Penna levelek - Hasonló vagy különböző? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. augusztus 5., szerda

Penna levelek - Hasonló vagy különböző?


Kérdés: Szerinted mi a jobb, ha olyan könyveket olvasok, amiknek a témája nagyon hasonló a regényötletemhez, vagy ha eltérő témájú műveket olvasok? Van pár hasonló könyv, amik szimpatikusak, és elolvasnám őket, hogy inspirációt szerezzek, de félek, hogy túl nagy hatással lennének rám, és a regényemet akaratlanul is ezeknek a könyveknek a másolatává írnám. Neked mi a véleményed erről?


Válaszom: Ha olvasnál, mert szeretsz olvasni és szeretnéd az íráson kívül, hasonlóan kellemesen eltölteni a szabadidődet, akkor olvass más témájú könyveket. Ezek kicsit kiszakíthatnak abból a világból, amelyet a saját történeted jelent és kikapcsolódhatsz, elterelődhetnek a gondolataid. Viszont, ha ihletgyűjtés szempontjából olvasnál, érdemes hasonló témájú könyveket, vagy akár filmeket megnézned. 
Igen, ez benne van a pakliban, hogy bizonyos elemeket, helyzeteket, történéseket átvehetsz. Ha hatást gyakorol rád, akkor lehet, akaratlanul is beleveszed az írásodba. Viszont, az nem baj, ha szemlélődsz. Egy-egy könyv vagy film kapcsán jegyezz fel olyan szituációkat, amelyek esetleg megragadnak vagy ihletre ösztönöznek. Gondold át őket és esetleg, próbád meg fejben megváltoztatni őket. Lehet hasonló, de ha már a saját elképzeléseid által kicsit a magad képére formálod, már nem veszed át szószerint. Érdemes ezeket a feljegyzett szituációkat egymással összevetni. Miért ragadhattak meg? Miért pont azok a jelenetek tetszettek? Van-e közös pontjuk, hasonlóságuk? Ha ilyen szemmel olvasol vagy nézel meg egy filmet, akkor mindenképp hasznodra válhat minden tapasztalat, amit szerzel és remélhetőleg, alkalmazni is tudod őket! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images