Egy blog struktúrája, avagy az előnyös felépítés és átláthatóság kérdése - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. augusztus 31., hétfő

Egy blog struktúrája, avagy az előnyös felépítés és átláthatóság kérdéseÁltalában, igyekszem mindenre úgy gondolni, hogy szabadsággal rendelkezik. Bár a szabályok rendszerességet teremtenek, mégis ha belegondolunk, van valami izgalmas a spontaneitásban, a szabálytalanságban, a függetlenségben és a megfelelés nélküli létformában. Ilyen szabadsággal rendelkezik maga az írás is, bár ebben a vonatkozásban is érvényesülnek bizonyos íratlan szabályok, amelyekre jobb odafigyelni. Ilyen tekintetben, íratlan szabályokkal rendelkezik egy oldal is, amelynek megnyitásánál fontos szem előtt tartani bizonyos szempontokat. 

Volt már szó arról, hogy mit tartok lényegesnek egy blog megnyitásánál. Arról is, hogy mitől érzek erősnek, sikeresnek egy oldalt. Na de, mi a helyzet a rendszer kérdésével, azaz mely elemek nélkülözhetetlenek egy blog felépítésénél? Milyen modulokra, kiegészítésekre és információkra van feltétlenül szükség?

Tartalom
 • Induljunk a kályhától, ahogy mondani szokták. Elsősorban ez a blog szíve-lelke, amellyel az olvasó megtölti a "lapokat". Hogy ki milyen témában indul el egy blog megnyitásánál, megint másik dolog, viszont lényeges, hogyha blognyitásra szánjuk el magunkat, azt mondhatni véresen komolyan gondoljunk. Sokan félvállról veszik, belefognak, rendezgetik, aztán egyik napról a másikra ráunnak és rákattintanak arra a bizonyos Törlés gombra. Ha komolyan gondoljátok egy blog vezetését, ne feledjétek, hogy mindez felelősséggel jár! Amint olvasókra tettetek szert, ők számítanak rátok, bíznak bennetek és ott vannak szinte a nap minden egyes percében, még ha nem is látjátok őket. Sokan nem kommentelnek, nem szólnak hozzá a bejegyzésekhez, ellenben attól még jelen vannak és magukban értékelik a munkátokat, nyomon követik és olvassák a soraitokat. Ezzel a felelősséggel pedig kénytelenek vagyunk bánni, nem is akárhogyan! Ne úgy tekintsetek a blogotokra, mint egy felületre, amit csak ti láttok... a blog olyan, mint egy tükör, amelybe több olvasó is belenéz és önmagát, idővel másképp látja majd általatok. Hatnak rá a gondolataitok, az érzéseitek és minden, amit belevisztek a történetetekbe, munkátokba! Ez pedig csodálatos és rendkívüli dolog, de vigyázni kell rá!

  Tartalom szempontjából, foglalkozzatok bármilyen témával, első a rendszeresség és a következetesség. A feltett bejegyzéseitek legyenek informatívak, színesek, ötletesek és ne csak a levegőbe beszéljetek... az írásotok legyen tele élettel! Ettől fog lélegezni az oldalatok is!


Elérhetőség
 • Most pedig következzenek az íratlan szabályok, avagy mely elemeket szükséges elhelyezni az oldalon. Az egyik ilyen dolog, az elérhetőség kérdése. Nem minden olvasó veszi igénybe, de érdemes elhelyezni az email- vagy facebook címeteket, hogy aki szeretne "személyesen" kérdezni tőletek, az megtehesse. Erre lehetőséget kell biztosítani. Így az egyik legfontosabb dolog, hogy egy jól látható helyen elérhetőséget helyezzetek el! Erre létrehozhattok egy Kapcsolat nevű menüpontot vagy egyszerűen, egy oldalmodul segítségével is hozzáadhatjátok az oldalatokhoz, mint információt.

Üzenőfal
 • Az elérhetőséghez szorosan kapcsolódik az Üzenőfal kérdése. Sok oldal nem rendelkezik ezzel a lehetőséggel, pedig az egyik legfontosabb. Az olvasó itt tudja elsősorban felvenni a kapcsolatot a blog tulajdonosával, hiszen ha a kérdése publikus, akkor legelőször ezt a lehetőséget fogja megkeresni az oldalon, hogy érdeklődjön valami iránt. Egy jó tanács tőlem: nem érdemes külön menüpontba elhelyezni az üzenőfalat. Sokan így tesznek, viszont ezzel megnehezítitek az elérését. Sokkal jobb és láthatóbb helyen van, ha egyszerűen a modulokhoz teszitek őket az oldalsávba, ahol mindenki számára könnyen észrevehető és használható! Ha menüpontba teszitek, akkor az újdonságok vagy a hírek, amiket itt közöltök, elkerülhetik az olvasóitokat!
  Az üzenőfalnak nem muszáj rögtön a modulsáv elején lennie, de semmiképp se tegyétek az oldal aljára. Látható, elérhető helyre tegyétek, amelyet könnyű észrevenni!


