Hogyan vásárolj ebook készüléket? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. november 28., kedd

Hogyan vásárolj ebook készüléket?Gondoltam, ideje egy ilyen bejegyzést is hozni az oldalra, miután emailben többször is érkeztek már ezzel kapcsolatos kérdések, miszerint mit tartok érdemesnek megvásárolni, melyek a legmegbízhatóbb készülékek márkát tekintve, továbbá milyen előnyökkel és tulajdonságokkal bír. A bejegyzésben semmiképp sem a könyv ellen szeretnék szólni vagy azt szorgalmazni, hogy mindenkinek kötelező beszerezni egy ebook-ot. A könyvnek mindig is lesz helye, mindig talál majd olvasókat magának és sosem fogja kiszorítani a technika. Lényeg a lényeg, a könyvektől függetlenül most leginkább az ebook előnyeit mondanám el, hogy számomra melyek is a leglényegesebb szempontok, valamint hogy mit kell tudnotok ezzel kapcsolatban, mielőtt vásárlásra adnátok a fejeteket.


Mikor és hogyan?

Először is mindenképpen, az olvasási szokásokat kell átgondolni. Mindenki máshol olvas szívesen. Van, aki csak otthon, mások pedig akár a tömegközlekedési eszközök nyújtotta lehetőségeket is kihasználják. Én, sokakhoz hasonlóan mindkét csoportba tartozom. Szeretek otthon is olvasni, viszont ha busszal, vonattal vagy kocsival utazok, akkor is szívesen veszem elő. Különleges hangulata van az olvasásnak, ha utazással párosítjuk. Otthon pedig akkor különleges, ha éppen esik az eső és be lehet kucorodni a fotel melegébe.


A vásárlással kapcsolatban, elsősorban azt kell meggondolni, hogy hol olvasunk. Ha leginkább otthon, akkor a 6 hüvelykes méret az ideális választás, ellenben ha utazás közben is szívesen "lapozgatjuk" a könyvünket, akkor jobban járunk egy kisebb készülékkel, ami kényelmesen elfér a táskánkban és kis helyet foglal. S amit még fontosnak tartok kiemelni ezzel kapcsolatban: senki se gondolja, hogy a telefon megfelelő választás az ebook olvasó kiváltására! Iszonyatosan károsítja a szemet, ha a telefonunk kis képernyőjét nézzük, legyen bármilyen típusú okostelefonunk. Én Samsung Note 8-at használok, tehát nem mondható kicsinek a képernyője, de még ennek sem tekinthető elfogadhatónak a mérete, ha az olvasást vesszük példának. Emailezésre vagy böngészésre alkalmas, viszont hosszabb olvasgatásra nem megfelelő.


Egyedi tulajdonságok

Az ebook készülékek legtöbbjében az a remek, hogy E-ink technológián alapul, azaz fekete-fehér alapon elektronikus tintát használ, így nem hasonlítható ahhoz a tevékenységhez, mint amikor a laptop képernyőjére meredünk órákon át. Ez a technológia jól olvasható képet biztosít, és egyáltalán nem fárasztja a szemet. Ugyanolyan vagy pontosabban hasonló élmény, mint amikor könyvet olvasunk. Ami mindehhez pluszként társul, hogy lámpa is vásárolható a készülékhez. Persze, aki éjjeli lámpa mellett vagy napvilágnál olvas, feleslegesnek mondható ez az apró kiegészítés, viszont igen praktikus tud lenni, ha kimondottan a olvasónk képernyőjét, az olvasott szöveget szeretnénk megvilágítani. A képernyő felületének köszönhetően pedig, semmiképp sem tükröződik be, tehát zavartalanul olvashatunk az ebook-lámpa fénye mellett. Persze, már vannak olyan ebook készülékek, melyek beépített lámpával rendelkeznek, viszont ezeknek az ára is borsosabb.


Márkák és típusok

Márkát tekintve, én a Kindle-t ajánlom, de természetesen több kiváló márka is támogatja az ebook készülékek forgalmazását. A Kindle mellett remek választása a Kobo, PocketBook és a Nook készülékek is, valamint számtalan táblagép vásárolható ebook funkcióval, és az is kiváló olvasásra. Viszont, ez utóbbi tekintetében is fontos megemlíteni a méret fontosságát, tehát olyan tabletet érdemes választani, amelynek képernyője megközelíti egy ebook olvasó képernyőjének nagyságát. A hátránya annyiban áll, hogy nem E-ink technológián alapul és emiatt megerőlteti a szemet. A Kindle készülékek átlagosan 20-25.000 Ft-tól vásárolhatóak meg. A Kobo Aura körülbelül 45.000 Ft körül mozog, a PocketBook pedig szintén a Kindle árkategóriájába sorolható. Ezek fekete-fehér alapon, elektronikus tintával működnek, ám vannak színes képet biztosító készülékek is, csak ezek drágábbak is az átlagnál. 
Vannak ismerőseim, akik úgymond, "nevenincs" olvasókkal rendelkeznek és egyáltalán nem márka szerint választottak maguknak ebook olvasót. Ez a különbség leginkább az árban mutatkozik meg (némelyik akár 10.000 Ft-ért is megvehető), viszont azt is figyelembe kell venni, hogy ezek a készülékek talán nem működnek majd megfelelően. Érdemes átböngészni a netet és utána járni, hogy az ismeretlenebb gyártók által készített ebook készülékek mennyire megbízhatóak, nehogy abba a hibába essetek, hogy "olcsó húsnak híg a leve" alapon, már néhány hónap múlva felmondja a szolgálatot, esetleg nem támogat annyi formátumot vagy csak küszködtök a konvertálással. Ha anyagilag nem engedhettek meg magatoknak egy drágább ebook olvasót, egy ilyen készülék is remek választás lehet, csak mindenképp járjatok utána a véleményeknek, értékeléseknek! S nem utolsósorban, használtan is lehet jó állapotban lévő olvasókat találni a neten, amelyeket rövid ideig használtak és megkíméltek. 

