Ünnepi fények - Gyakorlati feladat - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. december 2., szombat

Ünnepi fények - Gyakorlati feladat

Ha december, akkor ismét ünnepi gyakorlati feladatsor a Pennán! 

1. kategória - Szavak szárnyán
A kreativitás kedvelőinek

Minden ünnepnek megvan az a sajátságos hangulata, hogyha kimondjuk magunkban, rögtön asszociálni tudunk rá bizonyos szavakkal és kifejezésekkel. A Karácsony hallatán biztosan bennetek is elhangzik néhány ilyen jellegű szó, amelyek megidézik az ünnep hangulatát, vagy amelyek hatására kellemes emlékek jutnak eszetekbe.

Most én is összeválogattam néhány szót, amely számomra az ünnepeket idézi. A feladatotok, hogy alkossatok egy olyan karácsonyi történetet, amelynek megírásához felhasználtok három szót a felsorolásból! Hogy miképpen kapcsoljátok őket a történethez és hogyan teszitek a cselekmény részévé, rajtatok áll! A lényeg, hogy szerepet kapjon benne és jelentőséggel bírjon! 
A történet helyszíne bármi lehet. A téli időszakra és az ünnepekre való tekintettel, a történet játszódhat akár egy jégkorcsolya pályán, a szereplőitek részt vehetnek egy családi vacsorán, de akár karácsonyi bálra is sor kerülhet, vagy egy szívet melengető, ünnepi vásárra a parkban. Ebben nem kötöm meg a kezeteket.

Aki nem novellát szeretne írni, hanem inkább verselne és rímekkel mesélné el egy történetet, arra is van lehetőség! A feladat kritériumai ugyanúgy érvényesek ennél a megoldásnál is: három szó választható a megadott lehetőséget közül és a versnek egy történetet kell magába foglalnia!

Felhasználható szavak (hármat válassz): szánkó, képeslap, csengő, csillag, lámpás, szaloncukor, angyal, hópehely, fagyöngy, hógömb, gyertya, piros sál, diós beigli, fahéj, csillagszóró, diótörő, zenedoboz, mesekönyv, kandalló.

2. kategória – Mintha élnének...
Az átélés kedvelőinek


Gondolkodtatok már azon, mit érezhet egy üvegdísz, amikor benne tükröződnek az ünnep fényei? Mire gondolhat a hóember, aki a kertünkben álldogál? S az adventi koszorú, amikor az első gyertya fénye betölti a szobát? Válasszatok a megadott lehetőségek közül, s a helyébe képzelve magatokat, írjatok róla novellát vagy verset!
  • Egy hóember élete - Írjatok történetet egy hóember szemszögén keresztül és mutassátok be mindazt, amit lát, tapasztal, érez és gondol a világról rövidke élete során!
  • Az üvegdísz meséje - Képzeljétek magatokat egy üvegdísz helyébe, és írjatok a gondolatairól, az érzéseiről, mielőtt újabb évet pihenne a padláson, egy doboz mélyén.
  • Az adventi koszorú története - Advent idején hétről hétre meggyújtunk egy gyertyát az ünnepi koszorún. Meséljétek el a történetét, ő miképpen éli meg az ünnepeket!
3. kategória - Karácsonyi ének
A mesélés kedvelőinek

Biztosan mindenki számára ismerősen cseng Ebenezer Scrooge története, Charles Dickens tollából. A történet - legyen szó akár a könyvről, akár a filmekről -, mindegyik gyönyörűen bemutatja és érzékelteti, hogy még a legkőszívűbb ember is képes újra hinni a Karácsony szellemében és átérezni, mennyire csodálatos együtt ünnepelni a szeretteink körében. Ebenezer életében nem sokat jelentenek az ünnepek, ám amikor megjelenik előtte a múlt, a jelen és a jövő karácsonyainak szelleme, minden megváltozik. A múlt szelleme a gyermekkorát idézi fel, az elmúlt karácsonyok emlékét. A jelen karácsonyának szelleme megmutatja, miképpen ünnepelnek szerettei, egyetlen unokaöccse, Fred és agyondolgoztatott alkalmazottja, Bob Cratchit családja körében. A harmadik szellem pedig szembesíti a jövő eseményeivel, amelyek még Scrooge lelkében is félelmet keltenek...

A feladat témája ez a mese, melyet most a saját képzeletedre szabva, Te önthetsz szavakba. Ebenezer Scrooge karakterén keresztül mutasd meg, mit jelent a Karácsony, s az ünnep varázsa! Alkoss egy szívmelengető, tanulságos történetet!Fontos tudnivalók!

Az elküldött írásokra egy vissza-emailben mindig reagálok, hogy megkaptam és megérkezett hozzám. Innentől kezdve, miután elolvastam, néhány nap múlva válaszolok, hogy mik az észrevételeim, milyennek találtam, mennyire tetszett, értékelem mind tartalmilag, mind helyesírásilag, illetve, hogy megfelelt-e a feladat kritériumainak. Ha tökéletesnek és késznek érzem a művet, akkor összegzem a meglátásaimat, viszont ha hibákat vélek felfedezni, hiányosnak találom, vagy félkésznek érzem akár tartalmilag, akár kivitelezés terén, akkor elmondom a vele kapcsolatos meglátásaimat, tanácsaimat és így lehetőség van a javításra, átírásra a határidő lejártáig.

Az újra visszaküldött írást ismét átolvasom és csak abban az esetben fogadom el résztvevő alkotásként, ha azt megfelelőnek és a feladat szempontjából is késznek érzem. Ezzel azt szeretném erősíteni minden íróban, hogy a maximumot hozza ki magából és ne csak "letudja" a feladatot. Célom, hogy a vendégírói lehetőség elnyerése mellett, rendszeressé tegye az írói tevékenységet, továbbá egy-egy gyakorlat alkalmával igényes és tartalmas alkotások születhessenek, melyek gazdagabbá tehetik minden író repertoárját!

Elküldési lehetőség: pennatakezbe@gmail.com
Alkotás formája: novella (1-2. kategóriánál vers is)
Terjedelem: max. 4-5 oldal (A4)
Formátum: csatolt word dokumentum vagy emailként mellékelt szöveg

Kérlek, pontosan szerepeljen az emailben:
- írói név (amellyel feltüntethetem a művet az oldalon)
- választott kategória száma, megnevezése
- az alkotás címe

Beküldési határidő: 2018. január 4. (csütörtök)
Beérkezett alkotások közzététele: január 5. (péntek)
Eredményhirdetés: január 6. (szombat)

Ha valamire nem kaptál választ, írj kommentet vagy keress meg emailben!

Sok sikert kívánok és előre is köszönöm a részvételt!

Nincsenek megjegyzések:

Flickr Images