Blogvilág, avagy a külső megjelenés fontossága - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. május 3., szombat

Blogvilág, avagy a külső megjelenés fontossága

A blog külső megjelenése és az ezzel kapcsolatos kérdések szerintem egy olyan téma, amelyben mindenki otthonosan mozog, akár blogtulajdonosként, akár olvasóként. Blogolunk, írunk, kinézetet szerkesztünk, válaszolunk az olvasóink véleményeire, kérdéseire, véleményezzük blogtársaink történeteit, olvasóként pedig mindent külső szemmel értékeljük a blog tartalma mellett. Ebben a bejegyzésben arról szeretnék részletes ismertetőt, leírást adni, hogy melyek azok a feltételek vagy szabályok, amelyeknek eleget kell tennünk íróként, hogy olvasókra tegyünk szert. Persze, elsősorban a történet a fontos. Annak a felépítettsége, a karakterek szerethetősége, de néha nagyon fontos az is, hogy milyen környezetbe helyezzük el mindezt. Egy könyvnél más a helyzet. Adott egy borító, egy tartalom a hátoldalon, de innentől kezdve a képzeletünkre vannak bízva a dolgok. Egy blognál viszont sokkal több a lehetőség, amelyet szerintem ki kell használni vizualitás terén.


Tagolás és szövegformázás

Gyakran találkozom olyan blogokkal, ahol a szöveg nem megfelelő módon van "tálalva" az olvasó számára. Túlságosan összetett, nincs benne tagolás, semmi rendszeresség, csak ahogyan a gép megadta, egy szóközökkel elválasztott szöveg fekszik előttem. 

Amikor írunk fontos, hogy mind magunk számára és a leendő olvasók számára is formázzuk a szöveget. Adni kell egy külső stílust, amely egyfajta képet ad rólunk is, nem csak a történetről. Mi ezzel mutatkozunk be, letesszük a névjegyünket az asztalra, és szerintem ez a belépő a legfontosabb egy blog megkezdésénél. Ez azért is lényeges, mert ha belegondoltok, melyiket olvassátok el szívesebben? Azt a szöveget, amelyik teljesen egybefolyik és tagolatlan, vagy amelyik bekezdésekkel bővelkedik? Az utóbbihoz szerintem mindenki szívesebben fog, hiszen átláthatóbb és egyszerre kevesebb részre kell összpontosítani. Egy teljesen egybefüggő szöveg hosszabbnak tűnik, így kétszer is meggondoljuk, hogy abban az adott pillanatban belekezdjünk-e.

Ügyeljetek, hogy kisebb szakaszonként "enterekkel" tagoljátok a szöveget az átláthatóság kedvéért, és a szebb külsőt illetően sorkizárásosra állítsátok a szöveget. A párbeszédeket mindig új sorba kezdjétek, sose egymás után, folyamatosan, különben végképp el lehet veszíteni a fonalat, hogy melyik mondatot melyik szereplő mondja. Ha újabb történés következik, amely független az addigi szituációtól, helyzettől, enterrel tagoljátok és válasszátok el, hogy az olvasó tudja, másik jelenet következik. Nagyon sokat el tud árulni egy emberről az, ha a szövege tagolt, ügyel a bekezdésekre, a párbeszédek elrendezésére. Igényesnek kell lennünk, hogy a munkánkat minőséginek tekintsék.


Helyesírás, véletlen hibák

Nekem is vannak olyan pillanataim, amikor nem vagyok biztos egy-egy szó megfelelő alakjában, de szakítok rá időt, hogy utána nézzek. Ha már írók, vagyunk és ezzel a jelzővel büszkélkedünk, szerintem evidens dolog, hogy helyesen tudjunk írni, abban pedig nincs semmi szégyen, ha időközben fellapozunk, vagy a kedvencekbe teszünk egy online helyesírási szótárt, hogy mindig kéznél legyen. Ezáltal is tanulunk és másodjára már biztosan eszünkbe jut, hogy hogyan is kell helyesen leírni azt az adott szót. Ahogyan egy szövegformálás képet ad az íróról, a helyesírás még jobban. Nagyon zavaró tud lenni, ha két mondatonként helytelen megfogalmazásokba kell ütköznünk és bizony, ez is eldöntheti bennünk a dolgot, hogy nem olvassuk tovább az adott történetet. Persze olyan eset is lehet, hogy tudjuk, hogyan kell írni helyesen azt a szót, csak éppen a fáradtság vagy a figyelmetlenség csal meg bennünket és írunk mást, mint amit gondolunk. Tévedni emberi dolog, viszont arra már nekünk kell igényesnek lenni, hogy az elkészült munkánkat akár kétszer is, figyelmesen átolvassuk és javítsuk az esetleges tévedéseket, hibákat. 

