Egyszer volt, hol nem volt... - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. március 25., szombat

Egyszer volt, hol nem volt... - Gyakorlati feladat


Mindannyian ismerjük a mesék végét... a jó győzedelmeskedik és a rossz elnyeri méltó jutalmát. Tudjuk azt is, hogy a herceg csókja megtörte a varázst és Csipkerózsika felébredt álmából... hogy Hamupipőke lábára illett a cipellő, és boldogan éltek, míg meg nem haltak... hogy Hófehérke nem feküdt örökké az üvegkoporsóban... hogy az utolsó szirom bár lehullott, még időben hangzott el a bűvös szó, mely megtörte az átkot. Mindannyian ismerjük ezeket a meséket, de mi lett volna, ha a dolgok nem úgy történnek, ahogyan ismerjük? Ha Hamupipőke sosem jut el a bálba, találkozik valaha is a herceggel? Ha Hófehérke nem harap bele az almába, miképpen próbálta volna meg a Gonosz Királynő eltenni láb alól? Ha Csipkerózsika a csók ellenére mégsem ébred fel? Miért ő volt a jó herceg, aki képes volt megtörni a varázst? S ha a Szörnyeteg a kezdet kezdetén elfogadja a rózsát? Ha sosem változik szörnyeteggé, miképpen alakult volna tovább a mese?

Számtalan kérdés, s ezek közül néhányra most Te adhatsz választ! Döntsd el, hogy melyik mese története és hangulata szimpatikusabb számodra, majd ragadj pennát és írd meg, hogyan alakulhatott volna másképp a történet cselekménye! Egy váratlan fordulattal akár teljes egészében átírhatod az ismert eseményeket, és új befejezést is adhatsz a történetnek! Légy merész, kreatív és változtasd meg a történéseket! Felhasználhatod az adott meseelemeket, viszont újakkal is bővítheted a repertoárt... hiszen, ha a mérgezett alma nem jött volna be, milyen újabb ötlettel rukkolt volna elő a Gonosz Királynő? Erre is biztosan megvan a válasz... lehet, hogy nálad?

Kategóriák

1. Hamupipőke
A varázs véget ér, amint éjfélt üt az óra...


2. Hófehérke
Harapj bele... és minden bánatod elmúlik...


3. Csipkerózsika
A varázslatot csak a szerelmes csók törheti meg...


4. Szépség és a Szörnyeteg
Ha az utolsó szirom is lehull... szörnyeteg marad az idők végezetéig...


A gyakorlati feladat során elrugaszkodhattok az alapoktól, így megváltoztathatjátok a mese végkimenetelét, más lezárást is kaphat a történet, továbbá a cselekmény átírása mellett a szereplők jellemén is alakíthattok! A lényeg az eredeti mese medrében való megmaradás, az ismert szereplőkkel való együttdolgozás és az eredeti mese hangulatának megtartása! Ettől függetlenül, szabad kezet kaptok mindenben és mindenféle változtatást alkalmazhattok!

Fontos tudnivalók! 

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella

Kritérium: adj címet a műveidnek!
Terjedelem: max. 4-5 oldal (A4)
Formátum: csatolt word dokumentum vagy emailként mellékelt szöveg
Ne feledd: pontosan tüntesd fel az írói neved és választott kategóriát az emailben!

Beküldési határidő: május 4. (csütörtök)
Eredményhirdetés: május 6. (szombat)

A beérkezett feladatokat folyamatosan véleményezem, viszont a határidőként adott egy hónap folyamán lehetőség van javításra, illetve korrigálásra. A feladat célja nem csak az, hogy valaki vendégírói lehetőségben részesüljön, hanem az is, hogy egyrészt rendszeressé tegye az írói tevékenységeteket, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját! 

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételetek!

6 megjegyzés:

Bogi👑 írta...

Szia!
Wow, ezzel a feladattal nagyon betaláltál! Szerintem ez az eddig legjobb feladat! :)
Lenne egy kérdésem: a mese elejét is bele kell írni a történetbe vagy elég a megváltoztatott fordulattól?
Nem biztos, hogy jelentkezem, de elég nagy esély van rá, hogy számíthatsz rám is! :)
Köszönöm előre is a választ!
Ölel: Bogi

Szatti írta...

Kedves Bogi!

Úgy, és onnantól írod meg, ahogyan és ahonnan neked szimpatikus :) A lényeg, hogy a választott mese, s annak karakterei stimmeljenek. Hogy miképpen alakítod a cselekményt, továbbá merre viszed a mese vonalát, rád bízott! Ha a fordulattól írnád, írd onnan!

Előre is köszönöm, ha részt veszel!

Norah Newman írta...

Szia! :-) Hűha,ezt csak most fedeztem fel! Félek,kénytelen leszel ismét az én kreálmányomat (is) olvasni,mert ezt ki nem hagynám ;-) Főleg,hogy az abszolút kedvenc mesém is a listában van.... :-D

Szatti írta...

Előre is köszönöm, ha részt veszel a feladaton, Norah! :) Jó munkát és sok sikert kívánok a történeted megírásához!

Zita írta...

Lehet több történetet is írni? Előre is köszönöm a választ

Szatti írta...

Szia Zita!

Igen, lehet több történetet is írni. Erre sosem szoktam nemet mondani, viszont több történet esetén csak egyet veszek majd figyelembe, mégpedig azt, amelyiket a legjobbnak érzem. Tehát több művet nem osztok majd meg, amikor felteszem a résztvevők alkotásait. Elolvasom, véleményezem és ha esetleg 2-3 történetről is szó van, akkor a legjobbat veszem érvényesnek!
Remélem, válaszoltam a kérdésedre!

Flickr Images