Blogcsalogató... mitől válhat olvasottá egy oldal? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. augusztus 30., vasárnap

Blogcsalogató... mitől válhat olvasottá egy oldal?


Gondolom, sokaknál felmerülhet a kérdés... mindazok körében, akik blogot vezetnek, s nem utolsó sorban azon íróknál, akik első oldalukat nyitják meg az olvasók előtt. Ez utóbbi talán a legnehezebb manapság, tekintve a blogok és oldalak számát, melyekre rábukkanhatunk mások oldalán, böngészve a linkcseréket és oldallistákat vagy csak egyszerűen a google segítségével. A blogok témája változatos és szinte végtelen, hiszen olvashatunk történeteket, melyeket tagolva, bejegyzésről bejegyzésre ismerhetünk meg. Láthatunk példát novellás és verses oldalakra, naplóbejegyzések formájában vezetett és egyéb kreatív megoldással működő személyes blogokat, amelyek mind-mind tükrözik a mögöttük álló írók személyiségét és érdeklődését.
Egy-egy olyan oldal, amely valamilyen témát dolgoz fel, még nem is jelent kihívást. Teszem azt, egy lakberendezési témával foglalkozó blog vezetése, de ezzel szemben, egy személyes blog, ahogyan az a nevében is benne van, személyes és bizalmas, amelyet mégis, oldal formájában az olvasók elé tárunk, s ezáltal engedélyt adunk arra, hogy belepillanthassanak a gondolatainkba, érzéseinkbe, s mindezek tekintetében kommentek formájában még véleményt is nyilvánítsanak. A vélemények tolerálása megint egy másik téma, de mindenképp fontos megjegyezni, hogy az oldalak nyilvánossá tételével elfogadjuk azt az íratlan szabályt is, hogy tekintve a személyiségek különbözőségét, néha negatív véleményezet is kaphatunk a bejegyzéseinkkel kapcsolatosan. A nyilvánosság együtt jár a szabad kommenteléssel, amely jelenthet pozitív és negatív kritikát is. 
A történetek szempontjából nehéz körülhatárolni a felvetett kérdést, de akár regény-vagy divatblogról van szó, a legfontosabb maga a külső megjelenés mindazon tények mellett, hogy mi a belső tartalom. Amikor megnyitunk egy oldalt, rögtön a sablon, a színek, a stílus alapján ítélünk, akárcsak a könyvek esetében, melyeknél elsősorban a borító vagy a cím alapján döntjük el, hogy utána olvasnánk-e a tartalomnak vagy sem. A blog megjelenése az első szempont, ami alapján dönt az olvasó. Meghatározó mind a cím, a sablon, a színek használata, az elrendezés, az átláthatóság, az oldalon látható képek által éreztetett hangulat, mindaz az igényesség, odafigyelés és ízlés, mely első körben dönti el az olvasóban, hogy maradásra készteti avagy sem. A blog tartalma csak ezután következik. Persze, ha már előzetesen meghívást, invitálást kaptunk az oldal írójától, hogy olvassunk bele és esetleg véleményezzük is, kevésbé kerül előtérbe a külső megjelenés alapján való körültekintés. Ellenben, ha egy ismeretlen blogról van szó, amelyre csak véletlenül betévedünk, mindenképp az "öltözet" alapján döntjük el, hogy érdekelnek-e a továbbiak.


Megjelenés kérdése

  • Persze lehet mondani, hogy a tartalom fontosabb és lényegtelenek a modulok, a képek vagy a sablon agyonbonyolítása, meg persze az is lehet, hogy nem vagyunk annyira hozzáértőek, hogy fejléceket és sablonokat szerkesszünk vagy különleges modulokkal bővítsük az alapsablon kinézetét. Viszont egy jó háttér, néhány hangulatos kép, mely illeszkedik a blog tartalmához, megfelelő betűtípus, mely kellemes kontrasztot alkot a háttérrel és a blog egyéb színeivel, máris adhat egy alaphangulatot, amelyhez nem kell zseninek lenni, csak egyszerűen alkalmazni a blogger nyújtotta lehetőségeket a sablon szerkesztése menüpontban. Ami előnyt adhat és segítséget jelenthet, ha van olyan ismerősünk a bloggerek között, akár virtuálisan vagy személyesen, aki jártasabb ebben és esetleg megkérhetjük, hogy szerkesszen nekünk fejlécet olyan képekből, melyeket mi alkalmasnak és szépnek látunk az oldalhoz és kikérhetjük a véleményét a sablon esztétikus kialakításához. Több szem többet lát, ahogy mondani szokták és lehet, hogy ami nekünk nem zavaró, másnak az lehet.
    A színek megválasztása az egyén ízlésére szabott dolog, mégis fontos ügyelni a kialakítására. Érdemes világosabb háttért választani és azon sötétebb szöveget megjeleníteni, mint fordítva és mind a modulok, mind a bejegyzések, a cím és az egyéb feltüntetett szövegrészek színeit egymáshoz párosítani, mindezzel egy különleges és látványos színvilágot alkotva. Ehhez jöhetnek a képek, amelyeknek nem muszáj ugyanezt a színösszeállítást képviselniük, hiszen akkor nagyon egyhangú és egybeolvasó összképet kapnánk. Ezek inkább már az oldal tartalmához kapcsolódnak. Kifejezik a bejegyzések hangulatát, a történetek, novellák, versek, egyéb témát felölelő írások gondolat-és érzésvilágát. Valamilyen egyensúlynak és és harmonizálásnak persze kell lennie az alapsablonnal, de ha mondjuk egy kék összeállítást terveztek, nem muszáj csak kék árnyalatú képeket modulba illeszteni. Érdemes az egyszínűség helyett néhány főbb színt választani és azokat kombinálni, mellyel egyedi látványt teremthetünk és érhetünk el. 

