A hónap írója - Darren Shan - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2012. június 4., hétfő

A hónap írója - Darren Shan


Darren Shan, avagy eredeti nevén Darren O'Shaughnessy, ír származású, angol író. Elsősorban ifjúsági horrorregényeiről ismert. Londonban született 1972. július 9-én és itt lakott egészen hatéves koráig, azóta kisebb megszakításokkal az írországi Limerickben él. Általános iskolába Askeatonba, középiskolába a szintén közeli Palleskenrybe járt. Később a londoni Roehampton College-ban tanult szociológiát és angol nyelvet. Hazatérve néhány évig egy limericki kábeltévénél dolgozott, huszonhárom éves kora óta hivatásos író.

Tizenévesen kezdett foglalkozni az írással, 14 évesen szerezte be első írógépét. Számos képregényszöveg, novella, elvétett kezdeményezés után 17 évesen készült el első regénye, a máig kiadatlan Mute Pursuit (Néma üldözés) című sci-fi alkotás. Míg tanult és dolgozott, évente átlagosan egy, felnőtteknek szóló könyvet írt. Ezekkel azonban nem ért el különösebb sikert, noha 1999-ben az Ayuamarca című alkotás és folytatása, a Hell's Horizon (A pokol horizontja) pozitív kritikákat kapott.
Az áttörés 2000-ben történt meg, amikor kiadta első, gyermekeknek szóló könyvét, az eredetileg önszórakoztatásból, pihenésképpen írt Rémségek cirkuszát, eredeti címén Cirque de Freak. A vámpírok körül forgó, immár Darren Shan néven kiadott, álönéletrajzi szemszögből bemutatott történet és 11 folytatása óriási médiafigyelmet kapott és nagy népszerűségre tett szert. Húsznál is több nyelvre lefordították könyveit, melyek hivatalosan 33 országban jelentek meg – összességében tízmilló példány kelt el 2006 elejéig, és sok helyen (többek között Magyarországon is) a könyveladási listák elején végzett egy-egy Shan-könyv.

Vámpír-könyvek
A 2000–2004 között megjelent történet Darren Shanről szól, aki barátjával, Steve Leonarddal együtt eljut a furcsa torzszülöttekkel működő Rémségek cirkusza előadására, ahol Larten Crepsley személyében egy vámpír is dolgozik. Bár Leonard az, aki tudott a vámpírok létezéséről, és ő akart csatlakozni hozzájuk, végül Darrenből lesz Crepsley félvámpír inasa. A 12 rész négy trilógiára oszlik: az elsőben Darren megismerkedik és megbékél új állapotával, a másodikban a Vámpírok hegyére jut, hogy részt vegyen a vámpírtársadalomba való beavatáson, a harmadikban megkezdődik a vámpírok elpusztítására törő Vérszipolyok Urának keresése, a negyedikben pedig megtörténik a leszámolás, melynek – mint időközben kiderül – sokkal nagyobb hordereje van, mint azt bárki valaha is gondolhatta volna…

Rémségek cirkusza (Cirque du Freak)
A vámpír inasa (The Vampire's Assistant)
A vérszipoly (Tunnels of Blood)
A Vámpírok Hegye (Vampire Mountain)
A Halál Próbái (Trials of Death)
A vámpír herceg (The Vampire Prince)
A sötétség vadászai (Hunters of the Dusk)
Az éjszaka szövetségesei (Allies of the Night)
A hajnal gyilkosai (Killers of the Dawn)
A Lelkek tava (The Lake of Souls)
Az Árnyak Ura (Lord of The Shadows)
A Végzet fiai (Sons of Destiny)

Crepsley-könyvek
Shan négy részben tervezi feldolgozni a Vámpír Könyvek egyik főszereplője, Larten Crepsley életútját. A sorozat első része 2010 őszén jelent meg eredeti nyelven, a befejező kötet kiadását 2012-re tervezik.

Birth of a Killer (Egy gyilkos születése)
Ocean of Blood (Véróceán)
Palace of the Damned (Az elkárhozottak palotája)
Brothers to the Death (Fivérek mindhalálig)

Démonvilág-könyvek
A 2005-2010 között megjelentetett, tízrészes sorozat kötetei szintén tizenéves gyerekek szempontjából íródtak a történet szerint, akik eredetileg eltérő helyen és időben élnek: Bec az 5. századi Írországban, Kernel Fleck az 1970-es években, Grubbs Grady pedig a jelenben. Közöttük kezdetben pusztán annyi kapcsolat van, hogy mindannyian megismerték a démonok pusztító, gyilkos világát, a regényfolyam előrehaladtával azonban történeteik összekapcsolódnak, hogy együtt vegyék fel a harcot az emberiség és a világegyetem elpusztításával fenyegető veszéllyel.


Démonmester (Lord Loss)
Démontolvaj (Demon Thief)
Vérfüred (Slawter)
Áldozat (Bec)
Fenevad (Blood Beast)
Végítélet (Demon Apocalypse)
Árny[1](Death's Shadow)
Farkassziget (Wolf Island)
Suttogás (Dark Calling)
A Pokol hősei (Hell' Heroes)

Város-trilógia
Darren Shan régebben írt egy felnőtteknek szóló könyvtrilógiát, melynek csak az első két kötetét (Ayuamarca; Hell's horizon) adták ki. 2008-ban adták ki újra, új változatban, az első kötetet már Procession of the Dead (Holtak vonulása) címmel. Darren inkább a 15-16 évtől ajánlja a könyvet. Magyarországon a Démonvilág-sorozat után jelent meg 2010-ben.


