A hónap írója - J.R.R. Tolkien - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2012. december 29., szombat

A hónap írója - J.R.R. Tolkien


John Ronald Reuel Tolkien (1892-1973) neves angol nyelvész és filológus volt, aki több évtizedes munkával magával ragadó mitológiát teremtett egész Európa, sőt a világ számára. E mitológia részeként írta meg "A Gyűrűk Ura" című művét, amely a XX. század legnagyobb példányszámban eladott, és egyik legnagyobb kulturális hatású szépirodalmi alkotása lett. Hívő emberként az őt foglalkoztató legfontosabb téma az ember világban betöltött szerepe, az élet és halál végső kérdése volt. Életének alapelve szerint képzeletünk lehetővé teszi, hogy a teremtés isteni rendjéhez hozzáadjuk saját alkotásainkat, kreativitásunk eredményeit, és így formáljuk, jobbítsuk a minket körülvevő világot. Személyes életútját és életművét áthatja az elkötelezettség a hitköznapi valóságon túlmutató, valódi értékek iránt: a természet romlatlan szépsége, a közösség megtartó ereje és az alkotó munka öröme minden korban, minden élethelyzetben vállalható örök ideálokként jelennek meg műveiben és tisztelői lelkében.

1892. január 3-án született egy dél-afrikai kisvárosban, Bloemfontainben, ahol az apja katonai szolgálatot teljesített. Miután anyjával és öccsével Angliába költözött, a birminghami King Edward's kollégiumban kezdte meg tanulmányait 1900-ban.
Nyolc évvel később már oxfordi diák; egyetemi évei alatt megnősül, majd bevonul, s a francia fronton megsebesül a somme-i ütközetben. A háború után nemigen tud mihez kezdeni; egyetemi oktatóként, később professzorként tevékenykedik az oxfordi, majd a leedsi egyetemen; szótárt szerkeszt, tanulmányokat ír, és egyre szorosabb szálak fűzik az ó- és középangol nyelvhez. Talán ez buzdítja arra, hogy nyelveket találjon ki, amelyeket a "tündék", vagy "tündérek" beszédének nevez. Néhány év múlva balladákat ültet át a korának megfelelő angol nyelvre, magyarázó jegyzetekkel látja el őket, majd - egy tündérmesékről írott tanulmánykötetét alátámasztandó - gyermekeinek készült meséit adja ki. A gyermekregények sorába tartozik A hobbit is. Itt lép színre először Zsákos Bilbó, Tölgyfapajzsos Thorin, és Gandalf. A hangnem új és derűs, a történet öt világrész gyermekeit hódítja meg, s a későbbiekben a kiadó a folytatás reményében keresi meg a szerzőt. Tolkien el is kezd írni valamit, ami "egyre nőtt mesélés közben, míg végül a Nagy Gyűrűháború története lett belőle, sok utalással a megelőző idők még régebbi történetére". 

Halála: 1973 kora őszén megbetegedett (régebb óta kedélybetegség gyötörte és emésztési panaszai is voltak), augusztus 30-án csütörtök éjjel rosszul lett, ezért egy Bournemouth közeli magánkórházba vitték. Állapota egyre rosszabbá vált, akut vérző gyomorfekélyt diagnosztizáltak nála az orvosok, amely elfertőződött, és a fertőzés gyorsan terjedt; végül szeptember 2-án, szombaton kora reggel végzett vele.
Az oxfordi Wolvercote temetőben Tolkien és felesége sírkövének felirata Berennek és Lúthiennek nevezi őket, utalásként Középfölde legszebb szerelmi történetének főszereplőire.

