Ebook kontra könyvek - Egyetemi újságba írt összegzésem - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. február 25., szerda

Ebook kontra könyvek - Egyetemi újságba írt összegzésemA könyvek és az ebook ellentéte vagy kapcsolata a mai, fejlődő világ egyik leginkább, sokakat foglalkoztató kérdése. Ami számomra kulcsfontosságú a témát érintően, s mellyel talán semlegesen, de annál pontosabban meg lehet fogalmazni a lényegét az az, hogy az ebook és a könyvek kontrasztja két világ találkozására világít rá. Két olyan világ érintkezésére, melyben külön választható a múlt és a jövő értéke, de egyiket sem lehet csak pozitív vagy negatív véleménnyel jellemezni, hiszen megvannak a papír alapú és az elektronikus könyvek előnyei is. A fejlődés korszakát élve nem lehet szűk látókörűen csak az egyik mellett állást foglalni, és semmiképp sem lehet elítélni vagy elfordítani a fejünket az elektronikus könyvek felől.

Ez az irányvonal, hogy meddig él, hogyan és milyen formában kivitelezhető valamint, hogy valaha is megszűnik-e, nem tudom. Elképzelhető, hogy évtizedek lepörgésével a könyvesboltok feleslegessé válnak, hiszen minden elérhető lesz az interneten letöltéssel vagy online vásárlással/olvasással. Ez függ attól, hogy mennyire engedjük be az életünkbe a technikát és mennyire maradunk hűségesek az eltelt évek hagyományaihoz. Ez mindenkinek saját megítélése, ízlése és döntés kérdése.
Az ebook mégis, egy hatalmas előrelépés, mellyel még közelebb hozhatjuk magát az olvasás élményét. Ennek főleg anyagi vonzata van, mely korlátot szabhat, miszerint megvesszük-e vagy maradunk az internetről letöltött formájú könyveknél, de az, hogy olvasunk és könyveket forgatunk, az ebook megjelenésével nem változik. Sőt, szerintem még nagyobb mértékben tágítja az olvasás lehetőségét. Én magam is aktív olvasó vagyok. Számtalan könyvet olvastam el az évek alatt, melyeknek kisebb része könyvtári kötet volt, és nagyobb része saját példány, melyeket megvettem és a polcomon tudhatok. Viszont, a könyv maga egy luxuscikknek számít a mindennapi életben más, szükségszerű dolgokkal szemben és bármennyire szeressen valaki olvasni, nem mindig engedheti meg az új példányok vásárlását. Így marad a könyvtári kölcsönzés vagy az antikváriumok kínálatából való választás, már ha az illető ragaszkodik a papír alapú könyvekhez. Ezt a problémát oldotta meg az ebook létezése, hiszen manapság ritka, aki ne jutna internethez és elég néhány kattintással beszerezni a kívánt könyveket.

Lehet vitatkozni a témát érintően, miszerint az ebook kiszorítja-e a könyveket vagy előny is származik-e a létezéséből, de szerintem sokkal fontosabb ennél maga az olvasás ténye, hogy forgatunk-e elég könyvet manapság, akár kézzel fogható értelemben vagy elektronikus változatban? Van-e vagy szakítunk-e időt arra, hogy olvassunk? Hogy miképpen tesszük, egy másik kérdés, de ebben a rohanó világban, melyben olykor monotonon és megállíthatatlanul pörögnek előre a napok, mennyit engedünk annak, hogy a lélek olvasás által gazdagodjon és megpihenjen? Az olvasásra szükségünk van. Az írott sorok, a mások által történő dolgok - akár élő, létező személyek önéletrajzi írása vagy fiktív szereplők gondolati, a velük történt események - olyan példákat, élethelyzeteket mutatnak be, melyek tükröt tarthatnak elénk. Meríthetünk belőlük, okulhatunk, tanulhatunk és mérlegelhetünk. Tanítanak bennünket az életre.

2 megjegyzés:

Brukú Szürke írta...

Sziasztok,

Öröm olvasni, hogy mennyi minden történik veled és látni, hogy az oldal is napról napra jobb és jobb. Lenyűgözőnek tartom a tehetségedet és örülök, hogy nem hagyod veszni!

Ez a cikk brilliáns és szerintem mindent el is mondtál vele! ÉS egyetemi újságba írtad! Most kell megkeresnem az államat a földön. VÁÓ! :)

Kitti írta...

Egyetértek Brukúval! Bámulatos, amit csinálsz és örülök, hogy rátaláltam a blogodra!! Nagyon sok mindenben segít nekem és hálás vagyok a rengeteg munkáért, amit belefektetsz a Pennát A Kézbe szerkesztésébe! Minden benne volt ebben a cikkedben és egyetemi újság?? Nem semmi :) Gratulálok és szuper kis összegzés volt!

Ebook tulajdonsogok előnyben :D nekem is van és semmi pénzért meg nem válnék tőle!!

Flickr Images