Újévi fogadalmak íróknak - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2016. december 31., szombat

Újévi fogadalmak íróknak


1. Időt fordítok az írásra!
Ezt az ígéretet szerintem már minden író megtette magának egyszer, ha nem többször és mégis, amennyire könnyű kijelenteni, elgondolni vagy éppen elhatározni magunkat ebben a dologban, annál nehezebb betartani és megvalósítani. Sokszor nem is a kitartáson múlik, hanem azon, hogy megvannak a mindennapi teendőink, főállásban dolgozunk, tanulunk, egyetemre járunk, gyereket nevelünk, stb és a nap bizony csak 24 órából áll, amelyet iszonyatosan nehéz úgy beosztani, hogy a nap végén úgy tudjunk gondolni az eltelt órákra, hogy "na, ma is kihasználtam minden egyes percet".
Bármennyire is legyenek zsúfoltak a napjaink és akármennyire nincs időnk órák hosszat a gép előtt ülni és ütögetni a billentyűzetet, ha egy-egy fél óránk vagy akárcsak tizenöt percünk is, de ennyi figyelmet rá tudunk fordítani. Hiszen, ha minden nap fél óra alatt legépelsz két A4-es oldalt, az egy hét alatt már tizennégy oldalt fog jelenteni. Mindemellett pedig az is nagyon sokat számít, ha az aktív írás mellett anyagot gyűjtesz, kutatsz és olvasol. Ezek a plusz információk hasznosak lesznek majd és akár fel is használhatod a történeted írásához.


2. Igenis, blogolni fogok!
Mikor lenne ennél ideálisabb az idő arra, hogy blogot indítsunk? Ha már új év, akkor új tervek. Régóta tervezgeted, hogy blogírásba kezdesz, de eddig valahogy sosem volt alkalmas vagy halogattad a megvalósítását? Biztosan megvannak már az ötleteid, valamint az elképzelésed, amely köré építeni szeretnéd a blogod struktúráját, valamint mondanivalóját. Jegyzetelj, tervezz, cselekedj! Nézz meg esetleg hasonló oldalakat, hogy ott mik találhatóak, milyen felépítéssel dolgozik a blog írója, milyen tematikát alkalmaz, mindemellett pedig érdemes körülnézni, hogy milyen jellegű megjelenést szeretnél használni. Ha bizonytalan vagy ezekben a kérdésekben, segítségedre lehet, ha van a közeledben barát, továbbá ismerős, aki blogot vezet és el tud látni néhány tanáccsal, hogy mikre érdemes odafigyelned. 

Mindemellett viszont érdemes azt is tudatosítanod, hogy mindenki kezdte valahonnan és senki sem úgy vágott a blogolásba, hogy mindent ismert és tudott. Nem igazán körvonalazódott még benned, hogy egyáltalán milyen címet adnál az oldaladnak? Légy spontán és nevezd el úgy, ahogyan most éppen jól esik. A későbbiekben meg tudod majd változtatni, amikor már van konkrét ötleted ezzel kapcsolatban. Abban sem vagy még teljesen biztos, hogy egyáltalán miről írnál szívesen? Sokan naplóblogot indítanak, mesélnek a mindennapjaikról vagy ami éppen érdekli őket, és talán pont ezek az elmélkedések, szabad írogatások segítenek abban, hogy megtalálják azt a témát, amelyre alapozni szeretnék a bejegyzéseket. 
A lényeg, hogyha késztetést érzel arra, hogy blogolj és bele szeretnél vágni, ne gondolkozz sokat és ne keress kifogásokat vagy miérteket! A puding próbája az evés! Légy merész és indíts saját oldalt!

3. Biztos, ami biztos!
Szerintem mindenkinek megvan az a bevált stílusa, amelyben jeleskedni tud vagy sikereket ér el. Van, akinek a versírás megy jól, másnak a prózaírás és lehet, hogy valakinek a krimi világa fekszik a legjobban. Bár azt vallom, hogy azt csinálja az ember, amiben jó, ettől függetlenül érdemes új dolgokat kipróbálni és akár új stílusokkal kísérletezni. Lehet, hogy amiben most jó vagy, csak egyetlen állomása az írói munkásságodnak és ezen kívül lehetsz hasonlóan jó, ha nem jobb valamiben, amit még nem is ismersz csak azért, mert nem volt még alkalmad vagy éppen, sosem akartad megpróbálni. A bevált módszerekkel sikereket érhetsz el, ellenben gátat szabhatnak a fejlődésnek, a látóköröd tágításának és annak, hogy íróként minél sokrétűbb gondolkodással és elképzelésekkel rendelkezz. Mindez nem csak az írásra vonatkozhat, hanem az olvasásra. is. Olvass valamit újat! Vegyél a kezedbe egy olyan könyvet, amelyről úgy gondoltad, talán sosem olvasnád el. Sokat tanulhatsz és tapasztalhatsz, ha nyitott vagy az új dolgokra!

