Vendégírónk, Orsolya bejegyzése - Fanfiction kontra saját történetek - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2013. október 15., kedd

Vendégírónk, Orsolya bejegyzése - Fanfiction kontra saját történetekAz újonnan elterjedt szinte műfajnak nevezhető fanfiction ma már legalább annyira kedvelt, mint a hagyományos, saját képzelet által szült történetek. De mi is a népszerűségének az oka? A fanfictiont nevezhetjük magyarul ,,rajongói irodalomnak” is. Akárki írhatja, az eredeti író által teremtett karaktereket kedve szerint mozgathatja, esetleg úgy rendezheti a szálakat, ahogy azok nem voltak lehetségesek a kiindulási könyvben, esetleg filmben. Rendszeres blogolóként és sorozat-rajongóként megpróbálkoztam már mindkét műfajjal, de talán a saját történetek mellett foglalnék állást.
Először is nézzük a fanfiction írását és olvasását, 3 szempont szerint. Mindkét műfaj ugyanolyan szórakoztató lehet, azonban sokkal nehezebb olyan sikert elérni egy fanfictionnel, mint egy általunk kitalált történettel.
-         Szereplők: A legnehezebb talán, hogy a karakterek adottak. Minden író kicsit belecsempészi magát a szereplőibe. Éppen ezért egyedi és hihető a bestsellerek története, mivel az író beleéli magát a szereplők helyzetébe és olyan tulajdonságaikat emeli ki, amelyek az adott szituációban fontosak lehetnek. Mindezt nehéz lehet egy fanfiction alkotónak megtenni. Nem ismerhetjük sosem annyira a karaktereket, mint azoknak a megformálója. Nehéz visszaadni ugyanazt a hangvételt, stílust, - habár gyakran nem is kötelezettségünk. Ezek mellett mi csak azokra az ismeretekre támaszkodhatunk, amiket az eredeti történetben leírtak.
-         Helyszín: Az írók gyakran választanak olyan helyszínt, amit maguk is jól ismernek, vagy ahol már jártak. Az írás alapszükséglete a képzelet, de mégis háttérinformációk, tapasztalat nélkül lehetetlen leírni London, Párizs, esetleg egyéb más kultúrájú helyek atmoszféráját. Hiába sikerül boldogulnunk a szereplők okozta nehézségekkel, egy fanfic-írónak azzal is számolnia kell, hogy a leírások a tudás hiánya miatt nem maradhatnak ki.
-         Elvárások: Gondolnánk, hogy fanfictiont írni könnyű. Hisz adottak a szereplők, az alaptörténet, a helyszín, és minden olyan dolog, amit normál esetben magunknak kell kitalálnunk. Azonban olvasóként ezektől a történetektől azt várjuk, hogy valami újat adjanak, de mégis visszahozzák mindennapi életünkbe a már eredetileg befejezett történetet. Szeretnénk megismerni más írók által készített alternatív befejezéseket, más szemszögből megvilágított helyzeteket, és olyan folytatásokat, amik már sosem lesznek hivatalosak. Emiatt nehéz találni olyan irományt, ami megfelel az igényeinknek, és nem csak elrondítja az eredeti történet képét a fejünkben.
Tehát valaki pont azért kezd bele egy fanfiction írásába, hogy más véget/folytatást adjon a történetnek. Azonban sokan azon kapják magukat, hogy mindez nehezebb, mint valami újat alkotni, hisz két ember nem tudja ugyanazt az eredményt hozni. Blogolóként nem is célünk leutánozni az írót és ugyanakkora sikert elérni, de mégis motiválnak bennünket a kommentek, és a tudat, hogy azok a dolgok, amik a mi fejünkben fordultak meg az adott regénnyel/filmmel kapcsolatban, nem csak minket hoznak annyira lázba. Így összefoglalva azt tudom mondani, hogy nehéz találni egy jó fanfictiont, de írni még nehezebb.

Végül ugyanezekből a szempontokból nézzük a saját történeteket.
-         Szereplők: Biztos minden író került már olyan helyzetbe, hogy össze kellett írnia a szereplőket, vagy csak kitalálni a nevüket és a tulajdonságaikat. Ezek nehéz dolgok, ugyanis nem könnyű egy teljesen új karaktert alkotnunk. Ösztönből a rokonaink, a barátaink, esetleg saját magunk képére formázzuk őket néhány szempontból. Mindenki próbálja elkerülni a szokásos kliséket, vagyis a füves művészeket, a szőke pomponlányokat, és a helyes élsportolót, aki végül beleszeret a stréberbe. Mégis ezt megtenni nem könnyű feladat, hiszen sok könyvet olvasva, filmet nézve, vagy sok embert ismerve belecsempésszük és felhalmozzuk a megismert, esetleg kiismert tulajdonságokat.
-         Helyszín: Csak a képzeletünk szabhat határt, ugyanis bárhova elrepíthetjük szereplőnket. A fanfictionnel ellentétben nincs meghatározva a város, sem az ország, akár másik bolygóról is írhatunk, ha úgy tartja kedvünk. De ahogy már említettem, hitelesnek kell maradnunk, és nem hagyhatjuk, hogy az olvasó arra gondoljon, hogy: ,,Te jó ég! Mintha még sosem járt volna Angliában.” Információkat kell gyűjtenünk, meg kell ismernünk egy más kultúrát, vagy pedig ragaszkodhatunk hazánkhoz is az írásaink során.
-         Elvárások: Fanfictiont kiadni nem lehet, azonban sokak szeme előtt írás közben az lebeg, hogy majd egyszer megjelenik egy regénye. Először is ez hatalmas plusz pont a saját történeteknek. Azonban az olvasók új dolgokra vágynak és nem működnek a már csontig lerágott témák. Épp ezért kapnak pár évtizedenként újra akkora figyelmet a vámpírok, esetleg más misztikus lények. Az írók próbálnak újjal szolgálni az adott témával kapcsolatban, és nem elég egy jó alapsztori ahhoz, hogy egyedülálló regényt alkossunk. Ebből a szempontból talán nagyobb az elvárás a saját történetekkel kapcsolatban, ugyanis kiadás szempontjából meg kell felelni a kiadónak is, valamint végül az olvasóknak is. Fanfictiont írogatva pedig nem kerülünk akkora nyilvánosság elé, hiába a tény, hogy az interneten terjednek ezek az írások.
Saját véleményem szerint nem az határozza meg egy író tehetségét, hogy melyik műfajban alkot jobban. Ahogy az sem határozza meg az olvasás örömét, hogy melyik műfajt választjuk. Mindkettő lehet ugyanolyan szívet melengető, elgondolkoztató és inspiráló. Szerintem mégis a saját történetek adják a legtöbbet, ugyanakkor azokból tudjuk a legtöbbet kihozni.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images