Hogyan alkossunk egy írói pályázatra? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. augusztus 21., péntek

Hogyan alkossunk egy írói pályázatra?Az utóbbi időben elkezdtem magamnak jegyzetelni, hogy melyek azok a témák, amelyekre vagy egyáltalán nem került még sor, vagy hoztam róla bejegyzést, de csak érintőlegesen hoztam szóba egy-egy bizonyos témát. Az előzőekben részletesen írtam arról, mit érdemes figyelembe venni egy blog létrehozásánál. Most hasonló részletességgel szeretnék írni arról, hogy hogyan érdemes neki kezdeni egy írói pályázatra való alkotásnak. Voltam már a dolog mindkét oldalán, azaz voltam résztvevő és zsűritag is, úgyhogy van némi tapasztalatom mindkét lehetőséggel kapcsolatban.

Izgalmas feladat részvevőnek is lenni, hiszen egyrészt adrenalinnal tölt el az érzés, hogy véleményezik majd a művem megannyi alkotás között, amelyhez párosul még az elismerés és a helyezés lehetősége is. Mindemellett viszont, ugyanilyen izgalmakat tartogat, ha az asztal másik végén ülünk és mi magunk vagyunk a véleményezők. Remek érzés annyi kivételes és különleges művet elolvasni, s úgy szólni az írókhoz, hogy minden egyes észrevételt pozitív jelleggel fogjanak fel és semmiképp se bántó kritikaként. Megtisztelő, amikor egy pályázatra felkérnek, hiszen tudom, mennyit számít a jó véleményalkotás és a megfelelő közlés. Nem mindegy, mit hogyan mondunk és hogy azt az író miképpen hasznosítja majd az írói tevékenysége során a továbbiakban. 

Nos, akkor vágjunk is bele... és pontokba szedve elmondanám a meglátásaimat, tapasztalataimat, amelyekre mindenképp érdemes odafigyelni, ha szeretnénk pályázaton részt venni:


Válaszd a neked megfelelő pályázatot!
 • Rengeteg aktuális pályázatra lelhetsz, ha igénybe veszed a google keresési lehetőségét, valamint ha jártas vagy több blogon is, és rendszeresen látogatod őket, akkor sok olyan pályázatba "ütközhetsz", amelyek lehetőséget biztosítanak írói tevékenységed, kreativitásod és tehetséged megcsillogtatására. Általában azok az írók, akik pályázatot indítanak, meg szoktak keresni és kérik, hogy osszam meg a Penna facebook oldalán is a lehetőséget, hiszen nekik előny, ha minél többen jelentkeznek rá, így pedig te, illetve ti sem maradtok le ezekről az eseményekről. Továbbá igyekszem többször is tájékozódni blogkörben, hogy éppen mik az aktuális és folyamatban lévő pályáztok, amelyekhez csatlakozhattok.
  Témában többféle pályázattal találkozhatsz. Ehhez kapcsolódna a jelenlegi pont címe is. Mielőtt belekezdenél egy pályázatba, mindenképp vedd figyelembe annak témáját, hogy az mennyiben illeszkedik a te írói világodhoz. Mindenkinek van egy kialakult érzelem-és fantáziavilága, amely közel hozzá. Ilyen, amikor valakinek "fekszik" a krimi vagy a thriller mint téma, míg mások inkább a romantika és a dráma világában érzik otthon magukat. Semmiképp se válassz olyan pályázatot, ami távol áll az elképzeléseidtől! Ezzel nem azt mondom, hogy a határaidat ne lehetne feszegetni és újdonsággal próbálkozni, viszont ne egy pályázaton lökd be magad a mélyvízbe. Előtte érdemes, minden tét nélkül önmagadnak alkotni egy olyan témában, amelyet addig még nem kíséreltél meg. Ha már van benne némi tapasztalatod és olvasóid, barátaid is pozitív visszajelzést adnak neked, miszerint ez a téma se áll távol tőled, akkor később egy pályázat alkalmával, akár egy olyan témájú művel is megpróbálkozhatsz.
  Nézz utána több pályázatnak is, mérlegelj és válaszd azt, amelyet leginkább teljesíthetőnek érzel a magad részéről. Amelyik kicsit bevállalósabb, még amellett is dönthetsz, hiszen kell, hogy kihívás is legyen a dologban. A lényeg, hogy kivitelezhető legyen számodra, és semmiképp se küzdelemként éld meg a dolgot, hanem sikerként, még ha esetleg nem is érsz majd el vele helyezést!