Viszont, azt is fontos megemlíteni, hogy olvasóként nem a hátat fordítás a feladatunk, hanem az író támogatása, egy-egy blog olvasásánál. Minden oldalon találkozhatunk az író köszöntőszövegével, személyes véleményével, miszerint szívesen látja a véleményeket, pozitív és negatív kritikákat egyaránt. Használjuk ki ezt a lehetőséget: ha az író számít és ad a szavunkra, segítsük és támogassuk olyan formában, amely számára tényleg építőjellegű lehet. Semmiképp se bántsunk vagy sértsünk, hiszen egyszer mi is voltunk kezdők!


Háttér és megjelenés

Gyakran problémám van másoknál a hátterekkel és a használt betűtípusokkal. Teszem azt, fekete a háttér, a betű meg piros vagy fehér, ráadásul dőlt, és akkor kezd szépen begolyózni a szemem:) Ügyelni kell, hogy milyen háttért és ehhez milyen betűtípust, színt választunk. Hangulatosan kell megválogatni a színeket, hogy megfelelően harmonizáljanak és ne zavarják meg az olvasót. Nagyon el tudja vonni a figyelmet, ha mindezek túlságosan élénkek vagy nem összeillőek. Egy fehér háttér esetében bármi megfelel, de egy sötétebbnél már jobban kell figyelni ezekre a zavaró, aprónak tűnő tényezőkre, amik bizony nagy gondot tudnak csinálni. 

Egy blognál persze fontos a design, de elsősorban olvasni térünk be és mindehhez a külsőnek illeszkednie kell, nem pedig különválva működnie és élnie. A mellékelt képek, használt színek vagy a fejléckép mind-mind kiegészíti a blog tartalmát, színesebbé és látványosabbá teszi, de mindezt olyan formában kell megteremtenünk, ahol mégis a blog tartalma, az adott történet marad a főszerepben. Próbáljunk egy egységes színkombinációval dolgozni, kevés szín keverésével. Nagyon szépen tudnak hatni a pasztell színek, jól harmonizálnak, nyugtatják a tekintetet olvasás közben, ahogy pedig írtam, a fehér színhez minden passzol. A sötét oldalak problémásabbak, főleg a háttér szempontjából, melynek mindenképp világosabb árnyalattal kell rendelkeznie. Egy sötét felületen villogó fehér szöveg egy idő után nagyon fárasztja a szemet olvasás közben. Sokkal kényelmesebb és előnyösebb választás a világos háttérre a sötét szöveg. Semmiképp se válasszunk nagyon extrém és különleges betűtípust. Célszerűbb az egyszerű, de nagyszerű! 
Hogy a saját oldalatok külső megjelenését miképpen teremtsétek meg, érdemes más oldalakat, blogokat szemrevételezni. Ha találtok olyan oldalt, melynek megjelenése szimpatikus számotokra, szívesen szerkesztenétek hasonlót a saját oldalatoknak, de kevés ebben a "kézügyességetek", akkor érdemes az adott oldal írójától segítséget kérnetek azzal kapcsolatban, hogy ő milyen sablont használ vagy milyen programmal készítette teszem azt a fejlécképet vagy egyéb illusztrációt.


Hangulat és díszítés

Ha már bloggal van dolgunk és nem csak egy könyvvel, melyben csak a szöveg a fontos, ne feledkezzünk meg a képekről, zenékről, amelyekkel színesebbé tehetjük a bejegyzéseinket. Próbáljatok mindig, az adott bejegyzéshez, jelenethez képet válogatni. Jó néhány éve vagyok benne a blogolásban és tudom a történeteim alapján, hogy az efféle díszítést, csinosítgatást nagyon tudják értékelni az olvasók. Viszont nem csak a bejegyzéseket tudjátok ilyesmikkel színesíteni. Mint látjátok, nálunk is számtalan kép és idézet található a blogon, amellyel szeretnénk olyan hangulatot teremteni, amelyben jól és otthonosan érezhetitek magatokat. Használjátok ki a blog oldalsávját és dobjátok fel a kinézetet pár képpel, zenével, idézettel, szövegrészlettel!

