Hogy kezdjünk blogot írni? - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2016. július 13., szerda

Hogy kezdjünk blogot írni?


Az utóbbi hetekben ez a téma nagyon előtérbe került, talán köszönhetően annak, hogy itt a nyár és az embernek sokkal több szabadideje van önmagára - ha pedig már írással foglalkozik, akkor az írásra is. Nem kell törődnünk sulis vagy munkahelyi dolgokkal (remélhetőleg), és talán több időnk marad azokra a tevékenységekre, amelyeket az év során hanyagolnunk kellett vagy nem tudtunk olyan maximálisan ráfigyelni, ahogyan szerettünk volna. A blogkezdés is egy ilyen dolog, amelybe nem igazán vág bele az ember év közben. Tudatos tervezést és előkészítést igényel, így nem a legjobb megoldás, ha valaki spontán elhatározásból kezd blogolni. Persze, mindennek megvan az előnye és a hátránya hiszen, ha konkrét cél, valamint előkészület nélkül nyitunk blogot, annak előbb-utóbb kudarc a vége, ellenben ha az ember túltervezi és túlságosan rágörcsöl, akkor valószínűleg, sosem kezdi el vagy ha bele is vág, állandó elvárásokkal lesz önmaga iránt.

A blogtervezésben ugyanolyan fontos az előkészítés és a spontaneitás. Mindkettőre szükség van ahhoz, hogy egy blog működőképes lehessen és mögötte, maga az alkotó is. Most összegyűjtöttem azokat a szempontokat, amelyeket tanácsként, valamint tapasztalatként Nektek szeretnék adni ezzel kapcsolatban!1. Blogot bárki vezethet!
Általános tévhitként él az emberek fejében, hogy blogolni nem tud mindenki és aki mégis képes rá, akkor valamit nagyon tudhat. Valami olyat, amit más nem. Olvasói vannak, véleményezik őt, szinte várják az újabb fejezeteket és bejegyzéseket... mondhatni, népszerű az olvasói körében. Ez így szépen is hangzik, viszont nem szabad elfelejteni, hogy ő is indult valahonnan. Ő is volt kezdő blogger, akinek mindössze egyetlen követője volt és ő is volt abban a helyzetben, amikor örült annak az egy-két visszajelzésnek is, ami érkezett az alkotásával kapcsolatban. Egy blog sosem népszerűként születik... hogy azzá válik-e valaha is, az nagyrészt múlik a bejegyzéseken, azoknak a témáján, de még inkább az író hozzáállásán, hogy mennyire lelkiismeretesen, valamint mekkora odafigyeléssel végzi a feladatát. Számomra mindig ez határoz meg egy jó blogot... az odafigyelés. Ha van mögötte lélek, szeretet és alázat, ami éltetheti az oldalt, akkor úgy gondolom, hogy sokáig fennmaradhat. Az önös érdekből fakadó elvárások és elképzelések hosszútávon csak tönkreteszik az oldal légkörét és elveszik az olvasás élményét. (pl.: komment határhoz kötött fejezetpublikálás, már a második rész tervezése, amikor még az elsőt sem fejezte be, stb. ) Kicsit előreszaladtam, de értitek szerintem a lényeget. 

