Téli varázs - Ünnepi gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2015. december 12., szombat

Téli varázs - Ünnepi gyakorlati feladat


Mint ahogyan arról a helyzetjelentésben is írtam, érzékeltem az utóbbi hetekben, hogy a két-három hét olykor kevésnek bizonyul, hogy alkossatok egy-egy gyakorlati feladatra. Így ennek a dolognak kedvezve, most egészen hosszú ideig alkothattok erre a feladattípusra és így remélem, hogy mindenkinek lesz ideje és lehetősége elküldeni az alkotását, aki szeretne részt venni ezen a gyakorlaton!

1. kategória
Diós bejgli, gyertyafény és szeretet

Karácsonykor azt hiszem, az a legnagyobb ajándék, ha a szeretteink körében lehetünk, együtt ünnepelhetünk és ebben a kategóriában ezt szeretném, ha kiemelnétek. A különlegességét, avagy a történet cselekményét pedig az adná, hogy mindezt abban a helyzetben kell megteremtenetek, amikor Karácsony este a család együtt falatozik az ünnepi asztalnál. Ez az asztal lenne a történet helyszíne, és azon karakterek mozgatnák a történet, és annak cselekményének szálait, akik az asztal körül ülnek. Tehát minden történésre és pillanatra az asztalnál kerüljön sor! 

Nem egyszerű feladat, hiszen más történetekkel ellentétben, ahol esetleg több a megteremthető helyszín, de már csak annak lehetősége is, hogy a szereplőitek mozoghatnak, vagy eljuthatnak A-ból B pontba, megkönnyíti az alkotást. Ennél a feladatnál viszont nagyon fontos a párbeszéd. A történet cselekményének bemutatásához csak ebbe tudtok kapaszkodni, hogy milyen kapcsolatokat rajzoltok meg és hogy miképpen alakítjátok a párbeszéd természetes ritmusát a szereplők között. Ha már karácsonyi vacsora, érdemes több karakterrel dolgozni, hogy minél színesebb legyen a látvány, viszont ügyeljetek arra, hogy a karakterek átláthatóak, meg-és felismerhetőek, s ezáltal követhető legyen a cselekmény is attól függetlenül is, hogy mondhatni nem állhatnak fel az ünnepi asztaltól! :)
Mutassátok be az általatok elképzelt család életét (lehet kitalált is, de akár személyes élményre is alapozhattok), és a párbeszédeik alapján érzékeltessétek a szereplők közötti kapcsolatokat! Járja át a karácsonyi vacsorát a szeretet, a viszontlátás öröme és/vagy az együtt eltölthető idő varázsa!

2. kategória
Meséld el a történetem!

Egy jól ismert gyakorlat térne vissza ebben a kategóriában, amelyre azt hiszem, eddig minden ünnepi feladat alkalmával alkothattatok. A feladat lényege egyszerű: ezen kategórián belül is három lehetőséget adok nektek, akik közül választva, felvehetitek annak a karakternek az alakját és a gondolatain, érzésein keresztül bemutathatjátok a történetét!

a., Egy hópehely élete

b., A karácsonyfa meséje

c., Egy csengettyű éneke

Gondolkodtatok már azon, milyen lenne hópehelyként megszületni, élni, látni, érezni? Karácsonyfaként tündökölni a szoba melegében? Csengőként énekelni a szélben? Képzeljétek magatokat az egyik választható lehetőség helyébe és írjatok novellát róla! A történet lehet humoros, szívet melengető, elgondolkodtató, valamint a cselekmény is rátok bízott. A lényeg, hogy a karácsonyfa, a hópehely vagy a csengő legyen a főszereplőtök - egyet válasszatok! -, és az ő szemszögén keresztül mutassátok be mindazt, amit lát, tapasztal, érez, gondol a világról! 


3. kategória
A Télapó manója

Sok elképzelés él bennünk, hogy egyrészt, vajon tényleg létezhet-e Télapó? S ha igen, miképpen képes teljesíteni egyetlen éjszaka leforgása alatt, hogy minden gyermeknek szerte a világon, ajándék érkezzen az ünnepi fa alá? Varázslat... a Télapóról, a rénszarvasokról, az Északi sarkról sok szó esik, ha a Karácsonyra vagy az ajándékbontásra gondolunk, viszont a manókról olykor megfeledkezünk, pedig ezek az apró termetű lények ott sürögnek-forognak a háttérben és nagyon is fontos részei ennek a karácsonyi varázslatnak. 
Ez a kategória valóban a mese pillanata! A képzeletekre és fantáziátokra bízva, alkossatok egy történetet, amelyben az egyik karácsonyi manó kapja a főszerepet! Az ő gondolatain, érzésein és a Télapó mellett eltöltött életén keresztül mutassátok be a történetét! A történet lehet szeretetteljes, békés... vagy éppen kevésbé békés, ha ez a manó mondjuk a huncutkodásával megnehezíti a karácsonyi készülődést, az ajándékok készítését vagy esetleg még a jó és rossz listánál is zűrt okoz...

A téma, hogy milyen oldaláról közelítitek meg, rátok bízott! A lényeg, hogy egy választott manó legyen a főszereplőtök és általa meséljétek el ezt a fantáziadús és varázslatos karácsonyi történetet!
6 megjegyzés:

Drew Coel írta...

Nagyon tetszenek ezek a témák, most biztosan meg fogok próbálni beküldeni valamit, de szerintem magamnak mindegyiket megírom, amire van ötletem. :)

Szatti írta...

Nagyon örülök, és előre is köszönöm, ha alkotsz valamelyik témában! :)

Ágnes Agatha Kulcsár írta...

Szia!
Nekem csak egy kérdésem lenne: a feladatoknál van karakter- /oldalszám limit? :)

Szatti írta...

Jogos a kérdés... nem adtam meg terjedelmet, mert mindenki úgy is önmagához igazodik és annyit ír, amennyit jónak lát, de azért nem kell tíz oldalban sem gondolkodni. Átlagosan 2-3 oldal szokott lenni wordben, ha írtok, de mindez történettől függ, hogy mennyiből tudjátok kihozni!
Szóval rád bízom! :)

Ágnes Agatha Kulcsár írta...

Rendben, köszönöm! :)

Szatti írta...

Diana Soto - Második kategória - Hópehely halála
Mecserik Vivien - Második kategória - Egy hópehely élete
Bagoly - Második kategória - A karácsonyfa meséje
Brukú - Második kategória - Geronimo
Lenny - Második kategória - A karácsonyfa meséje

Úgy látom, mindenkinek a második kategória volt a legszimpatikusabb :) Köszönöm a műveiteket, és hogy alkottatok! S remélem, hogy éjfélig érkeznek még be írások! :)

Flickr Images