Könyvajánló - Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. február 4., kedd

Könyvajánló - Jennifer E. Smith: Vajon létezik szerelem első látásra?

Tartalom: Négy perc általában alig valamire elegendő ugye nem hinnéd, hogy ennyi idő alatt minden megváltozhat? A tizenhét éves Hadley Sullivan életében ez az egyik legrosszabb nap. Ott ragadt a JFK repülőtéren, késésben van apja második esküvőjéről, amelyet Londonban tartanak, ráadásul a leendő mostohaanyjával még soha nem találkozott. Ebben a lehetetlen helyzetben pillantja meg a tökéletes srácot, az angol Olivert a repülőtér szűk várótermében. A fiú jegye a 18C ülésre szól Hadley-é pedig a 18A-ra. A végzet fordulatai és az idő fontos szerepet játszik ebben az elgondolkodtató regényben, amely egyaránt szól a családi kapcsolatokról, a második esélyről és az első szerelemről. Hadley és Oliver huszonnégy órát felölelő története meggyőz arról, hogy az igaz szerelem akkor talál rád, amikor a legkevésbé számítasz rá.

Vélemény: Ha rajtam múlik, nem olvastam volna el a könyvet a cím vagy a borító alapján. Rengeteg ilyen típusú könyv van, ami ad úgymond egy pillanatnyi cukorlöketet, de igazából nem emelkedik ki a könyvek sokaságából, hogy hűű, ez adott valami pluszt és más volt, mint a többi. Mind a cím és a téma is megszokott, hétköznapi és nem újnak számító, viszont nem egy barátom ajánlotta már nekem, úgyhogy gondoltam, talán mégis csak lehet benne valami... valami ott, a borító mögött, ami első pillantásra nem jön át. 
A történet kezdete egyszerű. Adott egy főszereplő, aki tele van kétségekkel, aggodalommal, félelemmel, egy adag csalódottsággal és dühvel, türelmetlenséggel és idegességgel, hogy időben oda érjen az apja esküvőjére ami 1. Nem az édesanyja a szerencsés menyasszony jelölt, hanem egy olyan nő, akivel még soha nem találkozott 2. Lekéste a gépet, így az esküvőre talán épp csak, hogy beesik és ezt az édesapja nem igazán fogja díjazni 3. Mindennek a tetejébe le kell győznie a több órás repülőúton a klausztrofóbia érzését.
Az Oliver-rel való találkozás ismét csak szimplának mondható, amely bárkivel megtörténhetne. A kezdetekben nincs is semmi váratlan, amire felkapnánk a fejünket, viszont a stílus, ahogy az író minden fokozatosan és aprólékosan bontakoztat ki, mégis oda szögez, hogy tovább olvassuk, kíváncsivá tegyen és türelmessé, hogy lapozzunk és lapozzunk előre a cselekményben, amelyben kezd kirajzolódni Hadley és Oliver karaktere, élete és családi háttere. Tetszett, hogy nem volt nyakon öntve az egész romantikával, mégis érezni lehetett, ahogy bizsereg a levegő, ahogy valami láthatatlanul és akaratlanul is alakul közöttük úgy, hogy az író semmilyen sablonos mozdulatot nem tett, amelyre azt mondhatnánk, hogy áh... ez már lerágott csont. Egyszerű és mégis, érdekes, humoros, szívet melengető a történet, amely bár nem hosszú oldalszámot tekintve (összesen 276 oldalról van szó), de mégis ad valami pluszt, amiért érdemes elolvasni, megismerni a történetet, megérteni a háttérben lévő eseményeket, amelyek előre mozdítják a szereplők cselekedeteit... és a végén ott marad az az apró kis mosoly az arcunkon, hogy végül minden jól alakul, mert bár vártuk a happy end-et, mégsem érkeztünk el ehhez a ponthoz olyan formában, ahogyan számítottunk volna rá.

A könyv megtalálható a Könyvespolcon, valamint íme két videó, ami a könyvhöz készült, mint ajánlás... kattintsatok a továbbra!


Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images