Viszont a cím igaz: blogot bárki vezethet. Nincs semmiféle megkötés, ami ennek gátat szabhatna és nincs semmilyen előzetes tudás, amellyel rendelkeznie kellene az embernek ahhoz, hogy ezt megvalósíthassa. Vannak persze praktikus megoldások, amelyek akadályt jelenthetnek (pl.: ha nem értesz a sablonszerkesztéshez vagy nehezen boldogulsz az általad, blogolásra választott felülettel), de ezek elsajátítható, megtanulható dolgok, amelyek idővel és kellő gyakorlással beérnek. Na meg, nem kell számtech zseninek lenni ahhoz, hogy blogolhass. Ez az egyik érv, amit hallani szoktam. A másik pedig az, amikor arról esik szó, hogy már túl sokan blogolnak, vagy minek egy újabb fanfiction oldal, hisz van már elég vagy áh, már sokkal hamarabb is elkezdhettem volna blogolni, kicsúsztam az időből.
Ezeket inkább kifogásoknak tekintem, mint valódi okoknak, viszont azt is meg tudom érteni, ha így gondolkodnak vagy így éreznek. A blogolás nem olyan, mint amikor három üzlet egymás mellé nyit és akkor kinek lesz nagyobb forgalma... a blogvilág ettől sokkal tágasabb, szerteágazóbb és nem kell amiatt senkinek sem aggódnia, hogy más sikeresnek vagy népszerűnek tekinthető oldala miatt fog az övé megbukni vagy miatta fog kevesebb olvasóra szert tenni. Egy blog sikere mindig az írójának köszönhető, így az ellenkező eset is az ő "hibájának" tekinthető, ha valamiért kudarcba fulladna a dolog. 
Minden eredmény és siker a Te sikered! Éld meg és higgy benne! S ha blogolni szeretnél, ne azt a kérdést tedd fel önmagadnak, hogy képes vagy-e rá, mert erre egyértelmű a válasz: képes vagy! Inkább kérdezd meg azt, hogy mi az a cél, amelyet el szeretnél érni! Tűzd ki magad elé és tegyél meg mindent, hogy megvalósíthasd!

2. Sokkal könnyebb, mint gondolnád!
Többen is azért nem kezdenek blogolni, mert úgy gondolják, hogy teljesen analfabéták a dologhoz és nekik úgy sem menne... és itt még csak nem is a történetírásra vagy a blogvezetésre gondolnak, hanem magára a blog létrehozására. Sokakat megijeszt a technikai oldala és elképzelhetetlennek tartják, hogy sablonszerkesztéssel vagy design-dolgokkal foglalkozzanak. Igaz, ma már rengetegen blogolnak és emiatt nehezebbnek tűnik az érvényesülés, viszont talán a sok blogosnak köszönhető, hogy ma már mennyire egyszerű blogot indítani, hiszen a készítők tisztában vannak azzal, hogy mennyi az érdeklődő. Ennek függvényében a felületek kialakítása is "íróbarát" dologgá alakult, sokkal egyszerűbb a használata, a kezelése és a kialakításbeli lehetőséget alkalmazása. Ma már akár egy óra alatt is elkészítheti az ember a saját oldalát. Vegyük csak alapul a bloggert: számtalan sablon, háttér, beállítás és modul áll rendelkezésünkre ahhoz, hogy egyszerűen nagyszerű módon látványos, praktikus és szép oldalt alakíthassunk ki a történetünk, vagy a a felkerülendő bejegyzéseink részére. Persze, akit még ez a dolog tovább is gátolna, igénybe veheti olyan bloggerek segítségét, akik kimondottan sablonszerkesztéssel foglalkoznak. Nagyon szép munkáik vannak, amelyeket el lehet kérni saját használatra, vagy akár megrendelésre el is készítik az elképzeléseink alapján az adott megjelenést, felületet.

3. Tervezz! Válaszd ki a témát!
Sokan úgy vágnak bele a blogolásba, hogy nagyjából kigondolják, miről szeretnének írni és néhány fejezettel vagy bejegyzéssel előre is készülnek, viszont tovább nem terveznek. Fakadhat ez türelmetlenségből, hogy szeretnének minél hamarabb belelátni, hogyan is működik a blogvilág, viszont emellett sokan amiatt sem várnak sokat vagy többet, mert nem is igazán rajzolódott még ki bennük a cél, hogy miért is szeretnének blogolással foglalkozni. Trend? Mert mások is blogolnak? Jó móka lenne? Van időm rá? Mert miért ne? 
Mielőtt blogot nyitsz, az első és legfontosabb dolgod, hogy meghatározd önmagad számára is, hogy milyen témában szeretnél írni. Hallottam már olyan tanácsot, hogy indítsd csak el az oldalad, írj valamiről, aztán majd csak lesz valami. Ez a spontán elhatározásból adódó löket, talán segíthet az elindulásnál, viszont később totális kudarc lehet a vége, ha Te magad sem tudod, miről szól a blogot vagy miről akarsz írni. Az olvasóid pedig még annyira sem fogják érteni, amennyire Te nem érted.
A manapság vezetett naplóblogok igen közkedveltek és szinte minden második létrehozott blog ezt a témát célozza meg. Gondoljunk csak azokra az oldalakra, ahol az író mondjuk a külföldre utazásának élményét és tapasztalatát rögzíti a bejegyzések által, mindezt fotókkal is illusztrálva. Nagyon sok ilyen oldallal találkozhatunk, amelyek szinte webnaplóként működnek, s mindemellett vannak olyan blogok is, ahol az író egyszerűen csak a mindennapjairól mesél vagy életének történéseit, emlékeit, élményeit osztja meg.

