma elcsépelt, hiába, nem vagyok már képes olvasni, legalábbis 1-2 évig biztos nem. De ettől függetlenül a természetfeletti mindig nagyon közel állt hozzám, kicsi koromban is ehhez hasonló történetek foglakoztattak.

Ab írta...

Persze, hogy lehet, viszont biztos, hogy nehezebb egy ilyen történet mellé olvasókat találni. Ha csak a címbe írod, hogy Harry vagy Edward, már lesz pár követőd, de ha nem, akkor lehet, hogy nagyon klassz történetedet is csak páran fogják olvasni. Ugyanakkor azt gondolom, hogy írni nem a népszerűség miatt kell, hanem az élvezet miatt. :)

Viky írta...

Szia, engem azok a könyvek fognak meg igazán, amik a valóságban játszódnak, és valós emberi történeteket, vagy magát a társadalmat, és annak fonákságait mutatják be. Igaz, szép történet pl. a Twilight, Harry Potter, stb., de nem a valóságról szólnak, ezért nem is nagyon hatnak meg.

Kiara Anne Femor írta...

Szia!
Hát igen, manapság nehéz úgy könyvet kezdeni, hogy annak nincs köze a természetfölöttinek, mert most ezek a témák hódítanak az olvasók körében. Viszont azt is muszáj hozzátennem, hogy szerintem rengeteg olyan a valóságban beillesztett történet van, amit kár csak azért kihagyni, mert nem szerepelnek benne a kedvenc halhatatlanaink, stb...
Azokat is meg kell érteni, akik ilyen történeteken szerettek bele az olvasásba. Mert valljuk be, azért mindnyájunkat vonz az ismeretlen, és a "mi lenne ha...!". Ezen felül akkor is érdemes szélesíteni az érdeklődési körünket, mert olyan történetekre bukkanhatunk, melyek képesek meglepetéseket tartogatni számunkra.

Blissz írta...

Szia!
Még csak pár napja találtam rá erre a blogra, de azonnal megtetszett. Nagyon jól kidolgozott írásokat, gondolatokat olvashatunk. Gratulálok!
Szerintem azért népszerűek a természetfelettit feldolgozó témák, mert azokban a szerző és az olvasó is olyanná válhat, amellyé a valóságban soha. Mindig vonzza az embereket a megmagyarázhatatlan, a különleges. Szeretünk vámpírnak lenni, mert azok erősek, örök életűek, gyönyörűek és persze könyörtelenek is. Olyanok, amelyek soha nem lehetünk. Emellett mindenki kicsit másképp képzeli el, látja ezt a világot, ezért talán végtelen sok variációja van ezeknek a történeteknek. Hisz mindig is voltak vámpíros, varázslós történetek, csak az Alkonyat és a Harry Potter megjelenésével felkapottabbá váltak.
Mindenki egy egyéniség és előfordul, hogy valaki csak a természetfölöttiről tud írni. Míg más történetei teljes mértékben nélkülözik ezeket, mégis izgalmasak, lebilincselőek. Ezért az a jó, ha nem vagyunk válogatósak, hogy a könyvek témájának kapcsán.

Szatti írta...

Kedves Mindenki!

Nagyon örülök, hogy így vélekedtek a témáról. Féltem, hogy nagy vita tárgya lesz, de jó látni, hogy nagyrészt pozitív vélemények érkeztek a téma iránt. Nagyon örülök, hogy olvashattam a gondolataitokat, jó látni, hogy így éreztek ezzel kapcsolatban és nagyon szépen köszönöm, hogy hozzászóltatok a témához! Puszi nektek!:)

Suzy írta...

Jó hogy ennyi könyv van, de igazad van tényleg elhanyagolják a "normálisokat", ám nem mindenki.
Van aki egy olyan író műveit szereti ki természetfelettit ír, de évek óta jelennek meg kötetei(magyar író álnévvel) nem olvastam a műveit, de egyszer biztos elolvasok egyet.
Na szóval, azt szeretném mondani, hogy az tény hogy most a "vámpíroké a világ egy része" mivel még midig folyamatosan jelennek meg, várják az olvasók a normális,
emberi szereplős történeteket.
Én speciel mindkettőért rajongok, nem az a lényeg számomra hogy mi, vagy ki szerepel benne, hanem hogy érdekeljen a történet.
Puszy Suzy

(picit túl hosszú lettem)

Jega írta...

Szia Szatti! Ítram, de át kell dolgoznom , mert hosszú lett.

Flickr Images