Sci-fi, mint írói műfaj és annak típusai - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. szeptember 14., hétfő

Sci-fi, mint írói műfaj és annak típusai


Egy kedves olvasó kérésére készült a jelenlegi bejegyzés, amelynek megírása elárulom, nem kis fejfájást okozott... nagyon nehezen fogtam hozzá és kezdtem a sorokba, mert ez a téma nem éppen a legközelebb áll hozzám. Könyvek terén mindenképpen, hiszen szívesen olvasok ilyen témában, de hogy miképpen működik mindez írásban és hogy én magam hogyan alkotnék meg egy sci-fi történetet, na az már nagyobb falat. 
Sokat olvastam, utánajártam és informálódtam, mire úgy éreztem, hogy itt az ideje szavakba önteni a megfogalmazódott gondolataimat. Remélem, hogy tudok hasznosat mondani és kicsit átláthatóbbá, érthetőbbé teszem ennek a műfajnak a jelentőségét.

Számomra nagyon sokáig idegen volt ez a téma, könyvek és filmek tekintetében is. Sokára találtam meg benne önmagam vagy azt az oldalam, ami ezt értékelni és érteni tudja. Teljesen más hangulatú és tartalmú könyvek kötöttek le ezelőtt, aztán ahogy teltek az évek és változtam én is, úgy alakult át a könyvek iránti szeretetem. A fantasy világa, kicsit szűkössé vált az évek múltával, s ennek helyébe költözött a sci-fi műfaja. Ez nekem valahogy sokkal szélesebb, szerteágazóbb és a fantasy vonások eéllenére, sokkal életszerűbb és kézzelfoghatóbb. A fantasy remek élményt adott a gyerek énemnek, viszont mindez már nem elég és mai fejjel nem ragad úgy meg, mint tizenévesen. A sci-fi mindezt visszaadja, ellenben tovább is bővíti olyan valóságos(nak ható) eseményekkel, amelyek akár a mindennapjaink részei is lehetnének. Persze, ezzel nem azt mondom, hogy egy halálos vírus söpörjön végig a világon, de még mindig elképzelhetőbbnek tartom, minthogy egy vérfarkas horda vonul végig a városon. 

Na de, először is induljunk a kályhától. A sci-fi a science fiction rövidítése. Egy tudományos fantasztikus alkotás, amely általában valódi vagy elképzelt alapokra támaszkodik, és megváltoztatja a jelenlegi társadalomról, világképről, életmódról, normákról, kapcsolatokról és szokásokról alkotott nézetünket. Valóságos alapokon nyugszik, viszont mindezt a sci-fi tovább viszi, átformálja és egy lehetséges jövőkép köré építi. Ami számomra zseniális ebben a műfajban, hogy mindezek a történetek egy lehetséges jövőt, egy létezhető világot festenek elénk, melyeket annak tudatában értelmezünk, amilyen jelent jelenleg is élünk. Minden sci-fi történet a valóságból, a mindennapokból merít és ezt formálja át olykor disztópikus vagy utópisztikus közeggé. 

A sci-fi jellemzői

időutazás
technikai fejlődés
bolygók, csillagrendszerek, galaxisok
dimenziók
idegen lények
Földön kívüli élet
éles társadalmi különbségek
emberiség sorsa
alternatív világok