Kommentelési lehetőség
 • Ez az egyik alapvető funkció, amely alapértelmezetten engedélyezve van minden blognál. Nem kell külön beállítani és semmi egyebet nem kell csinálni, hogy ez elérhető legyen mások számára. Amit talán érdemes megnézni a beállításoknál az az, hogy a kommentelés ne csak a regisztrált olvasóknak legyen elérhető! Vannak olyan olvasók, akik nem rendelkeznek google fiókkal vagy bármilyen más regisztrálási joggal, így nekik ez a lehetőség inaktív maradhat, ha az oldalon csak regisztrált olvasók szólhatnak hozzá a bejegyzésekhez. Ezt érdemes átállítani úgy, hogy mindenki számára biztosítva legyen a véleménynyilvánítás lehetősége!

Linkcserék helye
 • Erre is sok módszert láttam már, hogy ki milyen formában helyezi el a linkcseréket az oldalon. Van, aki külön menüpontban tünteti fel őket, más képekkel illusztrálva teszi még látványosabbá a választott, linkcserés felületet, viszont a legegyszerűbb módja, ha hozzáadtok az oldalatokhoz egy ilyen modult, amely kimondottan ezt a célt szolgálja. Így megúszhatjátok a blogszerkesztési problémákat. Aki blogspot-ot használ az tudhatja, hogy nincs más dolga az embernek, mint a moduloknál kiválasztani ezt a lehetőséget, hozzáadni az oldalhoz és máris rendelkezünk egy linklistával, amelyhez hozzáadhatjuk a cseréinket. Külön menüpontban is lehet mindezt vezetni, viszont szerintem sokkal körülményesebb. 

  Ami még fontos lehet ezzel kapcsolatban: a linkcserék kérésére biztosítsatok lehetőséget! Tüntessétek fel az oldalatokon, hogy hova várjátok az efféle igények jelzését. A leggyakoribb és legbeváltabb módszer, ha az olvasók és a látogatók az üzenőfalon írhatják meg ezeket a kéréseket, de emailben is lehetséges az ezzel kapcsolatos konzultálás. 
  Ez a modulokat tekintve, lentebb is szerepelhet. Mellékes dolog a linkcsere és nem feltétlen kell az olvasónak rögtön ezt látnia a modulsávban! Akár az oldal aljára is tehetitek!


Blog ismertetése, tartalom írása
 • Sok oldalnál tapasztalom, hogy nem rendelkezik semmilyen ismertetővel vagy tájékoztatással. Az ember beesik, körülnéz és nem is igazán tudja, milyen oldalra tévedt. Fontos, hogy legyen az oldalnak egy olyan része - mindenekelőtt, jól látható helyen -, ahol üdvözlitek, köszöntitek az olvasóitokat és röviden ismertetitek a blogotok jellegét, annak témáját. Így nem kell a sötétben tapogatózniuk, hogy merre induljanak. Ez mindig szükséges... még akkor is, ha a blog láthatóan és érthetően tálalja a látottakat az olvasónak, hiszen ezzel megtisztelitek őket. Egy kedves üdvözlés és útbaigazítás sokkal szimpatikusabbá tudja tenni az oldalt!
  Ez szerepelhet külön menüpontban is, amelynek adhatjátok az Üdvözlet vagy Ismertető nevet, vagy akár oldalmodulba is tehetitek, amelyek érdemes legfelülre helyezni, hogy rögtön látható legyen a blog megnyitását követően!