Összességében, ha adtok a megjelenésre és szántok arra időt, hogy a szövegetek, történeteket megfelelő külsőben kerüljön az olvasók elé, sokkal jobban fogják értékelni mind a blogotokat és titeket is. Egy történet megkezdése előtt mindig a külsővel lehet megfogni az olvasókat, akár csak egy könyv esetében a borítóval. Szánjatok időt ezekre a dolgokra, és garantált sikeretek lesz!

8 megjegyzés:

 1. Kedves Író!
  Engem nagyon inspirált a bejegyzésed, komolyan elgondolkoztam egy blog belekezdésébe, de így, fiatalon semmi esélyem sincsen. :(

  Azonban szeretnék megkérdezni valamit, ami nem feltétlenül kapcsolódik ehhez a részhez: a képeket esetleg meg tudod mondani, hogy honnan szerzed? Nekem nagyon bejönnek, tényleg, nagyon klasszak.

  Előre is köszönöm,
  Névtelen.

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Szia!

   Örülök, hogy hasznosnak és érdekesnek találtad a bejegyzést, azzal kapcsolatban pedig csak biztatni tudlak, hogy blogolás terén nincs korhatár vagy bármilyen kritérium, amely akadályozna az oldal létrehozásában és annak vezetésében. Ha szeretnél bloggal foglalkozni, vágj bele és ne legyenek előítéleted magaddal szemben. Lehet, hogy elkészíted, jól érzed benne magad és megeshet, hogy mégsem úgy működik, ahogy szeretnéd vagy vártad... de megpróbáltad és most már tudod, hogy a saját bőrödön tapasztaltad. De amíg nem próbálod ki, nem is tudhatod :)
   Meglehet, hogy kellemesen csalódsz majd :)

   A képek amúgy erről az oldalról származnak: http://szatti.tumblr.com/

   Én is más tumblr oldalakról gyűjtögetem, kedvencelem őket. Jó nézelődést!

   Törlés
 2. Szia!
  Én azzal a kérdéssel fordúlnék hozzád, hogy a sablont pl itt blogsoton, hogyan tudtátok megcsinálni? Vagy mivel? :D

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Nincs különösebb titka. A blogger saját sablonját használom, a Tervezésen és a Személyre szabáson belül is a Képablak témát, és ehhez csak annyit szerkesztettem, hogy saját háttért töltöttem fel hozzá. A további külső megjelenés, mind-mind a sablon lehetőségeivel lett beállítva.

   Ha további konkrét kérdésed lenne, szívesen válaszolok! :)

   Törlés
 3. Szia! Örülnék egy linkcserének! :) Szuperek a bejegyzések, sokat elolvastam már, bár néhány még várat magára :)

  Köszi!
  Vivi

  VálaszTörlés
 4. Szia!
  Én Veled értek egyet a tagolást illetően, de hallottam már olyan véleményt, hogy a az enteres tagolás amerikai szokás, csak átvettük, és hogy túl nagy különbséget tesz a szöveg között. Én azt gondolom, hogy interneten kifejezetten jó, hiszen az ember szeme könnyebben elfárad a képernyő előtt. De azért érdekes, hogy sokan nem azért nem tagolják a szöveget, mer tnem jut eszükbe, hanem mert vannak érvek az ellenvélemény mellett is - bár ez nem az én véleményem.

  Üdv: Lexen
  (www.lexen-jzti.blogspot.com)

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Itt kifejezetten az internetes külső megjelenésről volt szó, ahogyan azt a cím is mutatja, és megértem a véleményed. Nagyon szétszabdalni sem kell a szöveget, túl sok enterrel teletűzdelni, de szükséges a használata. Nagyon zavaró és szemet erőltető, ha egy teljesen egybefüggő szöveget kell átolvasni. Persze ehhez hozzájön az is, hogy milyen az adott háttér vagy betűtípus, mennyiben segíti ezt a folyamatot, de összességében, a tagolás olyan, mintha levegőzne a szöveg.
   Köszönöm a véleményed! :)

   Törlés
  2. Így van, és én a blogom írásának felénél jutottam erre a véleményre, ezért,. ha időm engedi át is fogom szerkeszteni.

   Törlés