A jó és rossz blogkritikus különbsége - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2016. december 10., szombat

A jó és rossz blogkritikus különbsége

A blogok véleményezése az egyik olyan témakör, amely az egyik legfontosabb dolog egy blog életében, és mégis, nagyon könnyen elsiklunk felette. Amíg csak olvasó voltam, kevésbé tartottam fontosnak a visszajelzés. Benéztem, ha volt kedvem és véleményeztem, ha tényleg megkapó és tetszetős volt a történet, vagy az adott részlet. Különösebben nem fordítottam rá figyelmet, és mindennek a jelentőségét csak akkor éreztem át, amikor magam is blogolásba kezdtem. Onnantól kezdve tudtam, hogy mennyire fontos, hogy kapjak akár néhány szót is, amely megerősítheti bennem a gondolatot, miszerint jó az, amit és ahogyan csinálok. Akkor tudatosult leginkább, hogy annak idején ezt mennyire nem tettem meg másokért. 

Azóta igyekszem véleményezni azokat az oldalakat, amelyeket folyamatosan olvasok és követek, továbbá szívesen értékelek minden olyan írást, amelyet emailben kapok tőletek. Ezúton is hálás vagyok és köszönöm a bizalmatokat, hogy szebbnél szebb műveket osztotok meg velem, és örülök, hogy a véleményemmel esetleg segíthetlek benneteket!Visszatérve a bejegyzés témájához... vélemény és vélemény között is van különbség, és szeretném néhány pontban összegezni, hogy mikor tekinthető egy értékelés jónak.

  • Nem mindegy, hogyan!
Ezt érzem sokszor a leggyakoribb hibának, ha valaki véleményt formál. Igyekszem mind a Pennán, mind emailben szem előtt tartani ennek a fontosságát, és úgy közölni a meglátásaimat, gondolataimat, hogy az semmiképp se legyen sértő vagy bántó a másik számára. Tehát, érdemes megválogatni a szavainkat, mert elég egy-egy nyersebb vagy meggondolatlanabb kijelentés, és azzal kedvét szeghetjük az írótársunknak. S ahogyan mondani szokták: azt add másnak, amit te magad is kapni szeretnél! Gondoljátok át, hogy ti milyen véleményt szeretnétek kapni! Biztosan, ti is jobban örülnétek egy kedves, jó szándékú levélnek, mint egy olyannak, amiben kerek-perec megírják a hibákat, és semmi pozitív hozzászólást nem tudtok olvasni. Ezzel nem azt mondom, hogy a hibákra nem szabad rávilágítani. Igenis, el kell mondani, hogy mit érzünk kritikus pontnak, vagy min lehetne javítani. Mindezt olyan formában írjátok meg vagy mondjátok el, ahogy szeretnétek, hogy veletek is közölje valaki! Higgyétek el, mindezzel nagyon sokat tudtok segíteni másoknak, növelhetitek az önbizalmukat és hasonló kedvességgel, és figyelemmel fordulnak majd felétek hálájuk jeléül, ha nektek lenne majd segítségre szükségetek! 

