Alexander Steele - Kezdő írók kézikönyve - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. január 30., péntek

Alexander Steele - Kezdő írók kézikönyve


Nem tudom, ki ismeri a könyvet... eddig én is csak cím alapján hallottam róla, de olvasni még nem volt szerencsém. Sikerült megszereznem a könyvet és szeretném a jövőhét folyamán átbogarászni, mert a tartalom alapján igen jónak tűnik. Eddig Fritz Gesing - Kreatív írása volt nekem az egyedüli, írásról szóló könyvem, amelyet bár sokan támadtak, hogy így nem jó és úgy nem megfelelő, stb... én tudok jót kiemelni belőle és tudok mind a mai napig mit hasznosítani. Ezzel a könyvvel nem találkoztam még bővebben eddig és remélem, újdonságként említhetem nektek is!

E kézikönyv az írás mesterségének fogásait gyakorlatiasan, közérthetően és szórakoztató módon tanítja meg az olvasóknak, akik maguk is írók, vagy legalábbis azzá szeretnének válni.

A Kezdő írók kézikönyve: 
– részletesen elmagyarázza a prózaírás mesterségének alapvető fogásait: többek között a szereplők, a cselekmény és a nézőpont kezelését; 
– nagyszerű művek segítségével világít rá a legfontosabb fogalmakra; 
– tartalmazza a kortárs próza egyik gyöngyszemét, Raymond Carver „Katedrális” című elbeszélését, amit az egyes fejezetek különböző szempontokból elemeznek; 
– feladatokat ad az olvasónak, aki rögtön kipróbálhatja a gyakorlatban is, amit elméletben elsajátított.

Ha végigolvasta a könyvet – és megcsinálta a feladatokat –, sikerült elsajátítania a prózaírás szakmai fogásait, melyeknek segítségével ötleteiből hatásos novellák és regények születhetnek. A kötetet a híres New Yorki Gotham Irodalmi Műhely oktatói jegyzik, szerkesztője az iskola dékánja, Alexander Steele. A kézikönyv mindazon módszereket és feladatokat bemutatja, amelyek megalapozták e szeminárium nemzetközi hírnevét.

Úgy gondolom, hogy nem feltétlen kell szabályszerűen alkalmaznunk az efféle könyvekben írtakat, hiszen minden író más, mindenki másképp alkot vagy képzel el dolgokat és más technikák válnak maradandóvá számára, de érdemes ezeket a meglátásokat legalább ismerni, tudatában lenni a "formaságoknak" és esetleg, sikerül valami olyat találnunk a sorok között, amelyek tovább csiszolhatják a saját tudásunkat. Nem úgy kell tekinteni a könyvre, mint irányadó kötetre és minden tanácsát szó szerint megfogadni és követni... ne utasítson, csak tereljen és a döntés rajtunk áll, hogy megfogadjuk-e az ajánlásokat, vagy sem. 


Aki már esetleg olvasta és elmondaná a véleményét, szívesen látom a gondolatait a Penna Könyvtár oldalán, ahol a könyv bejegyzéséhez, komment formájában megírhatja a tapasztalatait! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images