Történet három mondatban - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. január 28., szombat

Történet három mondatban - Gyakorlati feladat


Biztosan sokatoknak ismerős Ernest Hemingway hatszavas története, melyet egy fogadásra alkotott. A fogadás tárgya az volt, hogy alkosson maximum tíz szó felhasználásával egy történetet, s ő a következőket írta le: 

For sale: baby shoes. Never worn.

Ez fordításban annyit tesz, minthogy Kisbaba cipő eladó. Soha nem hordták. Most erre a gondolatra vagy tematikára építve, egy hasonló típusú feladatot adnék a kezetekbe. Viszont, csavarnék a dolgon és másképp közelíteném meg ezt a típust vagy gyakorlatot. 
Kikötésként most nem szavakat adok meg, hanem választható történetcímeket, amelyekkel annyi a dolgod, hogy kiválaszd a számodra legszimpatikusabbat és történetet alkoss hozzá! Viszont, itt válik a dolog érdekessé:
- A feladat első részében másfél oldalas történetet kellene alkotnod, amely magába foglalná a teljes történetet és cselekményt. Ábrázold az eseményeket, ismertesd a karaktereket, kerüljön sor valamilyen fordulatra, majd következzen a lezárás, avagy a megoldás, stb. Ez a megszokott útvonal, amin haladni szoktatok.
- A feladat második részében ugyanezzel a történettel kellene tovább dolgoznod, ugyanazokkal a szereplőkkel és cselekménnyel, de a másfél oldalas terjedelmet le kellene csökkentened mindössze fél oldalra, amelynek ugyanúgy tartalmaznia kell az előzőekben ismertetett cselekményt és leírást. Nem egyszerű feladat, hiszen ugyanazt a hangulatot kell megteremtened és visszaadnod, mint amit a másfél oldalban legépeltél, csak most kevesebb terjedelemben. Konkrétabban és tömörebben kell fogalmaznod, lényegretörőbben kell elmesélned a történteket. 
- Végül pedig, a feladat harmadik részében három mondatban kell összegezned a történetet. Három mondat áll a rendelkezésedre, hogy megfogalmazd a történeted lényegét, mondanivalóját, továbbá fő gondolatát, érzésvilágát és cselekményét. 


Választható címek

1. Sötétbe burkolózva
2. Szerelem második látásra
3. Tükörkép
4. Csillagtalan égbolt
5. Ál/arc
6. Ismerős idegen
7. Holnap találkozunk
8. Ismeretlen ajándék
9. Isten hozott!
10. Egyszer volt, hol nem volt...

Összegezve:

- válassz egy történetcímet
- alkoss egyetlen történetet a megadott kritériumok alapján,
a. először másfél oldal terjedelemben,
b. másodszor fél oldal terjedelemben,
c. harmadszor, mindössze három mondatban!

A feladat célja, hogy két oldalról lásd az alkotásod: részletekben és a lényeget kiemelve! Minél több a hely, annál hajlamosabbak vagyunk elveszni a gondolatok sokaságában, viszont a "kevesebb néha több" elvére alapozva, három mondat is lehet éppoly erős és ütős, mintha oldalakat írtunk volna. A történet legyen tömör, ne lásd el bonyolult cselekménnyel, amelynek kifejtésére több oldalra lenne szükség. Most a lényeget ragadd meg és azt a mondanivalót, amely képes másfél oldalban, fél oldalban és három mondatban is működni, valamint élni!

Kíváncsian várom az írásaitokat!

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás: novella
Terjedelem: olvasd el pontosan a feladat leírását!
Kritérium: válassz a megadott címek közül!
Ne feledd: pontosan tüntesd fel az írói neved és választott kategóriát az emailben!

Beküldési határidő: február 23. (csütörtök)
Eredményhirdetés: február 25. (szombat)

A beérkezett feladatokat folyamatosan véleményezem, viszont a határidőként adott egy hónap folyamán lehetőség van javításra, illetve korrigálásra. A feladat célja nem csak az, hogy valaki vendégírói lehetőségben részesüljön, hanem az is, hogy egyrészt rendszeressé tegye az írói tevékenységeteket, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját! 

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételetek!

6 megjegyzés:

Brukú Szürke írta...

Drága Szattim.

Az előző feladat is rettentően tetszett, de a mostani az viszi a pálmát. Remélem tudok időt szakítani és rendesen befejezni a történetet - nem úgy mint az előzőnél. Nagyon sajnáltam, hogy ki maradtam belőle. :( De be akarom fejezni, és utólag beküldeni!

Kellemes hétvégét.
Szeretettel:
Brukú

Dawn Silver (Mea) írta...

Szia Szatti!
Hűha, ez nagyon izgalmas feladatnak tűnik :) Nem mondanám, hogy könnyű... Mindenképp kihívás. Jó látom, hogy már letelt a beküldési határidő? Vagy, nem februárra gondoltál esetleg? :)

Szatti írta...

Örülök, hogy tetszik nektek a feladat! :) Igen, nem könnyű, de remélem, hogy mindenki megbirkózik vele, aki alkotni szeretne rá.! Iiigen... a dátumot nem írtam át rendesen, csak a számokat, de a hónap meg januáron maradt. Köszi az észrevételt! :)

Maja Tankwall írta...

Szia:)
Megírtam a novellát, és el is küldtem e-mailbe. Megnéznéd, hogy átment-e? Csak a biztonság kedvéért, hogy nyugodtan aludjak :D
Puszi, Maja

Szatti írta...

Kedves Maja!

Igen, megkaptam! :) Köszönöm a részvételed!

Nyáplic Zsazsogó írta...

Szia!

Én is elküldtem az írásom, érdeklődnék, megérkezett-e :)

üdv, Zsazsi :3

Flickr Images