Álmodd meg a jövőt! - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2013. október 12., szombat

Álmodd meg a jövőt!

Ismertető: Sokakat foglalkoztat a kérdés, milyen is lesz a világ ötven, száz év múlva, avagy még később? Miben változik, milyen irányba? Melyek azok a dolgok, amik a feledésbe merülnek, amik most nagyon is fontos részét képezik a világunknak, az életünknek, de ötven év múlva már csak nagyon kevesek tudatában él majd. Ezek lehetnek kézzelfogható "alkotóelemek", tárgyak, de akár olyan láthatatlan és fontos dolgok is, amelyek talán azért válnak a múlt részévé, mert már nem értékeljük őket eléggé?
Kurt Vonnegut, Utópia 14 könyvét olvasva jött a feladat ötlete, miszerint milyen is lenne a világ a jövőben? Sok minden tudnék sorolni, ami elsőként eszembe jut... mondjuk, minden betegség gyógyítható, lenne  mód az "örök fiatalságra", emberek ezrei jutnának a gyógymód birtokába, mellyel több, mint száz évet is élhetnénk? Az autók képesek lennének a levegőben közlekedni, és így már nem is lenne szükségünk utakra? Talán képesek leszünk a teleportálásra vagy a gondolatolvasásra Más bolygón is lehetséges lesz az élet? Víz alatti városok épülnek? Reggelente a tükörképünkkel beszélgetünk, aki megmondja az aznapi teendőinket helyettünk? Milyen lesz az időjárás, milyen természeti viszonyokhoz kell majd alkalmazkodnunk? Képernyőkhöz kötött tömeglények leszünk, vagy a folyamat egyszer véget ér és mi kiszakadunk a mechanika előrehaladó világából? Biovárosok alakulnak, és a természetet behozzuk az épületek tömkelege közé?  Jobb vagy rosszabb világ lesz a jövő nekünk? Na, és a kapcsolatok? Milyen lesz a családi összetartás, a barátság, vagy a szerelem? Hogyan éljük majd meg ezeket az érzéseket, gondolatokat? 


Feladat: Ezek csak kitalációk, ötletek, amelyekkel kicsit rá szeretnélek titeket hangolni a témára. Különösebb kritériumot nem szabok, így a lehetőségek határtalanok, hogy milyen szereplőkkel, milyen városban, helyszínen, milyen cselekménnyel mutattok be egy olyan történetet, ahol már a világ rég nem olyan, mint amilyennek ismerjük, vagy amilyennek esetleg szeretnénk. Hogy magára a világ változására összpontosítva alkottok történetet vagy adott szereplőkkel találtok ki valamilyen cselekményt, fordulatos sztorit, társítva az új világ érzékeltetésével, az új lehetőségek bemutatásával, rátok bízott. Alkossatok akár humoros, akár horrorisztikus, vagy érzelemben gazdag történetet! Képzeljetek el egy merőben más életet, merjetek ebben nagyot álmodni, ragadjátok meg a jövő lehetőségét és történet formájában vessétek papírra a gondolataitokat! 

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images