Rémséges alkotások - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. november 4., szombat

Rémséges alkotások - Gyakorlati feladat

Ha november, akkor halloween-i feladatsor. Kimondottan szeretem ezt az időszakot, mert bár többször is van lehetőség az év során, hogy képzeletben gazdag történeteket alkossatok, mindig ezek a művek a legkiemelkedőbbek számomra. Különleges hangulattal látjátok el őket. 
Most, három különböző gyakorlat közül választhatjátok ki a nektek megfelelőt. Mindhárom típus más-más oldalról ragadja meg a Mindenszentek hangulatát. Főleg a fantázia világára építve választottam feladatként szolgáló témákat, mint szellemek és vámpírok, harmadik típusként pedig lehetőségetek van egy megkezdett történethez befejezést írni.

Olvassátok át mindhárom feladattípust és válasszátok azt, amelyik nektek a legszimpatikusabb, majd a megadott kritériumok által írjatok hozzá történetet!

1. Az éjjeljáró

Úgy tartják, hogy Halloween éjszakáján megnyílik az élők és holtak világa közötti kapu, s az elhunytak szellemei visszatérnek. Talán kísérteni és bosszút állni? Szeretteit megkeresve, óvni és védelmezni őket eme sötét éjszakán? Esetleg más valami húzódik meg a háttérben? Miért térnek vissza?
Történeted főszereplője egy hosszú és mély álomból ébred. Valami megzavarta örökké tartó álmát, s sírját elhagyva az élők világában találja magát, viszont legbelül tudja: csak addig maradhat a halandók között, míg a hajnal első sugarai el nem árasztják az égboltot.

Mutasd be a történeted egy olyan szereplő szemszögéből, aki Mindenszentek éjszakáján visszatér a földi halandók közé. Ki ő? S ki volt életében? Ki most, miután szellemként megadatott számára a lehetőség, hogy visszatérjen? Építs köré olyan cselekményt, mely magyarázatot ad arra, hogy mi célja lehet a visszatérésének!

A történet témáját, s a cselekmény alakulását nagyban befolyásolja majd a főszereplőd jelleme, és karaktere. Az, hogy milyen ember volt élete során, s hogy milyen gondolatok és érzések birtokában tér vissza az élők sorába. Így alkothattok akár horrorisztikus, de akár szívbe markoló történetet is.

2. Drakula története

Drakula neve biztosan ismerősen cseng, aki mint vámpír elevenedik meg a lapokon. A könyvtől függetlenül sok legenda veszi körbe, mind-mind más feldolgozásban és oldalról mutatja be a jellemét és az életét, viszont most a Te kezedben van a lehetőség, hogy bemutasd, ki volt Ő és milyen tetteket vitt véghez. Valóban olyan vérszomjas és félelmetes volt, mint ahogyan azt a könyvek és egyéb alkotások bemutatják? Vagy a leírtak meg sem közelítik a valóságot és azon borzalmas rémségeket, melyek a kezéhez tapadnak? Ragadj pennát és meséld el, ki volt Drakula!

Az eredeti Bram Stoker alkotástól függetlenül bármilyen irányban megközelítheted Drakula jellemének és a cselekmény ismertetését! Ha segítséget nyújt, más könyvekből is meríthetsz, vagy akár egyes filmeket is alapul vehetsz a történeted kialakításához! A lényeg, hogy a Te szemszögedből és a saját ízlésedre, elképzeléseidre alapozva alkosd meg a történetet, melyben Drakula kapja a főszerepet. A mellékszereplők tekintetében, hagyatkozhatsz a hozzá kapcsolható, ismertebb karakterekre, mint Mina Murray, Johnatan Harker, Abraham Van Helsing, akik a Bram Stoker féle alkotásban is szerepet kapnak. Mindemellett viszont, újabb szereplőket is alkothatsz a történethez. 


3. A folytatás a Tiéd!

Már nem számoltam, hanyadik lépcsőfokot hagyom el, de tudtam, hogy a kastély belsejében egyre lejjebb és lejjebb haladok. Mintha a kietlen, síri csendben egyenesen a pokolba tartottam volna. Lépteim visszhangot vertek a nyirkos falakon, miközben egyre szaporábban véve a levegőt, a bordáim alatt fájdalom hasított az oldalamba. Estélyimet most éreztem leginkább terhesnek. Tánc közben szinte súlytalannal éreztem a megannyi, csillogó kővel kirakott anyagot, most viszont, fuldokoltam benne. A folyosó végén árnyék mozgására lettem figyelmes a félhomályban, és ujjaim még görcsösebben fonódtak a piros borítékba rejtett levélre. Mi lesz, ha valaki mással találkozok? Sosem lenne képes becsapni. Tudtam, hogy így van, mégis inkább kérdésnek éreztem a gondolatot, mintsem állításnak.
Visszafojtott lélegzettel, szorosan a falhoz lapulva merészkedtem elérőbb, amikor hirtelen előttem termett és én szembe néztem vele:
- Már azt hittem, sosem érsz ide. 

A fentebb olvasott szövegrészlet történeted alapjául szolgál. Megelevenít egy bizonyos eseményt, mondhatni felvezetésként, viszont a Te feladatod folytatni és befejezni. Előzményt is szerkeszthetsz hozzá, de ha innen indulnál és ettől a pillanattól kezdve ismertetnéd a történéseket, az is lehetséges. A lényeg, hogy a részletet tedd a történeted részévé és szó szerint alkalmazd az írás során! Elrejtve találhatsz bizonyos utalásokat, kapaszkodókat, amelyeket kibontakoztathatsz a történetben. Ilyen utalás lehet a kézben szorongatott levél, az estélyi ruha, ami akár egy bálhoz is kapcsolható, és maga a párbeszédként feltüntetett mondat, ami mutatja, hogy az adott két szereplő ismeri egymást. Ezekre mind-mind választ adhatsz és a cselekményhez formálhatod.


Fontos tudnivalók! 


Az elküldött írásokra egy vissza-emailben mindig reagálok, hogy megkaptam és megérkezett hozzám. Innentől kezdve, miután elolvastam, néhány nap múlva válaszolok, hogy mik az észrevételeim, milyennek találtam, mennyire tetszett, értékelem mind tartalmilag, mind helyesírásilag, illetve, hogy megfelelt-e a feladat kritériumainak. Ha tökéletesnek és késznek érzem a művet, akkor összegzem a meglátásaimat, viszont ha hibákat vélek felfedezni, hiányosnak találom, vagy félkésznek érzem akár tartalmilag, akár kivitelezés terén, akkor elmondom a vele kapcsolatos meglátásaimat, tanácsaimat és így lehetőség van a javításra, átírásra a határidő lejártáig.
Az újra visszaküldött írást ismét átolvasom és csak abban az esetben fogadom el résztvevő alkotásként, ha azt megfelelőnek és a feladat szempontjából is késznek érzem. Ezzel azt szeretném erősíteni minden íróban, hogy a maximumot hozza ki magából és ne csak "letudja" a feladatot. Célom, hogy a vendégírói lehetőség elnyerése mellett, rendszeressé tegye az írói tevékenységet, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját! 

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella
Kritérium: adj címet a művednek
Terjedelem: max. 4-5 oldal (A4)
Formátum: csatolt word dokumentum vagy emailként mellékelt szöveg

Kérlek, pontosan szerepeljen az emailben:
- írói név (amennyiben nem saját névvel pályázol)
- választott kategória száma, megnevezése
- a történeted címe 

Beküldési határidő: november 30. (csütörtök)
Beérkezett alkotások közzététele: december 1. (péntek)
Eredményhirdetés: december 2. (szombat)

Ha valamire nem kaptál választ, írj kommentet vagy keress meg emailben!

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételetek!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images