Legyen ízléses, látványos és gyönyörű blogod! - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. szeptember 26., szombat

Legyen ízléses, látványos és gyönyörű blogod!Sokak kérése volt az utóbbi időben, hogy hozzak blogszerkesztéssel kapcsolatos bejegyzést. Volt már szó arról, hogy miképpen tudtok eligazodni a blogspot világában vagy melyek azok a lehetőségek, opciók és modulok, amelyek nélkülözhetetlenek egy blog struktúráját tekintve. Most a külső megjelenéssel kapcsolatban mutatnék néhány ötletet, amellyel egyszerűen tudjátok szebbé varázsolni az oldalatok megjelenését, valamint programokat is mutatnék, amiket én is használok. Továbbá, amiért ez a bejegyzés legfőképp létrejött, blogokat is figyelmetekbe ajánlanék, ahol a tulajdonos kimondottan fejléc-és sablonszerkesztéssel foglalkozik, és akár segítséget is tudtok tőle kérni.

Ötletek tőlem

Az első, ami számomra nagyon fontos és gyakran alkalmazott lehetőség, hogy képek mindig szerepeljenek egy blog felületén. Apróságnak tűnhet és sokan nem igazán fordítanak rá figyelmet, viszont néhány hangulatos, a blog tartalmához illő kép nagyon sokat tud emelni a megjelenésen. Sokkal barátságosabbá teszi a szövegkörnyezetet. Képeket elhelyezhettek akár a modulsávban, de minden egyes bejegyzéseteket is színesíthettek ezzel az egyszerű megoldással. Oldalként ajánlani tudom a tumblr világát, ahol én is tag vagyok felhasználóként és a Pennán közzétett képek nagy részét onnan mellékelem a bejegyzéshez. Elég néhány kulcsszó által keresgélni, és gyönyörű, hangulatos és esztétikus képeket találhattok. Megosztom a saját profilomat és akár innen is válogathattok néhány remek képet!

(A képre kattintva elérhető a tumblr profilom)

Fontos, hogy a blogotok megjelenését egy választott színhez alakítsátok. Nálam a Pennán leginkább a fehér és krém színű árnyalatok dominálnak, és a fő koncepció, amit választottam, az a világos hatás volt. Ezáltal sokkal nyitottabb az oldal, és hasonló hatást gyakorol, mint amikor világos színű falakat választunk egy néhány négyzetméretes szobához. A sötét színek összehúzzák és kisebbnek láttatják a felületet, viszont egy világos, vagy fehérhez közelítő szín nagyítja a teret. A Pennával kapcsolatban is ezt szerettem volna megvalósítani. Persze, ha a sötétebb színeket kedvelitek és szeretnétek, ha az dominálna, akkor sem választotok rosszul. Egy sötétebb blog is lehet nagyon mutatós, úgyhogy bátran alkalmazhatjátok. Amivel kapcsolatban vigyázni kell és amely hibába sokan beleesnek, hogy sötét felületen jelenítik meg a szöveget, magát a történetet vagy bejegyzést. A blog felületét, ha sötét színkombinációval is oldjátok meg, a bejegyzés háttere semmiképp se legyen sötét. Egyrészt, akkor nagyon egybeolvadnának a színek, nem lenne kontraszt, másrészt olvashatatlanná válna a szöveg. Iszonyatosan megerőlteti a szemet, ha sötét felületen kell olvasni, a választott fehér vagy világos betűszínt. Ha fordítva alkalmazzátok, miszerint sötétebb betűszínt használtok egy világos felületen, akkor nincs probléma. A másik variációval viszont óvatosabban kell bánni!

Különböző effektekkel tehetitek még különlegesebbé az oldalatokat. Ezeket Html kódként tudjátok hozzáadni a blogotokhoz, a belső elrendezésben található moduloknál. Ilyen módon helyezhetitek el az üzenőfalat és a zenelejátszót is (akit esetleg érdekelne, hogy miképpen is lehet ezt a kettőt hozzáadni a bloghoz, az megtalálja a részletes leírást a Tartalom menüpontban, azon belül is az Érdekességek blogszerkesztéshez cím alatt).
Számtalan módon lehet variálni az oldal egyedi megjelenését, így akár új kurzort, legördülő szövegdobozt, felugró menüpontokat vagy mozgó modulokat is hozzárendelhettek a blogotok tartalmához. Erre a célra, meleg szívvel tudom ajánlani az alábbi oldalt:


A menüpontokban többféle beilleszthető kód közül válogathattok és általuk egyedi megjelenést kölcsönözhettek a blogotoknak. Továbbá az oldalon több bejegyzés is található fejlécszerkesztéssel kapcsolatban. Érdemes ezeket elolvasgatni és akár kipróbálni is, továbbá Crystal részletes leírással és képekkel prezentálja a munka folyamatát.


