Idő és tér kapcsolata - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2013. február 13., szerda

Idő és tér kapcsolata


Biztosan van számotokra olyan hely vagy kor, amely megfog benneteket, s talán az írásban ez az egyik legnehezebb vállalkozás, hogy hűen visszaadhassunk egy olyan dolgot, ahol még nem jártunk, amelyet még nem tapasztaltunk és talán soha nem is fogunk. Ha olyan témát vagy helyszínt választotok a történeteteknek, amelyben nem vagytok jártasak, nagyon fontos, hogy utána járjatok mindennek nem csak magatok miatt, hanem az olvasókért is. Mindenképpen nagyon hasznos és tanulságos ez a kutatómunka, hiszen ez által ti is fejlődtök, olyan értelemben, hogy anélkül is képesek lesztek írni egy teljesen ismeretlen és nem látott helyről úgy, hogy sosem jártatok ott és mégis, vissza tudjátok adni az olvasóknak azt az érzést, mintha tényleg ott lennének és azt látnák, amelyet ti elképzeltek. 

Ha a történetetek valós helyen játszódik és szeretnétek, hogy az hihető legyen mind nektek és az olvasóknak is, mélyen le bele kell ásnotok magatokat  a város kisebb nagyobb dolgaiba, amelyek még jobban alátámaszthatják a hihetőséget. Kutassatok helyi szokások, esetleg legendák után, amelynek ismertetésével sokkal életszerűbbé válhat az egész. Ezek mellett pedig, nem utolsó dolog, hogy képben legyetek a nevezetességekkel, olyan szokásokkal, amelyek csak arra a városra vagy területre érvényesek, fontos az építészet, az ottani élet bemutatása, melynek érzékeltetésével élvezetesebbé tehetitek a történetet és így az olvasó is tanulhat esetleg valami újat, vagy részletesebb, vizuális képet kaphat arról a helyről, ahol játszódik a történetet esetleg úgy, hogy talán sosem járt még itt a valóságban. Érdemes képeket és videókat megnézni a városról, a helyszínekről, hogy teljesen magatok elé tudjátok azt képzelni, valamint ezek felhasználásával például utca neveket is feltüntethettek. 

Egy másik megközelítésmód a helyszínen kívül, az idő. Ma is közkedvelt téma, hogy nem a jelen korban játszódik a történet, hanem évtizedekkel ezelőtt. Erre rögtön harapnak az olvasók, azt mondanom sem kell szerintem, hiszen mindenkit vonz az ismeretlen, bizonyos korok pedig főként. Ebben viszont nehézséget okoz az, hogy teljesen ismeretlen lehet számotokra ez a világ. Mind a beszédstílus és az akkori életvitel, öltözködés. Ilyenkor már nem elég csak a helyszín után kutatni... a lehető legtöbb mindent érdemes megtudnotok az akkori normákról, egymás közötti gesztusokról, magáról az életformáról. Nagyon fontos, hogy tisztában legyetek az akkori hagyományokkal és hogy valósághűek maradjatok. Ilyenkor tanácsolnám, hogy nézzetek meg minél több ilyen filmet, amelyekből ötleteket meríthettek, de a legnagyobb segítség és ihletforrás, ha ilyen témájú könyveket olvastok, amelyből képet kaphattok a társadalmi szokásokról is. Említeném itt például Jane Austen-t vagy Bronte nővéreket. A könyveik nagyon tanulságosak és náluk jobban senki nem mutatta be a kor erkölcsi formáit. Mindenképpen olyan olvasmányok, amelyeknek minden író polcán a helyük! 

A filmek és könyvek mellett nagyon hasznosak a zenék is. Persze csak akkor, ha az írás ösztönzőleg hat rátok. Van, aki csak zene közben tud alkotni, és van, akit kifejezetten zavar. Mielőtt írni kezdenék, nekem nagyon fontos a ráhangolódás, így írás előtt mindig az első dolgom, hogy keresek olyan zenéket, amelyek visszatükrözik azt a hangulatot, ami benne megfogalmazódott. Ez néha eléggé körülményes munka, mire megtalálom azokat, amelyek inspirálnak, de nagyon nagy segítséget tudnak nyújtani, ha elakadok. Ha írás közben nem is tudtok zenét hallgatni, előtte érdemes, miközben a történeten gondolkoztok. Higgyétek el, megéri, mert ad egyfajta alaphangulatot, amely esetleg segít az elindulásban, vagy a folytatásban, ha ihlethiánnyal küszködtök.
Ezek pedig mindenképp hasznos példák, hogy olyan dolgokkal foglalkozzunk, amelyek elsőre talán nehéznek tűnnek, mert mindenképp kihívást jelent a bennük való alkotás, az olvasóknak pedig élvezetet, ha tényleg sikerült teljesíteni azt a szempontot, hogy hihetőség. Nem is azon van a hangsúly igazából, hogy teljesen kor-vagy térhűek legyünk. Persze, ez sem kihagyható szempont, de tekintve, hogy nagyon sok mindenről csak írásos információk által szerezhetünk tudomást, mi biztosítja, hogy tényleg úgy történet vagy esetleg nem volt e még több mindenről szó, esetleg kevesebbről?
Senki sem tudhatja biztosan, hogyan voltak dolgok, száz vagy akár több évvel ezelőtt. Vannak információink, de a legfontosabb szerintem, hogy amit elképzelünk, úgy tudjuk átadni az olvasóknak, hogy higgyenek a szavainkban. El tudják ugyanúgy képzelni és ugyanúgy éljék meg, mint mi... akkor pedig, talán tényleg sikerül megteremteni azt a kort vagy helyet olyannyira, hogy életre keljen a papíron!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images