Facebook widgetek, pluginek beillesztése a blogba - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2013. június 28., péntek

Facebook widgetek, pluginek beillesztése a blogba

Egyre többen használtok különféle Facebook adta lehetőségeket a blogotokon. Ezzel a poszttal szeretnék útmutató adni, hogy a lehetős legegyszerűbben és működőképesen illesszétek be a facebookos kódokat. A cikk nem saját írás, így megadnám a forrást, ahonnan könnyebben tudjátok másolni az adott html kódokat, mivel a pennán mindezt blokkoltam.


Like gomb

Funkciója: a legnépszerűbb Facebook plugin, mely egy adott linkhez tartozó összes interakcióját mutatja. Tehát aszám, amit jelez, nem azt jelenti, hogy a poszt alatti gombot ennyien nyomták meg, hanem az össze like, megosztás, megosztásokhoz érkezett komment és like szummázott értéke. Ha kíváncsi vagy milyen részeredményekből áll az érték, akkor ide kattintva ellenőrizheted.
Beépítése: Ezt a plugint a legegyszerűbb használni, mivel integráltuk a blog.hu-ba. Az adminfelületen a Beállítások/Megosztások menüben tudod bekapcsolni és testreszabni.


Like Box

Funkciója: A Facebookon létrehozott rajongói oldalad tagjait és/vagy legfrissebb posztjait tudod megjeleníteni a blogodon.
Beépítése: Ha még nincs a rajongói oldalad, akkor először azt kell létrehoznod, ezt ide kattintva teheted meg. Ha már van oldalad, akkor ezen az oldalon tudsz a saját oldaladnak megfelelő kódot generálni. Kód generálásnál figyelj arra, hogy a beállított szélesség ne legyen nagyobb, mint az oldalhasábod szélessége.

Kapott kódot illeszd be egy HTML oldaldobozba úgy, hogy előtte forráskód nézetbe váltasz.

Kommentezés

Funkciója: Posztjaidhoz a blog.hu kommentrendszere helyett a Facebook kommentrendszerét is használhatod, ez talán valamelyest visszatartja a trollokat, hiszen itt valós (Facebookon regisztrált) névvel történik a kommentezés.
Beépítése: Amennyiben gyári sablont használsz, úgy másold le. Ezek után a már saját sablont nyisd meg szerkesztésre. A Sablon részen szúrd be az alábbi kódot <blh:post_feedback /> után új sorba:

<blhc:if key="pageType" value="post" operator="eq">

<a name="fb-comments"></a>

<fb:comments href="{blh:post_permalink}?scrape=true" num_posts="10" width="620"> </fb:comments>
</blhc:if>

Ha esetleg kilógna a sablonból a kommentrész, akkor a szélességét a vastaggal jelölt 620 érték megváltoztatásával tudod megtenni.
Amennyiben nem csak megfigyelnéd a kommenteket, hanem moderálnád is, akkor ezt a <blh:head_required/> és <blh:body_required/> közé beszúrt


<meta property="fb:admins" content="42"/>

sorral teheted meg. A vastaggal jelzett 42 helyére a saját Facebook profil ID -dat írd be. Ezt legegyszerűbben a következőképpen tudod legkérdezni:
  • Jobb gomb a profilképedre
  • Kép mentése más néven
  • Bejön egy ablak, hogy hova mentsd, egy előre definiált névvel. Itt a 2. számsorra van szükséged: http://screencast.com/t/3W8ssLoEJ1


Névjegy

Funkciója: A Facebook adatlapod kivonatát mutatja meg.
Beépítése: Kattints ide, majd keresd jobb oldalt a "Névjegy szerkesztése" linket. Ízlés szerint állítsd össze a névjegyet, mentsd el, majd az "Other" gombra kattintva kapod meg azt a kódot, amit egy HTML oldaldobozbakell illesztened, forráskód nézetbe váltva.


Activity feed

Funkciója: Ha a blogod olvasói be vannak lépve Facebookra, akkor ebben a dobozban a saját ismerőseik által lájkolt, kommentezett posztokat láthatják. A haszna az, hogy egy olvasó szívesebben olvas olyan posztokat, amiket már az ismerősei is olvastak.
Beépítése: Látogass el erre az oldalra, töltsd ki a szükséges adatokat (App ID és Action mezőket hagyd üresen!), majd a kapott kódot egy HTML oldaldobozba kell illesztened, forráskód nézetbe váltva.


Fontos!
A Facebook által kiadott kódok csak akkor fognak működni, ha a Facebook Javascript SDK bent van a blogod sablonjába. Ha Like gombot bekapcsolod a fent említett módon, akkor ez a szükséges kód automatikusan belegenerálódika  blogod sablonjába.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images