A hónap írója - Maggie Stiefvater - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. április 20., vasárnap

A hónap írója - Maggie Stiefvater


Maggie Stiefvater 1981. november 18-án látta meg a napvilágot Harrisonburgban, az USA beli Virginia állam területén. 16 éves volt, amikor hivatalos úton nevét Heidiről Margaretre változtatta. A Mary Washington College-ra járt is történelem szakon szerzett diplomát. Ezután portréfestőként dolgozott, főként a nemzetközileg kedvelt lovas művészet egyik alkotója volt. Az életében minden döntését az a tény határozta meg, hogy képtelen munkaviszonyt folytatni. Rengeteg mindent kipróbált már, volt pincérnő, kalligráfia instruktor és technikai szerkesztő is. 22 éves kora óta tartja magát írónak, zenésznek és egyben művésznek. Az írásban talált végső nyugalomra, főleg a fantasy szerzője.

Első regényét még tiniként írta, ám csak 2008-ban került kiadásra Lament: The Faerie Queen's Deception címmel. Ennek folytatása, a Ballad: A Gathering of Faerie 2009 októberében jelent meg. A tündéres könyveket Maggie egy 2013-as Requiem-mel bővítette volna, ám ennek megjelenésére még mindig nem került sor. Mindeközben hazánkban 2012 őszén jelent meg a Tündérdallam-trilógia első részeként a Lament – A Látó szerelme. A második könyv, a Ballada - A holtak éneke megjelenését eredetileg a 2013-as 

Tündérekről és egy tizenéves zenész lányról Deirdréről szól, aki különös képességeinek köszönhetően nagy veszélybe kerül. A veszély pedig egy jóképű fiatal fiú képében érkezik, aki különös kapcsolatban áll a tündérek királynőjével.
Az alaptörténetet még 16 évesen írta meg. A neveket is akkor választotta ki, és saját bevallása szerint mire elértek a könyv kiadásához, már maga is túlzásnak tartotta őket, hisz csupa olyan nevet választott, amelyek valaha sokszor használt ír főhősnő nevek voltak. A kiadója kezdte „A vérengző tündéres könyvnek” hívni a regényt.


Eddigi legsikeresebb könyvei a The Wolves of Mercy Falls sorozat lett, a farkasos trilógia első része, a Shiver 2009-ben, a Linger 2010-ben, a Forever pedig 2011-ben kerülhetett a boltok polcaira. Hazánkban szintén megjelentek, a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A Shiver - Borzongás 2009 őszén, a Linger - Várunk 2010 őszén, a Forever - Örökké pedig 2012 tavaszán jutott el kis hazánkba. Maggie a 2010-es év vége felé látogatást is tett kis hazánkban, melynek keretein belül nem csak dedikálásra, hanem a gödöllői farkasok meglátogatására is sor került. Nem sokkal a könyv megjelenése után a Warner Brothers/ Unique Features megvásárolta a megfilmesítési jogokat, ám a folyamat még nagyon kezdetleges.
2008 óta több rövid történetet is írt antológiák számára, de 2011-ben egy önálló regénye is megejelent, The Scorpio Races címmel, melynek megfilmesítéséről is folynak tárgyalások. Mindeközben a Könyvmolyképző Kiadó is tett lépéseket a hazi megjelenés érdekében, így a könyv magyarul 2014-ben várható A Skorpió Vágta címmel.
2012-ben újabb könyvsorozat írásába kezdett, a The Raven Boys 2012 szeptemberében jelent meg az USA-ban, decemberben pedig A Hollófiúk címmel hazánkban. Az új sorozat második részének címe The Dream Thieves, itthon Az álomtolvajok címmel nem sokkal az amerikai megjelenés (szeptember) után, 2013 decemberében került a boltok polcaira. Jelenleg készül a sorozat harmadik kötete, melynek címét még nem hozták nyilvánosságra. Az első könyv megjelenése előtt a Warner Bros. és a Weed Road közösen megszerezték a megfilmesítés jogait.
Maggie jelenleg Virginiában él férjével, két gyermekével és néhány kutyával.Érdekességek