Ajánlott programok

Én a Photoscape és a Photofiltre nevű programokat használom, de ezen kívül biztosan vannak még programok, amelyek kiválóak fejléc-és sablonszerkesztésre. Nekem ezek váltak be, leginkább azért, mert magyar nyelvűek és egyszerűen lehet őket kezelni. Nem vagyok profi ebben a témában, és csak mint laikus próbálkozom a képszerkesztéssel. A Penna sablonja sem nevezhető túlkomplikáltnak. A háttért már eleve így találtam, azon semmit sem alakítottam. Amihez kicsit hozzányúltam, az a fejléckép, viszont azzal kapcsolatban sem alkalmaztam titkos trükköket. Mindössze, néhány képet egymásra "mostam", egyiket elhomályosítva a háttérbe helyeztem, a másikat pedig előtérbe hoztam és kicsit kiélesítettem, majd a széleket eldolgoztam, hogy ne legyen észrevehető az illesztés helye. Ezzel az egyszerű technikával, könnyen lehet szép és mutatós képeket készíteni, és még csak profinak sem kell lenni hozzá. A Photofiltre és a Photoscape is letölthető, ha rágugliztok!

További programok, mások ajánlásával


Bloggerek, akik sablonszerkesztéssel foglalkoznak

Íme néhány remek oldal, ahol kimondottan fejléc-és sablonszerkesztéssel foglalkoznak a bloggerek. Külön rendelési lehetőség is van, valamint több szerkesztéssel kapcsolatos bejegyzés is olvasható, melyek részletesen ismertetik egy-egy program vagy kép elkészítésének a menetét. Továbbá találhattok kész háttereket, sablonokat és fejlécképeket is, melyeket el tudtok kérni a tulajdonostól. Érdemes ezeket az oldalakat átböngészni és igénybe venni a bloggerek segítségét, ha úgy érzitek, hogy ez a szerkesztgetés tőletek távol áll. Biztos vagyok benne, hogy készségesen állnak majd hozzátok, és elkészítik azt a sablon és/vagy fejlécképet, ami nektek tetszetős, továbbá amely legjobban illik a történetetek, avagy a blogotok hangulatához!

Hátterek, blogsablonok

Egyszer már volt az oldalon egy ezzel kapcsolatos bejegyzés, ahol blogokhoz alkalmas háttereket osztottam meg. Pontosan, erről a bejegyzésről volt szó, amit a Tartalom menüpontban is elérhettek: http://irokhaakarok.blogspot.hu/2014/05/kulonleges-hatterek-sablonkesziteshez.html
Sok képet találhattok ebben az említett bejegyzésben, valamint a bejegyzés végén néhány oldalt is ajánlok, ahol különlegesen szép képeket találhattok az oldalatokra!

S íme néhány aktuális, őszi háttér :)
Kattintsatok rá, és az eredeti oldalon lementhetitek őket!Sok-sok különleges háttér közül válogathattok ezen az oldalon, érdemes őket megnézni! :)


Bízom benne, hogy tudtam segíteni ezzel a kis összegzéssel! Ha kérdésetek lenne, vagy bármilyen óhaj-sóhaj ezzel a témával kapcsolatban, írjátok meg kommentben! :)

2 megjegyzés:

Tiziano Aimée írta...

Kedves Szatti,
Nagyon örülök, hogy ezt a bejegyzést lehoztad, nagyon sokat segített! :)
Még annyi, hogy ezen a címen: http://love-this-world-noemi-catalina.blogspot.hu/ nagyon ügyes kis bloggerinák dolgoznak :)

Szatti írta...

Örülök, hogy elnyerte a tetszésed és nagyon köszönöm az ajánlást! Kiegészítettem az oldallal a listát! :)

Flickr Images