Könyvajánló - Kiera Cass - A Párválasztó - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. január 23., csütörtök

Könyvajánló - Kiera Cass - A Párválasztó

Az első két kötet megtalálható a Könyvespolcon!

A történetről

Harmincöt lány. Egy korona. Egy lehetőség, ami az életben csak egyszer adódik.

A Párválasztóban részt vevő harmincöt lány számára ez életük legnagyobb esélye. Egy lehetőség arra, hogy kiszabaduljanak abból az életből, amibe beleszülettek. Hogy belépjenek egy világba, amiben csillogó ruhákat és felbecsülhetetlen értékű ékszereket hordanak. Hogy palotában lakjanak és a csodás Maxon herceg szívéért vetekedjenek egymással.
America Singer számára azonban kész rémálom Kiválasztottnak lenni. Azt jelenti ugyanis, hogy hátat kell fordítania titkos szerelmesének, Aspennek, aki egy alsóbbrendű kasztba tartozik. El kell hagynia az otthonát, hogy beszálljon az ádáz kűzdelembe egy koronáért, amire nem is vágyik. Egy palotában kell élnie, amit a lázadók erőszakos támadásai fenyegetnek állandóan.
Aztán America megismeri Maxon herceget. Lassan megkérdőjelezi addigi terveit, és rádöbben arra, hogy az élet, amiről mindig is álmodott, talán köszönő viszonyban sincs a jövővel, amit korábban még csak el sem képzelt volna.


Amikor olvasni kezdtem a történetet, az első gondolatom az volt, hogy mindez egy romantikus kivitelezése az Éhezők Viadalának, melyben ellentétben, ahol életre-halálra megy a játszma, itt "csupán" a korona és a herceg szíve a tét, melyet el kell nyernünk... már, ha el akarjuk nyerni. Talán ez a legfőbb, kulcsfontosságú momentuma a könyvnek, hogy főszereplőnk, America nem igazán rajong a gondolatért, hogy hercegnő legyen és egy egész ország ügyeit a szívén viselje. Mindennapi, egyszerű életet szeretne, fényűzés, kamerák és hírnév nélkül. Ezt az álláspontot világosan le is szögezi a történet elején, mind önmagának és mind a hercegnek is, Maxon tudomására hozva, de ahogy halad előre a történet láthatjuk, hogy nem lehet a végtelenségig ésszel cselekedni, figyelmen kívül hagyni a szív érzéseit. Azzal talán nem lövök le nagy poént, ha elárulom, hogy a cselekmény kibontakozásával America gondolatai Maxon-ról változnak és mindaz az előítélet, melyet vele szemben hozott csak azért, mert herceg, fejezetről fejezetre alakulnak és idővel meglátja az embert és a lelket a korona mögött, ami bizony változtat azon az álláspontján, hogy nem akar nyerni és végképp nem akar hercegnő lenni. A történet szempontjából America kétségei úgymond egy mérlegen egyensúlyoznak. Tagadhatatlan a vonzódás Maxon herceghez, az a szimpátia és kapcsolat, amely kialakul közöttünk, de mindezt nem tudja kockáztatni annak fényében, hogy így vállalnia kellene egy teljesen más életvitelt. A másik, amely mindehhez társul, a mérleg másik oldalát megbillentve, az a való életben már megtalált szerepel Aspen oldalán, akivel már jó ideje ismerik egymást. Jóval azelőtt, hogy a verseny életbe lépett volna. 