Legyél körültekintő és figyelmes!
 • A másik fontos dolog, hogyha kiválasztottad azt a pályázatot, amely számodra a legszimpatikusabb és amelyre alkotni szeretnél, mindig figyelmesen olvasd el a leírást és a tájékoztatást a feladattal kapcsolatban! Sokszor azon is elcsúszhat az ember, ha nem a pályázat pontos kritériumai szerint írja meg a művét. S ezek lehetnek apróságok is, amelyekre utólag legyintünk, hogy biztosan nem volt olyan lényeges, viszont a pályázat kiírója akár el is utasíthatja ezért a művünket, ha számára fontos lett volna, hogy figyelembe vegyük a kérését. Ezeken jobb nem utólag bosszankodni, és megelőzheted, ha pontosan elolvasod az előzetes tájékoztatást. Érdemes az alkotási folyamat közben is megtekintened egyszer-egyszer. Biztos, amit biztos és természetesen, mielőtt elküldenéd a végleges változatot, akkor is ellenőrizd, hogy mindent beleírtál, amit a pályázat indítója kért tőled!


Legyél pontos, alapos és kezdj hozzá időben!
 • Gyakori probléma szokott lenni, hogy sokan későre hagyják a pályázati alkotásuk elkészítését és a végén összecsapott, félkész munkát adnak be. Te soha ne ess ebbe a hibába! Írd fel a naptáradba és tudatosítsd magadban a határidőt, hogy véletlenül se kelljen olyan írást kiadnod a kezedből, amellyel nem vagy teljesen megelégedve, hiszen akkor ronthatod az elismeréssel és/vagy helyezéssel kapcsolatos esélyeidet! Igyekezz minden nap foglalkozni a pályázati munkáddal és néhány nappal előbb befejezni, hogy még végezhess néhány utólagos simítást, mielőtt elküldenéd! Érdemes megmutatnod olyan írótársadnak, akiben megbízol és akinek adsz a véleményére, hiszen észrevehet olyan elírásokat vagy hibákat, melyek elkerülték a figyelmedet.
  Azért ne legyél túlontúl se kritikus önmagaddal! Próbáld a jót ne átjavítani vagy lerontani és bízz a megérzéseidben! Ha úgy gondolod, hogy a helyesírás a gyengéd és megeshet, hogy bizonyos szavak leírásában bizonytalan vagy, használj helyesírási szótárt! Továbbá, törekedj az esztétikus és választékos megfogalmazásra, amelyben segíthet egy szinonima szótár, hogy elkerülhesd a szóismétléseket! Az igényes munka már fél siker és nincs jobb érzés, mintha zsűritagként minőségi irományt olvashat az ember! Mindez pedig sokat elárulhat rólad is! Egy pályázat során nem csak a művet értékelik, hanem ilyenkor magát az írót is, és ha érződik a beadott műveden, hogy az választékosan megfogalmazott, precíz munka, akkor téged is jobban megbecsülnek majd és kivételesen odafigyelnek majd az alkotásodra! 

Törekedj egyediségre és eredetiségre!

