NaNoWriMo pályázat, avagy most tedd bátran, ami és ahogy jólesik! - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. október 31., péntek

NaNoWriMo pályázat, avagy most tedd bátran, ami és ahogy jólesik!Lenchy kérdésére válaszolva hoztam a jelenlegi bejegyzést, de akár általános megközelítéssel is érdemes beszélni a témáról, azaz a spontán írásról. Akinek ismeretlen lenne a fogalom, a Nanowrimo egy írói pályázat (National Novel Writing Month), mely ahogy azt az eredeti elnevezés is mutatja, pontosan egy hónapig tartó írói folyamatot foglal magába. A kihívás lényege, hogy november elsejétől egészen harmincadikáig, írni kell egy 50.000 szavas regényt és aki ezt teljesíti, Nanowrimo győztesnek számít. Ugyanis, most nem a minőség a lényeg, hanem a mennyiség. Első hallásra szokatlan lehet ez a kijelentés, de ha belegondolunk, talán nem is akkora őrültség. A pályázat lényege vagy az a tanulság, amit megfogalmazni akar, hogy elnyomjuk magunkban azt az írót, aki örökösen kijavít, korrigál, bírál, ítélkezik és él a változtatás jogával.

Írás során mindenki érezheti a jelenlétét valaminek vagy valakinek, aki folyamatosan azt erősíti bennünk, hogy ez talán nem olyan jó, meg sem közelíti a valóságot, vagy túl kevés, többre is képesek lennénk, s ezen érzésre alapozva már is a Delete gombhoz nyúlunk és jó néhány mondatot, akár egész részeket is visszatörlünk, csak mert hallgattunk arra a bizonyos belső hangra. Igazából, nagyon is jó barátnak tekinthetjük őt - önmagunkat, akit nevezhetünk lelkiismeretnek, hitnek vagy önbizalomnak -, de ennél a pályázatnál kénytelenek leszünk elhagyni és csak is a spontán gondolatainkra hallgatni. 

„Voltaképpen arról van szó, hogy meg kell engedni magadnak, hogy szemetet írj." - olvastam ezt az egyik oldalon és megint csak ismételni tudom, hogy első hallásra talán csóváljuk a fejünket, de voltaképpen, szükség van erre. Amikor írunk és alkotunk akár magunknak, vagy nevezetesen egy pályázatra, a legjobbat szeretnénk kihozni a történetünkből. Minden a helyén legyen, ne legyen túl részletes, de túl szűkszavú sem, élvezhető legyen, lebilincselő, helyén legyenek a karakterek ismertetései, a leírások, hitelesek legyenek a párbeszédek, érezhetőek legyenek a karakterek közötti kontrasztok, és így tovább és így tovább... annyi mindenre figyelünk és az a belső kis hang végig ott lohol a sarkunkban és rábök egy-egy mondatra, hogy ez sem elég jó, töröld, írd át és másítsd meg, csak mert íróként valahogy belénk plántált jellemvonás, hogy örökösen kételkedjünk önmagunkban és sose elégedjünk meg mindazzal, amit papírra vetünk. S ha meg is elégszünk pillanatnyilag, a fejemet teszem rá, hogy néhány hét múlva ismét kedvenc elfoglaltságunk lesz a Delete gomb nyomkodása. 


Ezzel a pályázattal viszont, felmented magad a felelősség és az elvárás terhe alól, hiszen ez az egy hónap alatt írt könyv pontosan olyan lesz, mint egy egy hónap alatt írt könyv. Sem más, sem jobb... viszont, pont ez a lényeg. A cél, hogy írjunk és írjunk, miközben jól is érezzük magunkat, s hogy utat engedjünk a szavaknak, minden változtatás nélkül. 

Azt persze nem szabad elfelejteni, hogy ettől az egy hónaptól nem leszünk nagy írók. Csak mert írtunk egy 50.000 szóból álló történetet, az még nem fog a polcokra kerülni. Vagy mégis? Értesüléseim szerint, írtak már olyan könyvet egyes Wrimók (így nevezik szlengben a Nanowrimo résztvevőit), akiknek nyomtatásban is megjelent a könyvük. Gondolom, már az átszerkesztett és finomított változat, nem pedig az, amelyet harmincadika éjfélig "megállás" nélkül legépeltünk... de értitek a lényeget, hogy mindebből talán valami jó is kisülhet. Írhattok egy olyan történetet, mely megfelelő és biztos alapját jelentheti vázlatában egy olyan történetnek, amelyet néhány Delete gombbal vagy a "hangra" hallgatva a fejünkben - hangr, csak is írói vonatkozásban értve -, remekművé alakíthatunk. Bővebben én sem tudok többet a témáról, de magát az ötletet remek lehetőségnek tartom, hogy kicsit jobban megismerjük önmagunkat, a korlátainkat, az időbeosztásunkat, a pillanatnyi gondolatainkat, amelyeken igyekszünk nem vagy nem sokat változtatni és rögtön papírra vetni. Önismereti próbatételként nagyszerű feladta és kihívás.

Akinek felkeltettem az érdeklődését, vagy amúgy is ismerte a pályázatot, de a bejegyzés után talán bele is vágna, annak mutatom az oldalt és a magyar közösséget, melyet régióként meg is találhattok a listában! Sok sikert mindenkinek, rengeteg ihletet, és kellemes időtöltést! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images