Vendégírónk, Aniie bejegyzése - E-book vs könyv - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2014. december 21., vasárnap

Vendégírónk, Aniie bejegyzése - E-book vs könyv


Gondolom, mindenki ismeri a hagyományos könyveinket, a világunk legnagyobb kincseit, ahogyan már sokan megismerkedtek a 21. század egyik gyermekével, az e-book-kal.
Mi a közös bennük? Csodákat adnak, élményekkel, szavakkal, világokkal gazdagítanak, megrészegítenek a szebbnél szebb, és varázslatosabbnál varázslatosabb fikciókkal, rádöbbentenek a keserű, és meglepően ismerős igazságra, szembeállítanak magunkkal, megismertetnek érzésekkel, elfeledtetnek, vagy felelevenítenek másokat. Sokan kérdezik, minek olvasni? Mi pedig rázzuk a fejünk, mosolygunk, és közben arra a sok mindenre gondolunk, amit nekünk adtak e remekművek.
De mi az, amiben különböznek? Személy szerint imádom a könyv illatát. Amikor lapozol, vagy átpörgeted a lapokat, megcsap az a ropogós, édeskés, mennyei illat. Ahogy először pillantom meg a művészi borítókat, a sokat mondó címet… Éreztétek már? Tudjátok, miről beszélek? Ezt nem tudja nekünk nyújtani az elektronika. De mellette szóljon, hogy az e-book rendkívül nagyszerű kis szerkentyű. Ezernyi (kisebb túlzással) könyvet foghatunk egyszerre kezünkben, nem kell annyit égetnünk a villanyt, és az ingyen letölthető pdf formátummal még pénzt is spórolhatunk.
Viszont hallott már az emberiség, birtoklási vágyról is. Engem nagyszerű érzéssel tölt el a tömött polcok látványa. A gondolat, hogy mind az enyém, akkor olvashatom őket, amikor akarom, és annyit, amennyit akarom. Ez, természetesen, az e-book-nál is fennáll, de ott nem érinthetem a borítót, nem érezhetem a lapok megismételhetetlen érintését.

Mi nekünk a könyv, mit jelent az olvasás, melyik a megfelelő választás?
Ez személytől éppúgy függ, mint hangulattól, ezekre a kérdésekre nincsen két egyforma válasz. Van, aki a hagyományosat, van, aki az idillit, aki a modernt, van, aki mindet egyszerre, van, aki egyiket sem részesíti előnyben. 
Nem fogok választ adni, mert lesz, aki egyetért, lesz, aki nem, és amúgy sem tudnék válaszolni. Erre csak egy válasz létezik: olykor ugyanannyira kell a jövőbe nézni, mint a múltba, olykor kell az a modern kis kütyü a kezedbe, olykor pedig egy csésze tea mellett kell a könyvillatú történeted olvasni.

                   

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images