Holtak vonulása (Ayuamarca/Procession of the dead)
A Pokol pereme (Hell's horizon)
A kígyók városa (City of the Snakes)

Egyéb művei
- Kojaszan (Koyasan) – 2006-ban írta a World Book Day-re. Egy Kojaszan nevű fiatal lányról szól, aki fél a városa melletti temetőtől, ahol szellemek élnek. A húga bement a temetőbe sötétedés után, és elrabolták a lelkét. 2010 őszén jelent meg Magyarországon egy sikeres olvasói petíciónak köszönhetően.
- A vézna hóhér (The thin executioner) – 2010-ben írta, folytatásokat nem tervez hozzá. 2011 elején jelenik meg. Egy apja hóhéri állásának elnyerése érdekében útra kelő ifjú, Jebel Rum kalandos és rémisztő történetét dolgozza fel.


Mi lehet Darren Shan titka?
Cikk az Ekultúra oldaláról. Az eredeti forrást megtekintheted ITT

Mit gondoljunk arról az íróról, akinek J. K. Rowling küldött dicsérő levelet, miután elolvasta első gyerek- könyvét? Mit gondoljunk arról az íróról, aki eredetileg a felnőtteket kívánta lebilincselni prózájával, ami kezdetben a Terminátor és Stephen King A sötét torony sorozatának keresztezésére hasonlított, majd áttért a Keresztapa és az Élőhalottak éjszakája vegyítésére? Mennyire vegyük komolyan azt az írót, aki két felnőtt regény között, úgymond a maga örömére megalkotta Darren Shan alakját és első kalandját a Rémségek Cirkuszában? Kell aggódnunk az íróért, aki mára világszerte ismert, népszerű és sikeres? Miként vélekedjünk Darren O'Shaughnessy-ről, a Londonban született horror-kedvelő írről, akinek példaképei között megtaláljuk Bram Stokert és Stephen Kinget? 

Nos, úgy vélem mindenképpen foglalkozzunk a gondolattal, hiszen mára az egész világot meghódította Vámpírkrónikáival, ami azért jelent valamit! Ha mást nem is, legalább azt, hogy az eddig megjelent tucatnyi kötet gyereknek-szülőnek egyaránt tudott mit mondani - és itt ne gondoljunk semmiféle példabeszédre, vagy okosságokat közvetítő alkotásra. Nem, Darren Shan (a történetek főhőse) igazából nem jó, de nem is rossz gyerek. Kezdetben afféle Huckleberry Finnre emlékeztető eleven kissrác, aki pókok iránti szenvedélyének engedve kilép az emberek világából, és bekerül a vámpírok közé. Ami kezdetben jó cserének tűnt, de az évek múlásával egyre több hátrányára is fény derül.
Apropó vámpírok. Ha az európai kultúrkörből érkező olvasónak sikerül túltennie magát azon az alapvető tényen, mely szerint Darren világában a vámpírok semmiféle túlvilági gonosszal nem állnak rokonságban, hanem csupán olyan humanoidok, akik egyszerűen mások, mint az ember - akkor biztosan élvezni fogja a történetet. Jómagamnak is időbe telt, mire a megszokott jelképek (vámpír = gonosz) megváltoztatását elnéztem a szerzőnek. Viszont ha túl vagyunk a megbocsátáson, akkor fél lépéssel már közelebb jutottunk a titokhoz, ami Darren Shan könyvesboltbéli sikerét fedi. Nála bűntudat nélkül azonosulhatunk a vámpírokkal! Az éjszakai műszakban ténykedő vérszívók korántsem tekinthetők vérfüggő gyilkosoknak, hanem szigorú erkölcsi törvények szerint, közösségben - mi több, az emberekkel többé- kevésbé összhangban, bár titokban - élő fajnak. Akik, tulajdonképpen a jók szerepét kapják a rokonaikkal vívott élethalálharcban. A sorozat hosszát illetően egyelőre csak találgatni lehet, hiszen még a szerző sem tudja, hogy húsz, vagy esetleg ennél is több (netán kevesebb) ötlet van még a tarsolyában.

2 megjegyzés:

Ai írta...

Darren szerintem nem egyszerű gyerek-horror író, annyira sajátos stílusban ír hogy az ember egyik pillanatban megszakad a nevetéstől, a másikban meg már retteg. Különösen jók a karakterei, pl.: Vész herceg örök kedvenc.
Külön dicséretet érdemel azért, mert minden egyes levélre saját kézzel válaszol.
Íróként ő a példaképem. Örülök hogy írtatok róla:)

Szatti írta...

Nekem gyerekkorom első ismert és szeretett írója :) imádom a könyveit és a stílusát. Remek! Vész herceg nekem is kedvencek közé sorolható, a másik Larten Crepsley. Köszönöm a kommented!

Flickr Images