A sci-fi főbb típusai

  • Hard sci-fi - A műfajnak talán ez a legismertebb és legjellegzetesebb típusa, hiszen ez támaszkodik leginkább valóságos alapokra. Szigorúan figyelembe veszi és alkalmazza is a tudományos ismereteket, és mindezeket logikus, átlátható és igazolható következtetésekből vonja le, melyek betartják a tudományos módszerekkel szemben támasztott követelményeket. Viszont ne tévesszen meg senkit ez a közlésforma. Mindettől nem válik szárazzá a történet és nem csak elméleti síkon mozog. Mindez leginkább a cselekmény hitelességét és hihetőségét növeli, színesíti és gazdagítja az olvasási élményt. A műfaj eme típusának neves képviselői: Isaac Asimov, Stanislaw Lem, Larry Niven és Arthur C. Clarke.
  • Soft sci-fi - Ebben a témában nagyon közkedvelt ez a változat, amely kapcsolható az előző pontban említetthez is, viszont más közeget és mondanivalót ragad meg. Ez a verzió hasonlóan a Hard sci-fi-hez, társadalomtudományokra alapul, a történetet és annak elbeszélésmódját tekintve, viszont sokkal többet foglalkozik a szereplőkkel, azok tulajdonságaival, cselekedeteivel, életútjával és jellemük fejlődésével, mint a történet tudományos és technikai vonatkozásainak megalapozottságával és korrektségével. Fontos megemlíteni Ray Bradbury, Philip K Dick neveit.
  • Űropera - A világűrben és/vagy különböző bolygókon, bolygórendszerekben, továbbá galaxisokban játszótó történet, melynek fő eleme a kaland és az akció. Számos történetet ismerhetünk ebben a kategóriában, melyben fontos szerepet kap a kolónia, a megváltozott társadalom, az időutazás,  a dimenziók és a technikai fejlődés, mint sci-fi alapelemek. Neves alkotók: Isaac Aimov, Poul Anderson, Iain Banks, Dan Simmons)
  • Alternatív, történelmi sci-fi - Olyan történetről van szó, melynek cselekménye a történelemből merít és sokszor múltban játszódik. Azaz olyan történelmi eseményt dolgoz fel, mely nem olyan formában történt meg és egy "mi lett volna, ha" kérdés köré építi a cselekményt. Azaz lehetséges, hogy az általunk ismert tudományos eredmények és események eltérhetnek mindattól, amit ismerünk és amelyre ténylegesen sor került. Továbbá olyan személyek is helyet kaphatnak a történetben, akik amúgy nem voltak részesei az eseménynek. Ez a műfaj a valóságból és a történelemből merít, viszont tovább viszi vagy elvesz belőle elemeket.
  • Apokaliptikus sci-fi - A típus általában egy háború vagy egy nagyobb, világot sújtó katasztrófa utáni időket foglal magába. Mindennek lehet disztópikus vagy utópikus változata is. 
  • Disztópikus sci-fi - A disztópia egy negatív jövőképpel társított társadalmat jelent. Az ilyen típusú történetekben általában létezik egy társadalmat elnyomó rendszer, mely tovább fokozza a világ szegénységét, nyomorúságát, és szenvedését. Az utópia ezzel szemben egy idealizált és tökéletes, békés világot tükröz.
Hogyan írjunk sci-fi történetet?

Úgy gondolom, hogy nem lehet újdonságot mondani azzal kapcsolatban, hogyan is érdemes sci-fi műfajban alkotni, mert szerintem, az általam adott tanácsok hasznosak és alkalmasak lehetek minden más műfaj tekintetében is. Nem hiszem, hogy külön szabályok léteznének erre, amik ne lennének érvényesek más műfajokra. Amit a legfontosabbnak tartok kiemelni, legyen szó bármilyen témájú könyvről, az a hitelesség! Dolgozzatok akár fantasy, sci-fi vagy romantikus történettel, rá is tapintottam az elgondolásom lényegére, hiszen ez a három műfaj akár ötvözhető is és nem érzem szükségét külön sci-fi tanácsokat lefektetni. Hitelesség, hihetőség, részletesség és következetesség. Így egyszerűnek tűnnek ezek a tanácsok, viszont higgyétek el, ha betartjátok, nem írhattok rossz könyvet... és egyáltalán létezik-e rossz könyv? Nem hiszem... legfeljebb, az én tetszésemet nem nyerte el! Lényeg a lényeg: igyekszem arról az oldaláról megközelíteni a dolgot, hogy én mit tennék, ha sci-fi történetbe fognék. Először is, kijelölném a határaimat. Melyek azok az elemek, jellegzetességek, amelyekkel mindenképp szeretnék dolgozni a művem során. Legyen benne időutazás, más lények, új dimenziók vagy párhuzamos világok? Elsősorban érdemes végig venni, hogy melyek azok a jellegzetes vonások, melyekkel szeretnétek felruházni a történeteteket. Így tudjátok, hogy mire kell majd figyelnetek és hogy melyek azok az eszközök, amiket alkalmazni fogtok az írás során. Ezt azért tartom fontosnak, mert ha spontán módon mindenfélével "megtömöm" a történetet, akkor az elveszíti majd a hitelességét. Olyan lesz, mint egy fantasy történet, extrém külsővel. Egy sci-fi történet mindenekelőtt hihető. Mintha lehetett volna vagy mintha lehetséges volna, hogy megtörténjen. Ezt kedveljük benne... a lehetőséget, hogy akár (egyszer) meg is valósulhat.
Kapaszkodjatok azokba a pillérekbe, melyek a jelenünket alkotják és ebből formáljatok egy olyan jövőt, amely emlékeztet a múltra, de mégis saját és egyedi vonásokkal bír, melyek összessége jelenthet jelentős technikai fejlődést vagy társadalmi átalakulást. 