Amit még figyelembe kell venni a vásárlásnál, azok a műszaki adatok, s ezen belül is, hogy rendelkezik-e beépített wifi-vel, avagy sem. Ha igen, akkor az árát tekintve néhány ezer forinttal drágább lesz, viszont nagyon előnyös funkció, ha van benne wifi. Így egyszerűen vásárolhatunk rá könyveket az online könyváruházakból. Nekem a Kindle miatt az Amazonnal van párosítva a olvasóm és onnan tudok különféle könyveket letölteni olvasásra. Gyakran ingyenes könyvek is elérhetőek, vagy pár száz forintos, leárazott példányok is vannak. Érdemes csemegézni és figyelni az újdonságokra! Ellenben, ha csak letöltött könyveket szeretnél rajta olvasni, akkor a wifi teljesen felesleges és elég, ha olyan készüléket veszel, amiben nincs ez a funkció.

A műszaki adatokat tekintve lényeges szempont még a töltöttségi idő. Nekem a Kindle körülbelül 1-2 hónapig bírja, mielőtt elkezdene merülni és nem nagyon szoktam kikapcsolni. Ahogyan a telefonok vagy laptopok esetében, az ebook-nak is van egy olyan lehetősége, hogy alvó állapotba helyezzük. Ilyenkor csak röviden megnyomom a bekapcsolási gombot, ha pedig kikapcsolni szeretném, akkor hosszabban nyomom meg. Miután alvó állapotba helyeztem, a képernyőn megjelennek az aktuális újdonságok, viszont mindez csak akkor történik meg, ha a wifi is elérhető. Anélkül ugyanaz a kép marad képernyővédőként, wifi-vel viszont mindez folyamatosan frissül, minden egyes alvó állapotba helyezéskor.


Néhány további, fontos információ

  • Mielőtt ebook-ot vásárolnál, guglizz rá a különböző fórumokra és oldalakra, amelyek a segítségedre lehetnek, továbbá ha van ismerősöd, aki ilyen készüléket használ, érdemes kifaggatnod és informálódnod a tapasztalatai által! 
  • Ha nem online könyváruházban vásárolsz könyvet, hanem internetről töltesz rá valamit, előtte tájékozódj a műszaki adatok alapján, hogy milyen formátumokat támogat a készüléked. Nem biztos, hogy mindegyik megfelelő lesz és érdemes kitapasztalni, mielőtt mindenfélét rátöltenél! 
  • Ha már a formátumról van szó, a figyelmedbe ajánlom a Calibre programot, amely kimondottan e-könyvekre specializálódott. Egyszerűen konvertálhatod a könyveidet, az ebook olvasódnak megfelelő formátumba. 
  • Ha ebook-ot vásárolsz, a készülék márkájának megfelelő, hivatalos weboldalon is vásárolhatsz tokot, viszont érdemes körülnézned eBay-en vagy más online vásárlói oldalakon. Ha kimondottan a készüléked típusának megfelelően keresel tokot, néhány ezret megspórolhatsz és ugyanúgy védeni fogja a sérülésektől, karcolásoktól! Személyes kedvencem a meska.hu, amely kézzel készített különlegességekkel foglalkozik és a kínálatában szebbnél szebb ebook tokok is szerepelnek! S persze, a védelem mellett egy tok gyönyörű külsőt és megjelenést tud adni a "könyvednek"!
  • Remek kiegészítése lehet a tanulásnak és az iskolai tanulmányoknak. Több kötelező olvasmány is elérhető az interneten, így ha rátöltöd a készülékedre, akár e-könyv formájában is elolvashatod, vagy nekem hatalmas segítség volt az egyetemes záróvizsgáknál, amikor egy-egy tanulmány vagy könyv elolvasásánál nem kellett könyvtárból kölcsönöznöm, hanem egyszerűen letöltöttem a könyv internetes változatát, és magammal tudtam vinni mindenhova az adott olvasmányokat, cipekedés nélkül. 
  • Ha az ebook olvasód rendelkezik kategorizáló funkcióval, látványos módon rendszerezheted a könyveidet a virtuális polcodon! 
  • Egyszerre akár ezer könyv is tárolható a készüléken, úgyhogy a hellyel sosem lesz problémád és nem kell amiatt aggódnod, hogy választék nélkül maradsz!
(külső billentyűzettel rendelkező készülék)
  • ebook és ebook között is van különbség... vannak készülékek, amelyek beépített, külső billentyűzettel rendelkeznek, viszont némelyiknek belső, programon belüli billentyűzete van. A különbség abban áll, hogy az elsőn a régi típusú, nem érintőképernyős telefonokhoz hasonlóan, "pötyögéssel" tudjuk beütni a szavakat, a másikon viszont az ebook olvasó alján található kurzorokkal tudjuk kiválasztani a megfelelő betűket. Ami mindebben hátrányt jelenthet, hogy a képernyő nagysága csökkenhet, hiszen az előbbi készülék, melynek beépített, külső billentyűzete van, sokkal kisebb olvasási felületet biztosít. Ezt érdemes átgondolni vásárlás előtt, hogy milyen típusút szeretnél!
Remélem, hogy tudtam nektek ebben a témában segíteni és ha valami kimaradt volna, kérdezzetek bátran! :)

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images