Ha mindenképp blogolni szeretnél, de még magad sem tudod, hogy mely témák állnak hozzád közel, akkor egy naplóblog indítása jó kezdet lehet. Kicsit bontogathatod a szárnyaidat és idővel ráérzel majd, hogy melyek azok a témák - mert miért is ne írhatnál több témakörben -, amelyekkel komolyabban szeretnél foglalkozni. Ha megvannak, ezek köré már könnyedén kiépítheted a blogod mondanivalóját. Ámde, ha történetírással foglalkoznál, akkor a naplóblog indítását nem igazán javaslom. Ebben az esetben mindenképp készülj elő, hogy legyen anyag, amiből dolgozhatsz majd, és csak akkor vágj bele a blogolásba, ha már nem üres kézzel kezdenél ebbe a folyamatba.

4. Kihez szeretnél szólni?
Mindenkinek nem tud az ember megfelelni, így nem is fog mindenkinek tetszeni az, amit csinálsz vagy amit írsz. Ezzel pedig nincs is probléma. Mindenkinek nem lehet írni és nem is tudsz mindenkit meggyőzni arról, hogy márpedig téged olvasni jó dolog. Viszont eldöntheted vagy meghatározhatod, hogy kik azok, akikhez szólni szeretnél! Mi a célod az oldallal? Miért szeretnéd növelni az olvasóközönséged? Miért van szükséged visszajelzésekre? Miben változtatna rajtad, ha külső véleményeket kapnál a feltett írásaiddal kapcsolatban?

Ha ezekre tudsz válaszolni, akkor minden bizonnyal megvan benned a kellő elhatározás és elképzelés, amelyre alapozni tudsz majd. Ezek hiányában viszont fontos, hogy átgondold a céljaidat és a hosszútávú terveidet. Ha segít, válaszolj ezekre a kérdésekre írásban! Fogalmazd meg a gondolataidat, majd olvasd vissza a lejegyzett sorokat! Hidd el, sokat fog segíteni!

5. Az a bizonyos névválasztás
Blogot indítani nem egyszerű dolog... hát még nevet választani! Sokan ennél akadnak meg legtöbbször, hogy na akkor mi is legyen az oldal címe? Fontos, hogy kapcsolódjon az adott témához, amelyben írni szeretnél és természetesen a történetedhez, ha azt publikálnád az oldalon. Ez utóbbi talán még egyszerűbb is, mert amikor történetírásba fogunk, sokszor már a kezdeteknél megfogalmazódik bennünk a cím vagy még inkább az írás során, s mire a történet végére érünk, már nem úgy tekintünk az alkotásunkra, mint egy produktumra, hanem nevén/címén nevezzük őt. 
Egy naplóblog vagy más témájú oldal tekintetében sokkal nehezebb a névválasztás, hiszen gyakori lehet az egyezés - ha más is ezt a címet választotta. Gyűjts olyan kifejezéseket, amelyek kapcsolódhatnak a témádhoz és ezekből próbálj valamit összefűzni vagy egybegyúrni. Ha pedig végképp nem tudsz dönteni és úgy érzed, lövésed sincs, akkor egyszerűen nevezd el bárhogyan, ahogyan most éppen érzel vagy ami eszedbe jut. Később, ha már kialakult benned egy lehetséges cím, akkor könnyen módosíthatod a beállításokban. Na meg az is lehet, hogy a spontán választott cím úgy a szívedhez nő, hogy nem is akarod már lecserélni.