 • Nem könnyű kitűnni az alkotásunkkal egy pályázaton, hiszen rengeteg kivételes, különleges és magával ragadó történet olvasható, amelyek közül nehéz eldönteni, hogy melyik bizonyult a legjobbnak. Mivel a pályázati művek csak akkor olvashatóak el, amikor lejárt a beküldési határidő, addig viszonyítási alapod sem lehet, hogy mások milyen novellákat, verseket vagy írásokat küldtek be. Ez viszont nem hátrány! Én mind a mai napig, egy-egy zongorafellépés előtt füldugót használok, hogy ne halljam mások sikerét vagy kudarcát, mert tudom, hogy az mennyit ronthat az én teljesítményemen. A másik sikerénél gyengébbnek érzem majd magam, míg a kudarcánál még jobban eluralkodik rajtam a félelem, vagy pont az ellenkezője történik és elbízom magam. Nem szabad más alkotására figyelned, hogy az mennyiben lesz jobb vagy másabb a tiédnél! Mindig csak önmagadra koncentrálj! Ragadd meg azt a hangot, amely csak a tiéd és amellyel más nem rendelkezik, hiszen mindannyian másképp alkotunk és senki sem hasonlítható hozzád! Az egyediséged a te ajándékod, és ha ezt tudatosítod magadban, valamint egy egészséges önbizalommá és hitté formálod, akkor a műved is életre kel, mert érződik majd mögötte az őszinteség, a szív és a lélek. Ettől lesz egyedi az alkotásod!
  Igyekezz minél érdekesebb és különlegesebb ötletet megragadni, amelyből hozd ki a maximumot az elképzeléseid által! S ne feledd azt sem, hogy olykor a kevesebb több! Törekedj egyszerűségre és az írásoddal az olvasókhoz szólj! Ez utóbbit nem a tartalomra értem, hanem a közlés formájára, amelyben ha érződik a közvetlenséged és az őszinteséged, sokakat megfoghatsz majd az alkotásoddal!

Mindig olvasd el mások alkotásait!
 • Ahogyan azt fentebb említettem, általában minden pályázatnál közzéteszik a beérkezett pályázati műveket, ha véget ért a beküldési határidő. Ilyenkor érdemes elolvasnod mások alkotásait, hiszen amit tudtál, megtettél és úgymond, innentől kezdve már a zsűritagok kezében vagy. A pályázat lehetőséget biztosít neked arra, hogy megmutathasd, mit tudsz, viszont ne feledkezz meg arról sem, hogy mások írásából is mennyire sokat meríthetsz! Böngészd át azokat a műveket, amelyek a te választott kategóriádban érkeztek be (már ha a pályázaton belül kategóriák is szerepeltek, s nem csak egyetlen feladatra lehetett alkotni) és hasonlítsd össze az ő elképeléseiket a sajátoddal! Miben más, miben hasonló, te választottad volna azt a megoldást, amit ők alkalmaztak? Ezekből nagyon sokat tanulhatsz!

Kérd ki mások véleményét!
 • Egy előző pontban már említettem, ellenben külön is kiemelném, hogy mennyire fontos, hogy megmutassuk másoknak a pályázati művünket, mielőtt elküldenénk! Természetesen, ha nincsenek olyan írótársaid, akiknek szívesen megmutatnád vagy akikre számíthatnál, akkor valamilyen szinte magadra vagy utalva, bár ilyenkor sem vagy elveszve, hiszen megmutathatod valakinek a baráti körödből vagy valamelyik családtagodnak még akkor is, ha nem foglalkozik írással. Viszont ha van író ismerősöd, mindenképp használd ki a lehetőséget és  kérd ki a véleményét! Amikor írunk, annyira el vagyunk veszve a történet sűrűjében, hogy akarva sem vesszük észre a hibákat. Ezek lehetnek apró tévesztések, elírások, nyelvtanilag hibás megfogalmazások és olvassuk el akárhányszor, nem vesszük őket észre, mert már annyira megszokottá vált számunkra a szövegkörnyezet. Ezért hasznos egy vagy több kívülálló személy bevonása, hiszen számukra idegen ez a terület, így nagyobb eséllyel szúrják ki ezeket a hibákat. Te pedig nyugodtabb lehetsz, hogy több szem többet lát alapon, nem csak ne ismered az írásodat, hanem mások is megerősíthetnek pozitív vagy negatív vonatkozásban! Ez utóbbi esetében pedig, lehetőséged van javítani és korrigálni a munkádat!

Remélem, hasznos volt számodra/számotokra ez a bejegyzés is! Szívesen látok minden véleményt, észrevételt és hozzászólást! Továbbá, ha már vettetek részt pályázaton, elmondhatjátok a meglátásaitokat, tapasztalatotokat, amelyek kiegészíthetik a leírtakat! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images