4.Megtervezem a mindennapjaimat!
Ne csak mondd, mutasd is! - mondom én, aki a mai napig hadilábon áll az előretervezéssel. Pedig nagyon is hasznos tud lenni, ha van egy felépített és átgondolt heti menetrend, amelyhez tartva magam, könnyebben tudom teljesíteni az elképzeléseimet. Sokszor az írással az a baj, hogy annyi mindenre kell odafigyelni, hogy azt sem tudjuk, melyik feladathoz kapjunk: jó lenne kidolgozni a főszereplőm jellemét, esetleg egy múltbéli visszatekintést is írhatnék... ma korrigálni kellene az elírásokat vagy a helyesírási hibákat... át kellene olvasni a meglévő fejezeteket... jó lenne befejezni a legutóbbi fejezetet, amit félbehagytam... bele kellene írni egy plusz jelenetet, hogy érhetőbb legyen az átvezetés... meg kellene változtatni az egyik részt, mert nem vagyok vele elégedett.
Sorolni lehetne a problémákat, amelyek közül mindegyik fontos, mégis nehezen állítunk fel fontossági sorrendet. Mindegyikhez hozzáfogunk, de valahogy egynek sem érünk a végére és emiatt a történetünkkel sem tudunk úgy haladni, ahogy szeretnénk.
Erre van egy egyszerű megoldás: ragadj naptárt vagy jegyzetfüzetet és minden napra pontosan tervezd meg, hogy ma éppen mivel fogsz foglalatoskodni! 
Nálam a tervezés leginkább abból áll, hogy minden hétre kitalálom, hogy melyik lesz az a két téma, amit a blogra hozok. Ezeket a napok során megtervezem, kidolgozom, majd megírom. Viszont, egy történet írásnál más jellegű terveket, elgondolásokat kell kialakítani (szereplők, cselekmények, konfliktusok, szemszögek, stb), így próbáld meg Te is megtalálni azokat a szempontokat, kérdéseket, témákat, amelyek köré építeni tudod a terveidet! Ha minden nap látod, hogy mi az aznapi teendőd, sokkal átláthatóbban tudsz majd az írásoddal foglalkozni!

5. Részt veszek egy írói pályázaton!
Ez is lehet egy terv vagy célkitűzés, ha még sosem próbálkoztál vele vagy rég volt rá példa. A megmérettetés mindig hozzánk tesz, alakít rajtunk és általa többé válunk. Jobb írókká. Azt nem mondom, hogy minden hónapban részt kell venni egy-egy kihíváson - ez függ attól, kinek hogyan van rá ideje -, viszont jobb gyakrabban tenni és nem nagy időközöket kihagyni, mert bizony el tud szokni tőle az ember. Olyan ez, mint amikor valaki sportol - teszem azt, fut -, és hosszabb kihagyás után újból belevág. Bizony, rendesen meg lehet érezni azokat a kihagyott hónapokat és sok idő kell ahhoz, hogy újra formába hozzuk magunkat. Az írás is hasonló ehhez: ha elhanyagoljuk, berozsdásodhatunk, ha pedig nem gyakoroljuk, elkophatunk.
Tudom, hogy sokan félelemből nem merik megragadni ezeket a lehetőségeket, mert félnek a kudarctól, hogy esetleg negatív vélemény éri őket. A kritika egy olyan dolog az író életében, amely folyamatosan jelen van és jobb megbarátkozni vele, mint ellenségként tekinteni rá. A kritika nem rossz dolog, viszont az elfogadása fejben dől el és ha félsz tőle, akkor az kihat majd az írásodra és a kritika megértésére, hasznosítására is. A téged ért vélemények a Te javadat szolgálják! Tanulni tudsz belőlük, profitálni és általuk előrébb haladni! Szívleld meg ezeket a meglátásokat, tanácsokat és még ha hirtelen rosszul is esik egy-két dolog fontos, hogy emelt fővel viseld a téged ért véleményeket, megítéléseket! Egy jó író ismérve, ha el tudja fogadni mások véleményét! Az már nem olyan biztos, hogy alkalmazni is fogja, de minden egyes véleményt köszönettel kell fogadni. 
Minden hónap során vannak írói pályázatok, hol nagyobbak, hol kisebbek... én is meg szoktam osztani néhányat, ha belebotlok vagy megkér rá a pályázat hirdetője, hogy osszam meg a lehetőséget, viszont kereséssel is jó párat lehet találni, amelyekre jelentkezhetsz! 

Ezen gondolatokkal szeretnélek Benneteket bátorítani a következő évre! Kívánom, hogy egy sikerekben, örömökben, egészségben gazdag újabb esztendő részesei legyetek! Az írásban érjétek el a céljaitokat, merjétek őket megvalósítani és remélem, hogy a Pennát a kézbe oldal továbbra is része marad a mindennapjaitoknak! Én megteszek mindent annak érdekében, hogy az elkövetkezendő időszakban is különleges, érdekes és informatív bejegyzéseket, valamint feladatokat olvashassatok az oldalon, hiszen az oldal miattatok, értetek és általatok működik! Köszönöm a figyelmet, a részvételt, az aktivitást, a hozzászólásokat, a megannyi emailben beérkezett kérést, véleményezést és írást! Hálás vagyok értük! Köszönöm a bizalmatokat és remélem, hogy a továbbiakban is méltó leszek rá!

Boldog Újévet és nagyszerű 2017-es évet kívánok Mindenkinek!
Szatti :)

1 megjegyzés:

Adalbertina Meszretov írta...

Boldog új évet kívánok!

Flickr Images