S nem utolsósorban, ne féljetek tanácsot kérni azon ismerősöktől, barátoktól, bloggerektől, akik jártasak a sci-fi világában. Ha ismertek olyan írótársat, aki ezzel a témával foglalkozik és ilyen jellegű történetet ír, bátran kérdezzetek és osszátok meg vele/velük a kérdéseiteket! Kérdezni sosem bűn, s ez az első lépés a megtapasztalás felé amellett, hogy könyvek és filmek által önmagatok is informálódhattok. Próbáljátok minél több irányból és oldalról megközelíteni a témát, és annál részletesebb és gazdagabb tudással fogtok rendelkezni a témáról.


Ajánlott könyvek tőlem

Igen, ismét visszaköszön egy régi, jól bevált módszer, mégpedig az, hogy olvassunk és olvassunk! Ahhoz, hogy elindulhassatok ebben a műfajban és akár, ti is belefoghassatok, először is tájékozódni és informálódni kell! Ezzel szert tehettek egy alapra és segíthet kialakítani bennetek egy képet a saját sci-fi történetetekkel kapcsolatban! Érdemes ezekből ihletet és ötletet meríteni, hiszen önmagunkból nehezen boldogulnánk. Nem kell szó szerint átvenni elemeket, történéseket, viszont alapjául szolgálgat annak az elgondolásnak, amely bennünk, a saját elképzeléseink által formálódik meg. Minden ilyen megtapasztalás olyan számomra, mintha árnyékként ott mozogna a történetem mögött, de nincs az az érzés az olvasóban, hogy "koppintottam" innen és onnan. Meg kell teremtenünk a saját világunkat, mely érintkezhet párhuzamos, más írók által teremtett világokkal, viszont ne létezzen egyik sem a másikban! :)

Adrian Barnes - Álmatlanok
Alan Dean Foster - Nyolcadik utas a halál
Alfred Bester - Tigris! Tigris!
Amy Kathleen Ryan - Ragyogás
Andy Weir - A marsi
Ann Aguirre - Razorland-trilógia
Arthur C. Clarke - A város és a csillagok
Beth Revis - Túl a végtelenen
Dan Wells - Részlegesek-trilógia
Dan Simmons - Hyperion
Dmitry Glukhovsky - Futu.re
James Smythe - A felfedező
John Scalzi - Bezárt elmék
John Scalzi - Vének háborúja
Lissa Price - A testbérlők
Marie Lu - Legenda
Marissa Meyer - Cinder
Murray Leinster - A grekek ajándéka
Orson Scott Card - Végjáték
Pierce Brown - Vörös lázadás
Pittacus Lore - A hetedik
Samantha Shannon - Csontszüret
Stephenie Meyer - A burok

S ajánlanék még egy cikket elolvasásra:
http://www.szepirodalmifigyelo.hu/pdf/2013/13-1-009-scifi_ssardi.pdf

Remélem, hogy tudtam újdonságot vagy olyat mondani, amit alkalmazni tudtok az írás során! Minden hozzászólásnak és véleménynek nagyon örülök, amiből tanulhatok én, és a többi olvasó is! :)