  • Mindig emeljétek ki a jót!
A tanítás során gyakran alkalmazom azt a jól bevált módszert, hogy előbb a jót, aztán a rosszat kell közölni a gyerekekkel. Így tapasztalatból mondhatom, hogy mindez működőképes és a gyerekek is jobban viselik az esetleges hibákat, ha előbb a jó dolgokat emelem ki a munkájukból. Ha csak a rosszat közölném, és kimondottan arra mutogatnék, hogy ez és ez nem volt jó, viszont a jóra egyáltalán nem hívom fel a figyelmét, előbb-utóbb növelném az önbizalomhiányát és nem merne dolgozni vagy félne, hogy ismét hibát vét. Amikor értékelem a munkájukat, előbb mindig elmondom, hogy mit találtam kifejezetten jónak vagy kivételesnek, és csak ezután teszem hozzá a rossz tapasztalataimat. "Remekül dolgoztál, nagyon ügyes vagy, de erre még érdemes figyelned." Sokkal hálásabban és nyitottabban fogadják az információt, ha dicsérettel párosítom a hibára való figyelemfelhívás közlését.
Mindezt nagyon jól lehet alkalmazni a blogok vagy írások véleményezésénél is. Amikor elolvastok valakitől egy történetet, annak egy fejezetét vagy egy különálló művet, novellát, mindig készítsetek fejben egy listát, amelynek úgymond két oldala van. Gyűjtsétek össze azokat a dolgokat, amik tetszettek az alkotásában és azokat is, amelyek kevésbé. A véleményetek megformálásánál előbb indítsatok a jó dolgokkal, ezeket mindenképp hangsúlyozzátok ki, majd tegyétek hozzá a kritikusabb dolgokat is. A jó író képes elviselni a kritikát, úgyhogy ha pozitívan és megértő szándékkal fordultok mások felé, akkor mindenképp konstruktív (építő, haladást szolgáló, pozitív jellegű) értékelésként fogják felfogni a leírtakat vagy az elmondottakat. 


  • A hiba sosem hiba!
Ahogyan mondani szokták: Ha az élet citrommal kínál, csinálj belőle limonádét! Természetes dolog, hogy az írás során hibázunk, elírunk és/vagy tévesztünk. Mindezek lehetnek nyelvtani hibák, de probléma adódhat a történet cselekményének megformálásában is. A helyesírási hibákat egyszerű kiküszöbölni, hiszen utánajárással és kellő tájékozódással könnyen elsajátíthatjuk a helyes kifejezéseket. Ellenben, ha a történetben akadnak cselekményformálással kapcsolatos problémák, azokon már nehezebb segíteni. Ebben a pontban inkább a másik oldaláról szeretném megközelíteni a dolgot, azaz amikor titeket véleményeznek és nem ti másokat. Ha a kapott kritikában a helyesírási-vagy elírási hibákon kívül is akadnak olyan pontok, továbbá részek, amelyeken érdemes lenne változtatni a kapott vélemények szerint, semmiképp se essetek kétségbe! Szívleljétek meg ezeket a tanácsokat, és próbáljátok meg átgondolni, hogy egyrészt
- egyetértetek-e a véleményező meglátásával, ötletével,
- mit tudnátok megtenni annak érdekében, hogy mindez kivitelezhető legyen,
- miben lesz másabb az adott részlet, ha a kapott tanács/vélemény által átírjátok.

A legfontosabb, hogy először is egyetértsetek vagy elfogadjátok a kapott értékelést. Ha úgy gondoljátok, hogy igen, igaza/igazuk van és tényleg lehetne ezen a részen formálni, alakítani, akkor készítsetek egy újabb verziót, de persze mindenképp őrizzétek meg az eredetit is! A végén hasonlítsátok össze, és nézzétek meg, hogy miben lett másabb, mi egyezik és akár a kettőből is születhet egy új, végleges változat, amely felülmúlja az eredetit!

A jó vélemény

segítőkész
jó szándékú
informatív
részletes
pozitív
ötletes
figyelmes
kedves

Ha minderre figyeltek, és ilyen formában adjátok át a véleményeteket, akkor nem marad majd el az írók hálája, amiért rászántátok az időtöket az alkotásuk vagy blogjuk véleményezésére! Nekik nagyon sokat fog jelenteni és ellenkező esetben, ők is készségesen segítenek majd benneteket, hasonlóan kedves és megértő hozzáállással! :)

Remélem, hogy tudtam segíteni ezzel a bejegyzéssel is, és mint mindig, most is szívesen fogadok minden hozzászólást és véleményt!

1 megjegyzés:

Twik írta...

Szia!
Teljesen egyetértek veled, jó, hogy valaki mindezt le is körmölte, szerintem sokaknak segíthet. :)

Flickr Images