~ tud németül, saját maga fordította le regényeihez a német szerző, Rilke műveit angolra
~ tud játszani kelta hárfán, zongorán, valamint skótdudán
~ Amikor nekiáll egy újabb könyvet írni akkor ír egy 2 oldalas leírást a történetről, amelynek adott az eleje és a vége. A köztes történetet írás közben alakítja.
~ A Shiver főszereplő farkasát Samnek hívják, amit a kiadó szeretett volna megváltoztatni, mert az Alkonyat sorozatban az egyik farkas is a Sam névre hallgat. Az írónő megpróbálta átnevezni a karaktert, két napig töprengett melyik név tudná ugyanazt az érzést kelteni benne, majd végül a Lee névnél kötött ki. A Shiver folytatását (Linger) megpróbálta már ezzel a névvel megírni, de úgy érezte mintha valaki másról írna. 
~ A Shiver-hez összeállított egy zenei listát is, amelyeket írás közben hallgatott.
~ Saját maga készíti könyveinek előzeteseit s a zenét is maga szerzi hozzá.
~ Allergiás a tartósítószerekre, ezért minden ételt frissen főznek otthon.
~ Ha tündér lenne, akkor a Nuala nevet választaná magának, bár ezt már felhasználta a Ballad című könyvében.
~ Autóját - egy ’73-as Chevrolet Camaro Z28 - Lokinak nevezte el. A rendszáma: SHIVER
~ Volt egy Moose (jávorszarvas) nevű macskája, melyet már többször is megfestett.
~ A kutyákat is szereti, kedvenc fajtája a terrier. Kettő is van neki.


Idézetek a Mercy Falls farkasai sorozatból

Szegény nyomorultak - szólalt meg Cole, a csillagokat bámulva - Eléggé unhatják már, hogy mindig minket néznek, mi pedig mindig ugyanazokat a hibákat követjük el.” 

„Foga volt a szélnek, már a tél ígéretét hozta, de a nap ragyogott, és a fák között a levegő a nemrég elmúlt, forró, nyári napok emlékétől volt meleg.” 

Nem olyan csók volt, mint először, nem az az éhes, vágyakozó, kétségbeesett csók. Nem hasonlított egyetlen csókra sem életemben. Olyan lágy volt, akár egy csók emléke, olyan óvatos, mintha csak az ujjaival simította volna végig az ajkaimat. A szám kinyílt és mozdulatlanná vált. Nagyon csendes volt, suttogás, nem kiáltás. Keze megérintette a nyakamat, a hüvelykujja az állkapcsom alatti bőrhöz simult. Nem azt mondta az érintés: több kell. Azt mondta: ezt akarom. (...) 
- Így csókolnálak, ha szeretnélek - mondta.” 

Az idő múlásával a délutáni napfény kifehérítette a könyveket, mintha fakó, aranyozott kötetek lennének - önmaguk díszkiadásai. Felmelegítette a papírt és a festéket a borítók mögött. Olvasatlan szavak illata lógott a levegőben.

Megtaláltam a mennyországot és megragadtam, olyan erősen, ahogy csak tudtam, de szétfoszlott, akár egy testetlen fonal, és kicsúszott az ujjaim közül. Túl vékony volt, hogy megtarthassam.” 

„A horizonton ragyogó vörösben kezdett játszani a nap, a vékony felhőzetet vérnyomokká változtatta a fák fölött.” 

Nem tudtam biztosan, hogy melyikünk az önzőbb: ő, hogy olyasmit akar, amit senki nem ígérhet meg, vagy én, amiért nem ígérek meg neki semmi olyasmit, amit fájdalmasan lehetetlen megvalósítani.” 

„Rengeteg szín jégbe fagyott, zavaros pókhálója, mérhetetlenül szomorú.” 

Rettentő volt tudni, hogy mit akarok, tudni, hogy mi a helyes, és tudni, hogy a kettő nem ugyanaz.” 

„Ezernyi ragyogó csillag ütött lyukat a tudatomon, hiányérzettel szurkálva a szívemet.”

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images