Dae - Árnyűző - Penna Galéria - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. február 7., szombat

Dae - Árnyűző - Penna Galéria


A szobát uraló sötétség félelmetes paplanként terült Katira, mikor Édesanya leoltotta a kislámpát is és utoljára még körbe járt, hogy behúzza a függönyöket, elrendezgesse a másnapra kikészített ruhát, s az asztalon álló poharat magához vegye, melynek mélyén lusta döngicséléssel nyammogott a kakaómaradékon egy apró bogár. Kati orráig húzta a takarót, figyelte, ahogy Édesanya mindent megérintett, megsimogatott. Ahogy minden este, míg az árnyak elmélyültek, s szétfolytak, akár a vízbe csöppentett tinta – riasztó alakokká festette az éjszaka a barátságos szoba tárgyait, amik csak akkor változott vissza, mikor Édesanya megérintette őket, helyére igazította a libbenő kabátujjat és a fal mellett álló tricikli szarvakként meredő műanyag kormányát.
A szekrényt is nézd meg! – akarta kérni Kati, de az álom már félig meglepte, nehezen nyílt a szája szóra, nehezen forogtak a lusta gondolatok. Édesanya mégis odapillantott, s mintha csak hallotta volna a kimondatlan szavakat, kinyitotta a szekrényt egy pillanatra, hogy szigorúan ráncolt homlokkal belelessen, aztán bátorító, elégedett mosollyal gondosan becsukja az ajtószárnyakat. Kati megkönnyebbülten mocorgott egy kicsit a takaró alatt és magához húzta Pötyi kutya meleg plüsstestét.
Édesanya mindig mindenre gondolt, s a homlokára nyomott pusziról sem feledkezett meg, mikor a körbejárás végére ért. 
– Szép álmokat, kicsim!
Kati már nem nyitotta ki a szemét, – pillái túl nehéznek tűntek az álomtól, ami egyre húzta magához – de azért odafordult, hogy vékony karjaival egy pillanatra átölelje Édesanya nyakát, s arcát a gyöngyvirágillatú hálóingbe fúrja. Édesanya lehajolt hozzá, magához szorította egy hosszú percre, aztán szépen visszafektetve a süppedős párnára, eligazgatta a takarót, s Kati keze ügyébe tolta ismét a megviselt játékkutyát, hogy a pici kezek újra megragadhassák.
Egy utolsó puszi, aztán távozott ő is, akár a gondosan „elűzött” rémek, nagy gonddal húzta be maga után az ajtót, nehogy egy apró nesz megzavarja a szuszogó kislánya békés álmát.

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images