6. Milyen felületet válassz? 
Ebben a tekintetben teljesen a Te kezedben van a döntés, hiszen nem mondhatom meg sem én, sem más, hogy milyen felületen alkoss. Én nagyon szeretem a blogger.com kialakítását és annak lehetőségeit - azt mondják, ezt szinte a legnehezebb használni, bár én nem így tapasztaltam -, de mások esküsznek például a Wordpress vagy a Blogger.hu oldalakra. Érdemes szerintem mindegyikbe belekóstolni és utána eldöntheted, hogy neked melyik volt kényelmesebb vagy szimpatikusabb, és ezzel nem kell még elhatároznod magad egyik mellett sem. Nézz körbe, olvass utána, próbáld ki, teszteld és meglátod, hogy melyik felel meg leginkább az igényeidnek. A Wezzpage oldalt is tudom ajánlani. A napokban bukkantam rá, de egyből elnyerte a tetszésem! Egyszerű és látványos oldal hozható vele létre!

7. Fontos a megjelenés! Add meg a módját!
Nem kell zseninek vagy profinak lenni ahhoz, hogy szép és ízléses oldalt alakíthass ki. Még csak fizetned sem kell a sablonért. Persze, vannak olyan limitált lehetőségek, amelyeket bizonyos összegért alkalmazhat az ember, de nem tartom szükségesnek. Ezek már mind egyénfüggőek és ha Te nem szeretnél ilyesmivel foglalkozni, akkor nem is kell.
Bármilyen felületet vagy blogmotort is válassz (Blogger.hu vagy Wordpress, stb), mindegyik kínál számodra olyan és annyi lehetőséget, amelyre alapozni tudsz, valamint amellyel el tudod indítani az oldalad. Egy jó háttér és egy ahhoz illő színvilág már is egységes képet tud adni. Ami még fontos lehet ezzel kapcsolatban, az a képi megjelenítés. Több oldalnál is tapasztalom, hogy sok munkát fektetnek a szöveg ízléses és megfelelő közzétételére, több menüpontot is alkalmaznak, s még fejléckép is található az oldal elején, viszont maga a blog hiányában van a képeknek. Se a modulsávban, se a bejegyzésekben nincs példa illusztrációra. Azért tartom ezt fontosnak külön kiemelni, mert tényleg lényeges és érzékeny pontnak tekintem, amire mindig igyekszem felhívni a blogosok figyelmét, hogy használjanak képeket a publikálás, valamint a sablonszerkesztés során. Néhány modulsávban, vagy blogbejegyzésben elhelyezett kép rengeteget tud dobni az oldal hangulatán. 
Nem szükséges saját fotókat megosztani az oldalon (persze, ha van erre lehetőséged, élj vele), viszont számtalan képmegosztó oldal állhat a rendelkezésedre. Tumblr, Pinterest, We Heart It, hogy csak néhány oldalt mondjak. Mindegyik esetében fontos lehet a forrásmegjelölés, viszont mostanság már olyan átfedések vannak egy-egy kép és annak megosztója között, hogy sokszor egyazon kép több felhasználónál is fellelhető, hiszen ha tetszik, az ember elmenti a kedvencekbe, ahonnan valaki megint csak "kedvencelheti" magának, és így tovább... azért figyelj erre, hogy mindig használj forrásmegjelölést!

