Egy történet három oldala - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2016. október 1., szombat

Egy történet három oldala - Gyakorlati feladat


A napokban olvastam egy cikket arról, hogy miképpen lehet megírni egy történet ellenoldalát. Ha humoros, akkor vegyük abszolút romantikusra a figurát, vagy merészkedjünk a horror ingoványos, de annál borzongatóbb talajára.

Példának okáért, igazán egyedi lehet, ha mondjuk adott két főszereplő, akik az egyik történet szerint bolondulnak egymásért, és az anyós se tudna jobb menyjelöltet elképzelni a fiának... a másik történetben a minden lében kanál anyós felzavarja a kedélyeket. Ha pedig a horror világába akarjuk átemelni a szöveget, akkor bátran végezhetünk az elviselhetetlen anyóssal. Azonos szereplők és mégis, különböző irányok, más megvilágítások és legfőképp, eltérő befejezések. Most ebben a szellemben hoztam számotokra gyakorlati feladatot. Három kategóriát tüntettem fel, melyek mind-mind megadott szavakat tartalmaznak. A feladatotok az, hogy kiválasztva a számotokra legszimpatikusabb kategóriát, az ott látható szavakkal alkossatok történetet úgy, hogy három stílusban is megmutatjátok. Mindhárom történet során ugyanazon szavakkal dolgoztok, viszont különböző történetekben kapnak majd helyet, s így más-más formában jutnak majd szerephez. Persze, nem a történet szempontjából fontos mindez igazából, hanem hogy megtanuljuk, miképpen lehet egyazon alapanyagból több stílust, több hangulatot, és több mondanivalót kihozni.
1. kategória
csónak, lámpás, piknik kosár, zsebkés, ásó, távcső

2. kategória
doboz, rózsa, tükör, kulcs, üvegpohár, sál

3. kategória
álarc, térkép, tabletta, levél, létra, hamu

Összegezve

- Válaszd ki a számodra legszimpatikusabb szavakat tartalmazó kategóriát! Minden szót használj fel az alkotás során!
- Alkoss három történetet, ugyanazon szavak felhasználásával!
- A három történet különbözzön stílusban és hangulatában is!
- Azonos szereplőkkel dolgozz, tehát ne vegyél el és ne adj hozzá új karaktert, amikor történetet váltasz! Ha az első alkotásban például három karakter szerepelt, akkor ugyanúgy velük dolgozz a továbbiakban is! 
- Ugyanazok a szereplők, ugyanazok a szavak, viszont mindhárom alkotás során más és más megvilágításba helyezve a cselekmény, mindezzel eltérő befejezést adva a történetnek!

Hogy a stílusokat miképpen kevered, rád bízom! Lehet olyan hármas elgondolás, mint például romantikus-humoros-horrorisztikus, vagy humoros-krimi-disztópikus. Bármilyen stílust megragadhatsz! A lényeg, hogy érzékelhetőek legyenek a különbségek és hogy mindhárom történet valami mást testesít meg! Más mondanivalót, más cselekményt és más hangulatot. Nem könnyű feladat, viszont visszaolvasva nagyon tanulságos lesz látni, hogy ugyanazon karakterekkel és szavakkal megalkotott cselekményből mennyi lehetőséget és variációt ki lehet hozni. 

Elküldési lehetőségpennatakezbe@gmail.com
Terjedelem: történetenként kb. egy A4-es oldal, azaz összesen három-négy oldal!
Persze, ha kicsit több, nem probléma, de most nem a tizenpár oldalnyi terjedelem a fontos.
Kritérium: írói név és választott kategória feltüntetése az emailben,
valamint adj címet külön-külön mindhárom történetnek!

Határidő: október 27. (csütörtök)
Eredményhirdetés: október 29. (szombat)

A beérkezett feladatokat folyamatosan véleményezem, viszont a határidőként adott egy hónap folyamán lehetőség van javításra, illetve korrigálásra. A feladat célja nem csak az, hogy valaki vendégírói lehetőségben részesüljön, hanem az is, hogy egyrészt rendszeressé tegye az írói tevékenységeteket, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját! 

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételetek!

1 megjegyzés:

Adalbertina Meszretov írta...

Engem érdekelne, melyik az a cikk :D

Flickr Images