Apropó a verseny... mivel az Éhezők Viadalát említettem, mindez az érzet számomra abban nyilvánult meg, hogy az író már az elején ismerteti a körülményeket, America és családjának mindennapjait, hétköznapi életét. Kiera Cass kasztokra osztva képzelte el a társadalmat, melynek értelmében egytől nyolcig terjedő skálán az első kasztba tartozók a tehetősebbek, úgymond jó anyagi helyzettel rendelkező családok, míg a nyolcas kasztban élők küzdenek a mindennapokkal, a megélhetésért és az élelemért. A verseny harmincöt lánynak jelent lehetőséget kimozdulni a kasztjaik által meghatározott pozíciókból, s mindez a változás persze főleg a versenyre értendő, hiszen belecsöppennek egy teljesen más világba, új szokásokat és formaságokat kell megtanulniuk és ahhoz alkalmazkodniuk... de mint minden verseny, egyszer ez is véget ér és leszámítva, hogy a végén csak egy győzhet, akinek az élete teljes fordulatot vesz, rajta kívül a többi lány élete sem lesz már ugyanolyan. Mindannyian változnak és más-más személyiségekként térnek vissza a való életükbe. 

A történet, a nyelvezet, a stílus és a megfogalmazás nem túl bonyolult. Kiera Cass egyszerűen és érthetően tárja elénk a történetet, követhetően és világosan. America érzéseit és gondolatait is könnyű megérteni, nem nehéz azonosulni a szerepével, bár a történet előrehaladtával nem egyszer éreztem, hogy döntsön már végre és találja ki, mit akar! :) Mivel három kötetről van szó, érezhetitek a súlyát a vívódásának... nem egyszerű eset választani két lehetséges szerelem között. 
A kötetekről külön-külön... nem akarok sok mindent elárulni, viszont a kötetek címére hivatkozva még mondanék pár szót, amellyel jobban megismerhetitek a sorozatot. Az első kötet, az előzőekben olvasott leírás alapján, magát a Párválasztót mutatja be. A verseny menetét, a palotába érkezést, a harmincöt lány mindennapjait és mindazt az életet, melyet kiválasztottként élnünk kell a verseny ideje alatt. A történet végig America szemszögéből olvasható, de mindeközben több főbb-és mellékszereplőre is kitér az író, valamint olvashatunk visszapillantásokat, amellyel érthetőbbé válik a jelen történéseinek megértése. A stílus könnyed, humoros, szórakoztató, de mindemellett érezhetjük a vállunkon a súlyt, hogy miről kell döntenie a főszereplőnek és ez az érzet végig kíséri a fejezetek, még ha gyakran mosolygunk is az eseményeken, pontosabban America és Maxon kapcsolatának kialakulásán.
A második kötet, mely az Elit címet viseli, tovább viszi az első kötetben félbehagyott, elvarratlan szálakat, de már hat olyan kiválasztott lány által, akik esélyesebbek a koronára. Az első kötethez képest jobban érezhető a feszültség, ahogyan ott lebeg a levegőben a választás reménye és kétsége, miszerint kire is vágyik Maxon, ki alkalmas a koronára, hogy hercegnőként uralkodhasson és ki képes elrabolni a szívét... s kinek a szívét képes meghódítani Maxon olyannyira, hogy őt válassza! Őt, mint herceget és őt, mint szerelmet. Mindezekre a kérdésekre minden bizonnyal, megkapjuk a választ a harmadik kötetben, amely Az Egy címet kapta. A kétségek és vívódások ellenére a történetben mindenképp hercegnő lesz valakiből... 

Vannak apró hibái (melyik könyvnek nincs?), de ennek ellenére fordulatos, izgalmas, érdekes, természetesen romantikus, de semmiképp sem mindennapi történet, amely képes megnevettetni és szórakoztatni! Könnyed és remek olvasmány! Ajánlani tudom mindenkinek!
Apró érdekesség: valószínűleg, valamikor a jövőben sorozat készül majd a könyvekből, de ennek ténye még bizonytalan. Voltak próbálkozások a sorozat forgatására, de mindegyikben más-más színész kapta a főszerepet és a forgatásokról is csak képek láthatóak. Hogy lesz-e mindebből az elképzelésből bármikor is valami, nem biztos, de mindenesetre érdemes figyelni a hírekre :)

Videó a harmadik kötet borítójának fotózásáról


Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images