8. Hogyan találj közönségre?
A legegyszerűbb megoldás, ha linkcseréket alkalmazol. Ezt úgy tudod megtenni, ha a saját oldalad elérhetőségét egy másik oldal üzenőfalán megosztod és/vagy emailben, személyesen kéred az oldal szerkesztőjét, továbbá íróját, hogy vegye fel az ajánlott oldalak listájára a tiédet. Természetesen, neked pedig az ő oldalát kell megosztanod, a nálad található bloglistán. Ez egy csere-módszer, ami működőképes. Egy-egy linkcsere által többen is ellátogathatnak hozzád, ha pedig néhány sort is ír az oldaladról az, akitől a cserét kérted, még biztosabb, hogy benéznek hozzád és esetleg beleolvasnak a munkádba. 
Másik megoldást jelenthet, ha valamilyen közösségi felületet választasz reklámlehetőségként. Ha történeted publikálsz, akkor használhatod a Facebook oldalprogramját, ha pedig inkább képeket osztasz meg (saját fényképek, festmények), akkor az Instagram jobb barátod lesz. Célszerűbb csak egy-két lehetőséget alkalmazni, hiszen ezeket is fejlesztened, valamint frissítened kell, így felesleges több közösségi oldalon is megosztanod "magad". Nekem, a Pennát a kézbe oldalhoz egy facebook oldal kapcsolódik, ahol mindig megoszthatom a követőkkel az aktuális bejegyzéseket, tartalmakat és a fontosabb híreket. Így, aki nem feltétlenül néz be aznap a blogra, viszont követ facebookon, nem marad le az új bejegyzésekről. 
Azt viszont fontos tudatosítanod magadban, hogy eleinte nem lesz rengeteg olvasód és lehet, hogy később sem tudod majd a rengeteg szót használni. Ezért fontos, hogy ne azért blogolj, hogy másoknak megfelelj, hanem azért, mert neked kikapcsolódást jelent. Ha akkor is blogolnál, ha nem olvasna senki, akkor csinálod jól... persze, ez egy sarkított elgondolás, hiszen azért kezdtél valószínűleg blogolni, mert visszajelzéseket szeretnél, de mindenképp tartsd szem előtt, hogy elsősorban önmagadnak írsz! Ha pedig a munkád és az írásod másnak is tetszik, az már csak hab a tortán, hiszen a későbbiekben, ha már nagyobb az olvasóközönséged, ők magadért olvasnak majd és nem azért, hogy kinek hogyan akarsz vagy tudsz a kedvére tenni. Add önmagad! Arról írj, ami jól esik! Úgy, ahogyan neked kényelmes! Soha ne írj másképp, mint ahogyan érzel!

Ha ezeket betartod hidd el, olyan olvasóközönséget szerezhetsz, akik gazdagíthatják az életed!

Kicsit talán hosszabbra sikeredett ez a bejegyzés, mint terveztem, de remélem, minden benne van, amit mondani és átadni szerettem volna. Amit még javasolni szeretnék - talán szerénytelenül, de annál nagyobb szeretettel -, hogy nézzetek bele az Inspirációs naplóba, amelyet emailben kérhettek el tőlem! Abban még több minden benne van, ami segíthet titeket az elindulásban, motiválásban, valamint kitartásban... s ezek mind-mind a segítségetekre lehetnek az írás során!

Köszönöm, hogy elolvastátok és kellemes hetet kívánok!

5 megjegyzés:

Amber Rogers írta...

Kedves Szatti! :)

Nagyon hasznos volt a bejegyzésed, minden sora elgondolkodtatott! :) Mielőtt blogger lettem, én is olyan kifogásokat hoztam fel, hogy nem értek az oldalszerkesztéshez, de a Blogger.com tényleg nagyon egyszerű! :)

Összességében, szuper volt a bejegyzés, be is pipáltam, hogy tanulságos :)

További szép napot, jó blogolást! :)

Szatti írta...

Kedves Amber!

Örülök, hogy tetszett a bejegyzés és nagyon szépen köszönöm a hozzászólásod! :)

Szatti

Sophia S. Argent írta...

Kedves Szatti! :)
Csodásra sikeredett ez a bejegyzés, számos eddigi nézetemet megváltoztatta a blognyitással kapcsolatban. Minden kisebb témával egyetértettem, de a negyedik rész különösen elgondolkodtatott, és magamban meg is fogadtam, hogy válaszolni fogok a fentebb leírt kérdésekre, ezáltal rendezve el a gondolataimat. :)
És ha már elszántam magam arra, hogy hozzászólást írok, azt is megjegyezném, hogy rendkívül tetszetős és rendezett a blog kinézete, amihez jelentősen hozzájárulnak a bejegyzéses, modulsávos képek, amint arra a cikkben felhívtad a figyelmet.
További jó munkát kívánok, csak így tovább! Legyen szép napod! :)

Szatti írta...

Nagyon szépen köszönöm a véleményed, Sophia és még inkább köszönöm a jelenléted! :) Örülök, hogy tetszett ez a bejegyzés és hogy hasznosítani is tudod a benne írtakat! Minden jót neked! :)

Brukú Szürke írta...

Kedves Szatti,

Ez a bejegyzés sokat segített azon elhatározásomhoz, hogy bele vágjak-e a blogolásba avagy sem. Egy ideje már gondolkodok rajta, de nem volt elég bátorságom bele vágni, de ez most megadta a kellő lendületet.

Köszönöm.
Szép napot:
Brukú

Flickr Images