Elhelyezés, alaplehetőségek
 • Amikor benyitunk egy oldalt, szinte mindegyiknél tapasztalható, hogy elsősorban a fejlécképpel "ütközünk össze". Ez az első, ami megragadja a figyelmünket - már ha az oldal rendelkezik ilyennel -, továbbá az oldal címével. Ez utóbbi lehet ugyanolyan hangsúlyos, mint egy kép. Persze, a kép sokkal megragadóbb, viszont egy hangzatos elnevezés is felkeltheti az olvasó figyelmét. Próbáljatok olyan címet választani, ami egyedi, jól csengő és illeszkedik a blogotok, annak tartalmához és témájához! Ez a legelső dolog. Ezután következik a tartalom és az oldalsó modulrész, amelyet helyezhettek csak balra, csak jobbra, vagy mindkét felületrészt kihasználhatjátok. Itt a Pennán csak jobb oldalon olvashattok modulinformációkat. Személyes okokból úgy találtam jobbnak, ha nagyobb felületet hagyok a cikkeknek és nem szorítom be modulsávok közé. Persze, ez a ti ízlésetek kérdése, na meg hogy miképpen mutat jobban az oldal. Érdemes a belső beállításoknál kipróbálni minden lehetőséget, hogy tudjátok, melyik a legesztétikusabb a tartalmatok megjelenítésére.

  Mindenképp böngésszetek át minden sablonszerkesztési lehetőséget és beállítást, hogy ki tudjátok hozni a maximumot az oldalatokból! A blogspot is remek funkciókat és megoldásokat biztosít a látványosság megteremtésére!

Menüpontok, kategóriák
 • A blog átláthatóságának szempontjából fontos, hogy menüpontokkal lássuk el a tartalom rendszerezését. Persze, ez függ attól is, hogy mennyire részletes és szerteágazó a tartalom, de már egy történet írásának esetében is lehetséges létrehozni, mondjuk Fejezetek, Szereplők, Ismertető, stb részleget, amelyek által még átláthatóbbá válik a tartalom. Ezeknek a megválasztása attól függ, hogy milyen stílusú és jellegű blogot vezettek, viszont érdemes figyelembe venni ennek a lehetőségnek a praktikusságát! Készítsetek menüpontokat, kategorizáljatok és vigyetek rendszerességet az oldalatokba! Ezeknek az elhelyezését érdemes a blog felső részén megvalósítani. Akár menüsorként, a fejléckép alá is tehetitek vagy választhatjátok az oldalmodul részt is, viszont itt is mindenképpen felül szerepeljen, hogy az olvasó rögtön megláthassa és ne kelljen görgetéssel keresgélnie!

Újdonságok megnevezése
 • Nem annyira lényeges dolog, viszont hasznos lehet, ha a blogotokon, egy kijelölt részen Újdonság lehetőséget helyeztek el. Mindez, felhívhatja az olvasóitok figyelmét a legújabb frissítésekre és információkra. Persze, az oldalon amúgy is látható az utoljára feltett bejegyzés és tovább görgetve az oldalt, valamint használva az Archívumot, visszakövethető minden feltett cikk, összegzés vagy fejezet, ellenben ráirányíthatja az olvasó figyelmét ezekre az írásokra és nagyobb eséllyel tekinti meg. A figyelemfelhívások, rejtett invitálások, amelyekre az olvasó, már csak kíváncsiságból is rákattint!
  Mindenképpen látható helyen legyen! Legjobb a modulsáv elején elhelyezni vagy a bejegyzések fölött, hogy azonnal láthassák az olvasók, ha belépnek az oldalra!

Esztétikum, ízlés és látványosság
 • Talán mondanom sem kell, viszont az oldal tartalmassága nem csak azon múlik, hogy mennyi és milyen bejegyzést hoztok az oldalra. Bár ez a legfontosabb értéke, mégsem szabad figyelmen kívül hagyni a külső megjelenés fontosságát! Használjatok képeket, tegyetek zenelejátszót az oldalra, alkalmazhattok effekteket (például hóesést az oldalon, az időszaknak megfelelően), továbbá minden olyan dolgot, ami ízléses és illeszkedik a blog struktúrájához, a blogsablon felületéhez! Ez már inkább kinézetbeli kérdés, viszont érdemes erre is hangsúlyt fektetni! A lényeg, hogy az oldalatok legyen barátságos, jó hangulatú, ahol szívesen tölti az ember az idejét.
  Három jelzőt mondanék, ami számomra fontos egy jó blognál: esztétikus megjelenés, rendszerezett tartalom és egyedi, barátságos közlésforma. Ha belépek és az oldal megjelenése szép, valamint ízléses, a tartalom átlátható és könnyen böngészhető, továbbá a feltett bejegyzések szövege választékos, őszinte és szimpatikus, akkor máris örömmel olvasgatok tovább! :)

Bízom benne, hogy az előző bejegyzésekhez hasonlóan, ez is elnyeri a tetszéseteket és tudtok belőle meríteni! :) Köszönöm a figyelmeteket és mint mindig, minden hozzászólásnak örülök!

Nincsenek megjegyzések: