Ajánlott olvasmányok nyárra, Tőlem - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. július 4., kedd

Ajánlott olvasmányok nyárra, Tőlem


Amikor beköszönt a nyár, nekem is több a szabadidőm, mint évközben és ilyenkor igyekszem pótolni mindent, amivel a hónapok során kevésbé vagy egyáltalán nem volt alkalmam foglalkozni. Az egyik ilyen tevékenység az olvasás. Bár évközben is olvasok egy-egy könyvet, lényegesen hosszabb időbe telik a végére érni, nyáron viszont sikerül pár nap alatt is "felfalni" egy történetet. Most megosztanám veletek azokat a könyveket, amelyeket az utóbbi hetek során olvastam el és kimondottan ajánlanám nektek könnyed, nyári olvasmányként. Remélem, van közöttük olyan, amely újdonság lesz számotokra és szívesen elolvasnátok!

A zárkózott, passzivitásra hajlamos Lucas élete egy csapásra megváltozik, amikor a tizennégy éves Sofía bekopog az ajtaján. A lány nemrég veszítette el az édesanyját, aki a férfi fiatalkori szerelme volt, és akit a szakításuk után soha többé nem látott. Lucas egyúttal azt is megtudja, hogy Sofía a közös lányuk. 

Kettejük között lassanként törékeny bizalom alakul ki, és felfedezik egymás legbensőbb titkait is. 

Az Ilyen a boldogság két magányos, sebzett ember története, akik megtanulnak szeretni, és együtt néznek szembe a változással járó félelemmel és bizonytalansággal, miközben felfedezik a lemondásban és az önzetlenségben rejlő örömöt is. Eduardo Sacheri új regénye a megjelenését követően Argentínában és Spanyolországban is nagy sikert aratott.

Ami leginkább tetszett a könyvben, az az őszinteség és a humor kettőssége. Az író szépen bontakoztatta ki az apa és lánya kapcsolatát, s különleges megtapasztalás volt, ahogyan fokozatosan építette ki a kölcsönös szeretethez vezető utat. A főszereplő személyisége és gondolatai pedig nagyon sokat dobtak a történeten.  Valósághű és hiteles, de legfőképp nagyon szerethető történet! 

Az biztos, hogy...

- megkedveled és a szívedbe zárod a szereplőket
- a párbeszédek tanulsága, mögöttes tartalma a könyv elolvasása után is emlékezetes marad
- sokat fogsz nevetni és mosolyogni
 - Lucas és Sofia kapcsolata a Te szívedet is megmelengetiAlice, mióta csak az eszét tudja, Maxről álmodik. Minden nap, elalvás után bejárják a világot, egzotikus helyekre utaznak, beszöknek a Louvre-be, vagy épp egy piramis tetején piknikeznek. És az ezernyi mesés kaland során egymásba szeretnek. De ez mind csak álom… Max ugyanis nem létezik. Legalábbis a lány ezt hiszi… 

Alice édesapjával Bostonba költözik, és amikor belép új iskolájában az osztályba, Maxszel találja magát szemben. De a valóság más, mint Alice fantáziájában. A fiú kimért, és ráadásul van barátnője. És az ismerkedés korántsem olyan tökéletes, mint azt a lány remélte. 

Amikor pedig kiderül, hogy Max álmai is régóta Alice-ről szólnak, a képzelet és a valóság egyre inkább kezd összemosódni. Úgy tűnik, véget kell vetniük a közös fantáziáknak, ezért mindent megtesznek, hogy kiderítsék a rejtélyes közös látomások okait. 
De annak, aki álmában lesz szerelmes, elég-e valaha is a valóság?

Egyszerű, romantikus történetet szerettem volna olvasni, ami kicsit kikapcsol, megnevettet és nem túl bonyolult. Egyszerűen csak, jól esik olvasni és elmerülni benne pár órára. Na, az Álomgyár ilyen... de valahogy még ennél is többet ad. Könnyed történetre számítottam, viszont a tartalom sokkal összetettebb és elgondolkodtatóbb volt. Legalábbis, a történet elolvasása után bennem számtalan kérdés maradt és ezt pozitívumnak tekintettem. Mindenképp tanulságos és lebilincselő történet. Olvasóként, teljesen átérezhető volt Alice vívódása, Max iránt érzett szerelme és ami szerintem bravúros volt az író részéről, hogy képes volt két világot teremteni, amelyben bár ugyanazok a szereplők adottak, mégis más jellemvonásokkal és tulajdonságokkal bírnak... mások az életben, és mások az álmok világában. Viszont a különbségeik ellenére mégis vannak közös pontok, párhuzamok és olyan részletek, amelyek bizonyossá teszik az álmok jelentőségét és azok mondanivalóját.

Az biztos, hogy...

- a könyv elgondolkodtat és lenyűgöz majd
- felismered, mennyire fontosak az álmaid és azok jelentése
- szeretnéd, ha neked is lenne egy Max-ed, akivel találkozhatsz az álmaid során
- szívesen tovább olvastad volna még Alice és Max történetét


Giával az iskolai bál kezdete előtt fél órával szakít a pasija, ezért kétségbeesésében vakmerő lépésre szánja el magát. Arra kér egy vadidegen srácot, játssza el egy estére, hogy járnak. A terv egyszerű: két óra, pár kegyes hazugság a barátnőknek. A baj csak az, hogy Gia nem tudja kiverni a fejéből a helyes ismeretlent. Aztán az élet úgy hozza, hogy viszonozhatja a szívességet … Tényleg egyre fontosabbak lesznek egymásnak, vagy kamu az egész? Alapulhat-e bármi is hazugságon? Mit gondolnak majd a barátnői, ha kiderül az igazság? Tényleg ennyire számít, hogy ki mit gondol?

Kasie West szellemes és csodálatosan romantikus regényének főhőse egy hirtelen ötlet miatt óriási galibába keveredik, és az élete fenekestül felfordul. Vajon sikerül újra megtalálnia a szerelmet, és azzal együtt önmagát is?

Egy könyv olvasása során mindig fontos számomra a jellemalakulás, a személyiségfejlődés és hogy a szereplő eljusson A-ből B-be a történet végére. A könyv szerintem ezt tökéletesen hozta magával, mert ahogyan haladt előre a cselekmény, úgy vált a szeszélyes, mások véleményére túl sokat adó, elkényeztetett Gia-ból magabiztos, hibáit felvállaló és elfogadó, szerethető, valamint őszinte karakter. A szemünk előtt alakul át valakivé, akit szereplőként tényleg kedvelni tudunk és a cselekménnyel párosítva, a történet tökéletes képet ad arról, hogy mit jelent tévedni, vállalni a tetteink következményeit, őszinteséget adni és kapni, valamint figyelmen kívül hagyni a saját és a mások által lefektetett elvárásokat. 

Ami biztos, hogy...

- a könyv emlékeztetni fog arra, hogy mindig légy önmagad
- eszedbe juttatja: ami boldoggá tesz és amiről úgy gondolod, hogy boldogít, az két különböző dolog
- szeretnéd, bárcsak személyesen is ismernéd Rebet
- Hayden belopta magát a szívedbe

Ha esetleg érdekelne valamelyik könyv vagy akár mind, és nem találod a neten, írj emailt a pennatakezbe@gmail.com címre! Szívesen elküldöm! Remélem, hogy tetszett a bejegyzés! Ha olvastad valamelyik könyvet és elmondanád róla a véleményed, vagy lenne könyvötleted, amelyet szívesen ajánlanál másoknak elolvasásra, írj kommentet!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images