8 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Szatti! :)
Nagyon tetszett ez a cikked, amikor már azt hittem, hogy többet nem tudhatok meg a sci-fik világáról, jöttél te ezzel a cikkel, és megmutattad, hogy van még mellékága bőven ennek a műfajnak.
Én Suzanne Collinstól Az Éhezők Viadalát, mint disztópiát még megemlíteném, mert nem véletlenül lett ennyire felkapott az utóbbi időben. Igaz, a történetben nem mondanak sokat arról, hogy hogyan alakult Panem társadalma és mik voltak az ország megalakulásának előzményei, de mint könyv, nagyon jó. Igaz, az említettek miatt inkább karakterdrámának illene be, az elképzelt világ csak egy érdekes plusz. :)
Továbbá Marie Lu Legenda-trilógiája is nagyon jól sikerült. Nem lett olyan híres, mint Az Éhezők Viadala, de itt a "hogyan?" és a "miért?" sokkal kidolgozottabb. Az első két kötetben csak egy katonai és egy vállalkozások/intézmények irányította társadalmat ismerhetünk meg (ez a kettészakadt USA), de a harmadikban... A harmadikban szóba kerül az elképzelt világ világpolitikája, és már csak azért a részért is érdemes elolvasni az egészet. A Legenda-trilógiában le van írva, hogyan került ilyen helyzetbe az Amerikai Egyesült Államok, és az antarktiszi "játék" is nagyon ötletes. :)
Winter

Tipegő Zombi írta...

Szia Szatti!

Annyit tennék ehhez hozzá, hogy nem árt, és ne is féljünk sci-fiben jártas embertől tanácsot kérni. Másrészt, azért is jó ilyes műfajú könyvet olvasni/filmet nézni, mert aki a fizikához, a technikához nem konyít, legalább el tudja kezdeni a történetét.
Akárhányszor fogtam sci-fi történetbe, a párom a legnagyobb kritikusom, mert neki olyan ez, mint a víz. Rengeteg ötlettel állt elő, nagyon sok pluszt hozzátett, hogy mondjuk az űrhajó pilótafülkéjét ne úgy képzeljem el, mint egy autóbelsőt. Ez csak egy példa volt.
Könyvekhez pedig, még hozzátenném mindenképpen Alfred Bester (Tigris! Tigris), Murray Leinster (A grekek ajándéka) könyveit mindenképpen.

További kellemes napot!
Dóri

Tinte írta...

Szerintem erre gondoltál: http://moly.hu/konyvek/john-scalzi-bezart-elmek

Emma W. írta...

Kedves Szatti!

Először is szeretném megköszönni, hogy megírtad ezt a bejegyzést, és időt áldoztál arra, hogy összeszedegesd ezeket a hasznos információkat számunkra! Érdekes volt olvasni a sci-fi különböző műfajairól, és a könyvajánlókról.
Most nem jut eszembe semmi, amit hozzáfűzhetnék, hiszen már a lényeget leírtad, talán csak én is ajánlanék még néhány könyvet, a sci-fi remekeiből.
Orson Scott Card: Végjáték, Alan Dean Foster: Nyolcadik utas a Halál, és a folytatásai (A bolygó neve Halál, Végső megoldás a Halál, Az út végén a Halál), valamint James Smythe-tól A felfedezőt, azoknak, aki szeretik az izgalmas, klausztrofób történeteket. Akik valami könyedebb olvasnivalóra vágynak, egy csipetnyi romantikával megfűszerezve, azoknak Amy Kathleen Ryan-től A ragyogás-t ajánlom, melynek folytatása már magyarul is megjelent a Szikra néven.

Még egyszer köszönöm, hogy megírad ezt a cikket, és azt hogy vezeted ezt a nagyszerű blogot!

Emma W.

Szatti írta...

Kedves Winter!

Nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod és a véleményed! :) Az Éhezők viadala, A beavatott, Dan Wells - Részlegesek trilógiája is ide tartozna, de az ismertebbeket nem akartam felsorolni! :) Viszont természetesen, itt a helyük! Hogy említetted, felírom a többi közé!

Szatti írta...

Nagyon szépen köszönöm! Kiegészítem az ötleteiddel! :)

Szatti írta...

Nagyon köszönöm Emma, és szívesen dolgoztam ezen a bejegyzésen! Hasznos volt nekem is. Az általad ajánlott könyvekkel pedig kiegészítem a cikket! :)

Szatti írta...

Javítottam köszönöm! :)

Flickr Images