A hónap írója - Kerstin Gier - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. február 3., hétfő

A hónap írója - Kerstin Gier


Kerstin Gier német írónő, 1966-ban született Bergisch Gladbach-ban, Németországban. Már gyerekként is írónő szeretett volna lenni, nem tudott elképzelni csodálatosabb dologot, mint egész nap történetek kitalálásával és leírásával foglalkozni.
Felnőttként tudja, hogy vannak csodálatosabb dolgok is az életben, de az írás mindig boldoggá teszi őt. Már csak azért is, mert annak idején az érettségi után tájékozatlanul sokat tévedett, járt germanisztikára, zenére és anglisztikára is, ám végül üzleti pedagógiából és kommunikációs pszichológiából szerzett diplomát. Mivel akkoriban azonban egy ilyen területen szerzett friss diplomával nehéz volt elhelyezkedni a munkapiacon, ezért titkárnőként és telefonosként dolgozott cégeknél, valamint anya-gyermek-kurzusokat tartott egy családsegítőnél. 28 évesen aztán a helyes útra tért, rájött, hogy még mindig imád történeteket kitalálni.
Az első regénye levelekből állt, melyeket a Pfalz-ban élő Barbara nevű barátnőjének küldött. Ezek a levelek szerelmi és dolgozói életéről szóltak. Összességében azonban élete nem volt valami különös, ezért rengeteg mindent talált még ki hozzá, és ha már egyszer nekiállt "hazudozni", kisajátította a szereplőket és megélte az ő saját történetüket. A Männer und andere Katastrophen (Férfiak és egyéb katasztrófák) 1996-ban, kevéssel Kerstin 30. születésnapja előtt jelent meg, azóta pedig rengeteg könyvet írt már, Sophie Berard és Jule Brand álnéven is. Férjével, fiával és macskájával egy Bergisch-földi faluban él.
2005. május 21-én a Booklover Conference keretein belül Kerstin átvehette a DeLiA 2005 díjat Wiesbaden-ben, a zsüri ugyanis az Ein unmoralisches Sonderangebot (Felettébb tisztességtelen ajánlat) című művét választotta az év regényének.

Bár több könyv is a nevéhez tudható, a legismertebb sorozata az Időtlen szerelem-trilógia, amelyet szerintem már többen olvastatok, azaz a Rubinvörös, Zafirkék és Smaragdzöld címekkel, melyeket 27 nyelvre - köztük magyarra - is lefordítottak. A trilógia első kötetéből, a Rubinvörösből film is készült, melyet 2013-ban mutattak be és az előzetes híresztelések szerint már készül a második film is, amely 2014 őszére várható. 

Az Időtlen szerelem-trilógiáról röviden

Mitévők legyünk, ha egyszerre a múltban találjuk magunkat, és csak annyit tudunk, hogy az üküküküküknagyapánk lovát Kövér Anninak hívták? Úgy van: megőrizzük a hidegvérünket. Legalábbis ezt próbálja tenni Gwendolyn, amikor kiderül: nem elég, hogy ő örökölte a családban az időutazásért felelős gént, de ráadásul az a feladat is neki jutott, hogy rendbe szedje a múltat. És mindennek a tetejébe épp ezt az arrogáns Gideont kapja útitársul! Az össze nem illő páros kénytelen-kelletlen beleveti magát a nem éppen hétköznapi kalandokba. Gwendolyn hamarosan megtapasztalja, hogy az ellentétek alighanem tényleg vonzzák egymást, és ez régen sem volt másképp. És, hogy már a múltban sem úgy mennek a dolgok, mint egykoron…


A könyve szempontjából mindenképp érdekes, különleges, izgalmas és rendkívüli sorozatról van szó, de a film tekintetében már ütközünk akadályokba, amely szerintem senki számára nem újdonság, hogy általában sok az elferdítés, a más-más megoldással megalkotott jelenet a könyvekhez képest, bár azt hiszem, amit ki lehetett hozni, kihozták és remek összegzése az első kötetnek. Kerstin Gier remekül ötvözi a könyvekben a humort az izgalommal, egyáltalán nem az a csöpögős-romantikus egyveleg, amelyben elvesz a cselekmény és igazából minden más mellékes. Persze, számítani lehet rá, hogy a kezdetleges ellentmondások és összetűzések Gwendolyn és Gideon között csillapodik majd, várható a vonzódás megnyilvánulása, de ettől függetlenül a történet összetettsége sokkal fontosabb. Összetett és végig gondolt. Olyan módon kidolgozott, hogy bizonyos motívumok, apró megmozdulások mondjuk a harmadik kötetben, visszatekintés jelleggel az első könyvre vezethetők vissza, és ahogyan ott nem kaptunk választ a kérdéseinkre, csak most kapunk ezekre magyarázatot. 
Én ajánlani tudom mind a könyvet és a filmet is, bár természetesen, a könyveket nagyobb biztatással. A film inkább csak egy könnyed áttekintés az első könyv után, de maga az Időtlen szerelem-trilógia nagyszerű szereplőkkel megalkotott történet, amelyben olvashatunk szerelemről, barátságról, családi viszályról, utazhatunk az időben, rejtélyeket oldhatunk meg... mindenképp remek utazást és élményt jelent az elolvasása a képzelet világában!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images