Munkássága

Tolkien sosem gondolta, hogy történetei ekkora népszerűségre tesznek szert. Egy korábbi tanítványa kérésére jelentette meg A hobbit (más magyar kiadásban: A babó) című könyvét, amit gyermekei szórakoztatására írt. Bár gyermekeknek íródott, a könyvet rengeteg felnőtt is elolvasta, és elég népszerűnek bizonyult ahhoz, hogy kiadója, az Allen & Unwin folytatást kérjen Tolkientől. Ennek hatására több művet is írt, de ezekkel a kiadó vagy nem volt elégedett, vagy pedig nem tartotta A hobbit elgondolható folytatásának. Ám végül megszületett leghíresebb műve, a háromkötetes A Gyűrűk Ura. A regény megírása csaknem tíz évbe telt, ezalatt Tolkien az „Inklings" vitakör teljes támogatását élvezte (köztük legközelebbi barátjáét, C. S. Lewisét, aki a Narnia krónikái szerzője). A Gyűrűk Ura-trilógia utótörténetét sok helyütt megírták már; minden addigi könyvet felülmúló sikerén túl átformált egy irodalmi irányzatot, műfajt és kultuszt teremtett, esztéták és írók nőttek fel rajta. A lengyel gimnáziumokban kötelező olvasmány, és sok más országban is tanítják. És még egy, nem elhanyagolható szempont: a nyilvánosság ekkor találkozott először Tolkien világával.

Tolkien fő művének kétségtelenül a Szilmarilok címen összefoglalt írásainak gyűjteményét tartotta. Ezekben foglalta össze legszemélyesebb élményeit, világnézetének legmélyebb elemeit és fantáziavilága teremtéstörténetét, előzményeit. Ezt a művet - ha egyáltalán lehet egységes műről beszélni, bár kétségtelen, hogy Tolkiennek szándékában állt ilyenné gyúrni - sosem fejezte be, maga a mű csak mint számos össze-vissza korrektúrázott füzet létezett, amelyekből Tolkien elkezdett egy kiadásra szánt kivonatot készíteni. Ez a könyv életében sosem jelent meg, a sajátosan pesszimista Tolkien maga is úgy érezte, hogy sosem tehet szert akkora népszerűségre, mint két populárisabb könyve, a Gyűrűk Ura és a Hobbit. A mű kiadása felett még kiadójával is összeveszett, ez a vita majdnem a Gyűrűk Ura megjelenését is meghiúsította. A mű könyv alakban csak a szerző halála után jelent meg, fia, Christopher jelentős - és épp emiatt többek által bírált - közreműködésében: egyes vélemények szerint (ezekről maga Ch. Tolkien ír a könyv előszavában) a Szilmarilok, annak könyv alakban megjelent „végleges” változata, valójában nem Tolkien műve, hanem társszerzős alkotásnak tekintendő.

A Gyűrűk Ura a hatvanas években hatalmas sikert aratott és azóta is rendkívüli népszerűségnek örvend. A mű, ahogy a hasonló szintetikus művek és mítoszregények általában, elképzelhetetlenül sok (vélelmezett vagy bevallott) irodalmi és mitológiai vonatkozást vagy átvételt tartalmaz, elsősorban az óskandináv és óangol mítosz- és legendairodalomból, de kortárs irodalmi művek (főleg tündérmesék) is hatottak az íróra, azonkívül - bár szándékosan jól eldolgozott ecsetvonásokkal - tagadhatatlanul megjelenik benne a keresztény (katolikus) vallás szemléletmódja is. A mitológiai elemek feltárása, azok összefüggései a Gyűrűk Ura (és a többi Tolkien-mű) körüli metairodalom komoly, valószínűleg legterjedelmesebb szeletét alkotja.

Tolkien eleinte úgy gondolta, A Gyűrűk Ura hasonló gyermekmese lesz, mint A hobbit, ám a történet hamarosan sötétebb és komolyabb lett. Bár A hobbit közvetlen folytatása, sokkal idősebb közönséghez szól. A Gyűrűk Ura egy részletesen kidolgozott világban játszódik, Középföldén, aminek leírása megtalálható az író halála után kiadott A szilmarilokban és más művekben. A Gyűrűk Ura a huszadik század egyik legnépszerűbb szépirodalmi alkotása lett. Tolkien a mai napig nagy hatással van a fantasyirodalomra, mely A Gyűrűk Ura sikere után nőtt föl igazán.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images