Belső értékek, avagy a blog lelke

  • A megjelenés mellett persze, gondolom sokan arra kíváncsiak, mi a helyzet a tartalommal. Mitől válhat olvasottá, sikeressé és nagy nézettségnek örvendő egy blog? Amit fontosnak tartok, de nem biztos, hogy ez a legfontosabb, az a rendszeresség, ami számomra lényeges egy blog vezetésénél. Gyakran látok arra példát, hogy egy blogot megnyitnak, eleinte szinte két-három naponta bejegyzés olvasható, vagy legalább is követhető rendszerességgel kerülnek fel bejegyzések, majd egy idő után ezeknek a számai csökkennek, fogynak az ötletek. Minden blog tekintetében fel kell mérni az időnket, erőnket, amelyet befektetni akarunk a blogba. Fontos mérlegelni és előkészíteni ebből a szempontból azt a szabadidőt, melyet ráfordítani a szeretnénk és átlátni a helyzetet, hogy képesek vagyunk-e ennek eleget tenni a rendszeresség szempontjából. A tartalom tartalma avagy, hogy a történetek és az olvasott bejegyzések mitől értékelhetők jónak vagy rossznak, megint egy másik szempont, amely több kifejtést igényelne, de nem is szeretnék ítélkezésbe belemenni és ilyen nézőpontból szemlélni az írás sokszínűségét. Összességében viszont el lehet mondani, hogy minden történetnél és blognál fontos az egyedi hang, a különleges stílus, amellyel megfoghatjuk az olvasókat a blog tartalmával. Kell valami, amivel hathatunk rájuk. Egy olyan élmény, amely nem hasonlítható össze más írás olvasása általi tapasztalattal. Az egyediségen és az egyéniségen van a hangsúly, hogy egy-egy blog vagy író által írt alkotás kitűnhessen a tömegből. Olyat kell alkotnunk, amire felfigyelhetnek, ami magával ragadhat és amely új gondolatokat és érzéseket formálhat az olvasókban. 


Nem minden az, aminek látszik

  • Sokan tévedésbe esnek, melynek persze lehet igazság alapja is, de nem feltétlen kell minden esetben alapul venni egy-egy blog tekintetében, ez pedig az olvasottság látszólagossága. Értem ezt a regisztrált olvasók vagy kommentek számára. Csak mert valakinél már majd' százan regisztráltak és minden művéhez újabb és újabb vélemények érkeznek, még nem jelenti azt, hogy az oldalon olvasott bejegyzések vagy mondjuk egy adott történet kiemelkedő volna. Ez persze személyes megítélés, kinek mi tetszik és mi tartozik az ízlését tekintve az érdeklődési körébe, de olykor csak a kapcsolatok, a jól alakított linkcserék és a szinte elvárt vélemények által "sikeres" egy oldal. Félreértés ne essék, senkit sem bántani szeretnék vagy célozni akármilyen blogvezetési stratégiára, de nem hiszem, hogy attól válik kiemelkedővé egy blog, ha meghatározzuk, hány komment után várhatják az olvasók az újabb bejegyzést. Ezzel leminősítjük mind magunkat és az olvasók szabad véleményezésének tényét is. A blog önkifejezés, nem pedig reklám, amelyet irányítani lehet. Terelni talán, de irányítani semmiképp, ahogyan sosem szabad önmaguknak meghazudtolva úgy írni, hogy azzal olvasottságra tehessünk szert. Egyedi, saját stílusunk nem hasonlítható össze más írók stílusával, elképzeléseivel és ezt szem előtt tartva, el kell fogadnunk azokat a korlátokat, amelyek az írói világunkat jelentik. Ezzel azt szeretném mondani, hogy sose másokhoz, hanem önmagunkhoz mérjük a dolgokat és azokat az ötleteket, elképzeléseket, amelyeket megvalósítani szeretnénk. Ha mások kedvéért akarunk alkotni, az előbb-utóbb visszaüt és mindaz a lelkesedés elvész, amely az elején megvolt bennünk. Az írás szabadság és sosem kényszer. Nem olvasók és kommentek számán múló siker. 

Írói lélek

  • Amire minden írónak szüksége van az írásban, az az önbizalom és a pozitív hozzáállás ahhoz az írói tevékenységhez, amit képvisel.  Persze mások számára is, de főleg nekünk kell értéknek lennie annak, amit írunk úgy és ahogyan. Nekünk kell jól éreznünk magunkat, miután leírtunk mindazokat a gondolatokat, amiket megfogalmaztunk és ha mindez másoknak is ad valamilyen élményt, érzést, az már csak egy plusz dolog, de egy másik szemlélet és nem ettől válik az írásunk valamivé. Már akkor valami, amikor mi megteremtjük. Eredetiség és őszinteség útján, amely egy olyan remek párosítás, ami minden olyan történetre, könyvre alkalmazható kifejezés, amelyet kivételesként tartunk számon az emlékezetünkben, és ha jól érezzük magunkat a saját világunkban, annak színeiben és hangulataiban, s mindezt olyan kifejező erővel tudjuk átadni másoknak, ahogyan érzünk és gondolunk a dologról, szíven találhatjuk őket.
Remélem, ez a bejegyzés is segítheti az írói munkátokat és tovább gyarapíthatja a blogotokkal elért sikereiteket! :)

Nincsenek megjegyzések: