Kindle előnyei - az olvasás-ízlés kérdése - Pennát a kézbe! [ igenis írok, ha írni akarok]

2017. december 13., szerda

Kindle előnyei - az olvasás-ízlés kérdése

Emailben nagyon sok kérdés érkezett be legutóbb azzal kapcsolatban, hogy én mennyire vagyok elégedett a Kindle készülékemmel, mit tartok előnynek, illetve hátránynak vele kapcsolatban, továbbá miket olvasok mostanság? Ezekre a kérdésekre is válaszolni fogok, viszont szeretnék egy másik témát is körüljárni, ami talán kapcsolódhat ehhez a bejegyzéshez. 
A Kindle és minden más ebook készülék megjelenése előtt én is könyvesboltba jártam és onnan szereztem be a könyveimet. Könyvtárba nem igazán jártam vagy nagyon ritkán, mert jobb szerettem azokat a könyveket lapozni, amelyek az enyémek és a határidőhöz való alkalmazkodás sosem ment nekem, vagy legalább is nem szeretem. Olvassak ki két hét alatt egy könyvet, mert vissza kell vinnem? Ha addig meg adódik valami, ami elveszi a szabadidőmet, mehetek hosszabbíttatni vagy rosszabb esetben visszavinni és ki tudja, mikor tudom újra kivenni?! Én könyvesboltos típus voltam, maradjunk ennyiben. Jobb szeretem a magaménak tudni a könyvet, minthogy csak egy bizonyos ideig használhassam, majd meg kelljen válnom tőle.

Sokan amiatt használnak ebook készüléket, mert anyagilag nem tudják kivitelezni a megannyi könyv megvásárlását, így az adott könyveket letöltik, és probléma megoldva. Én nem emiatt vettem elsősorban ebookot, bár ez a szempont sem volt utolsó. Évekig, amíg könyvesboltba jártam, szinte minden héten beruháztam valami újdonságra és ezáltal eléggé terjedelmes könyvmennyiségre tettem szert. Viszont a mennyiség néha nem egyenlő a minőséggel, és sikerült olyan könyveket is vennem az évek során, amelyeket nem olvastam el teljesen, vagy végig olvastam, de nem tetszett annyira, mint vártam. Biztosan ismeritek ezt a helyzetet, amikor a tartalom és a borító sokkal kecsegtetőbb, mint amennyire a történet valóban jónak nevezhető. Nagyon megtetszett a sztori vagy a külső kivitelezés és gondolkodás nélkül lekaptam őket a polcról. Aztán jött a hidegzuhany és a csalódás... ez bizony, mégsem tetszett annyira, mint vártam.
Eleinte ezt az érzést kizárólag a könyvekre hárítottam, mintha ők lennének a hibásak, amiért nem nyerték el az ízlésemet. Bár minden bizonnyal, van ilyenre is példa, amikor valóban egy könyv iszonyatosan gyenge, de az én esetemben minden egyes könyv gyengének bizonyult ebben az időszakban és nem értettem, hogy miért választok rosszabbnál rosszabb könyveket, holott azelőtt annyi jó történetet olvastam.


Aztán rájöttem, hogy bennem van a hiba... ami igazából nem is hiba, csak egy természetes változás, amin én is keresztülestem: mondhatni felnőttem, vagy inkább változtam. Az addig szórakoztatónak talált fantasy és/vagy romantikus könyvek már nem elégítették ki az olvasásszomjamat, nem kötöttek le úgy, ahogyan szerettem volna és erre csak nagy sokára jöttem rá... akkor, amikor már körülbelül a hatodik-nyolcadik könyvemet vettem meg, ami ismételten untatott. Persze mondhatnánk, hogy én mit lepődtem meg ezen? Az ember változik, ezzel párhuzamosan pedig az érdeklődés is. Más témájú könyveket is szívesen olvasunk vagy teljesen áttérünk egy új irányvonalra. Nekem viszont ez a változás eleinte nem volt észrevehető, legalább is nem abban a formában, hogy magamban keressem az okát. A könyveket hibáztattam, az írókat és magát az egész cselekményt, amiért úgy és ahogyan lett megírva, pedig nem voltak rossz történetek, csak már engem nem foglalkoztattak.

Nekem az ebook mindebből egy kiutat jelentett és megoldást arra, hogy ne vásároljak meg olyan könyveket, amelyek esetleg nem felelnek meg az ízlésemnek. Azóta persze rájöttem, hogy az érdeklődésem megváltozásának volt köszönhető ez a csalódás-lavina és azért ért sorozatosan kudarc, mert ezek a témájú könyvek már nem tudtak szórakoztatni. Igaz, tisztelet a kivételnek, mert vannak olyan történetek, amik ennek ellenére is tetszetősek voltak az évek során, ellenben mostanság jobban lekötnek a krimik, a sci-fik vagy a különféle thrillerek. Mindez lehetséges, hogy néhány év múlva ismét változik majd, viszont akkor már ismerni fogom ezt az érzést, és nem a könyvekben fogom keresni a hibát.


Visszatérve az alapkérdéshez, miszerint mit tartok a Kindle előnyeinek és hátrányainak? Igazából nem is tudom, tudnék-e hátrányt mondani... persze, mindenbe bele lehet kötni és ha nagyon problémát szeretnék keresni, akkor talán a formátumot emelném ki.
  • Formátum - mert a megjelenés fontos
Akik szintén ebook tulajdonosok, azok találkozhattak már azzal az esettel, miszerint ezek az olvasók nem igazán szimpatizálnak a pdf formátummal. Behozza, olvasható a szöveg, de csak nagy szívjósággal mondható rá, hogy tökéletesen kezeli. Nálam általában, ha pdf-et töltök rá, nagyon apró betűsen jeleníti meg a szöveget. Ezt meg lehet kerülni azzal, hogy átkonvertálom az ebook számára is megfelelő mobi, prc vagy epub formátumba, viszont ezzel általában sérül a szöveg... ezt az Elolvas-Lak tagok tudják a legjobban, amikor nem egy emailben mesélek nekik minderről. A konvertálás során sérülhet a szöveg minősége, oldalak tűnhetnek el vagy a leggyakoribb problémát említve, a körülbelül háromszáz oldalas szöveget ezer oldalassá darabolhatja a megannyi felesleges Enter és üres oldal beszúrásával. Eléggé bosszantó tud lenni ez a dolog és minderre nem született még tökéletes megoldás... legalábbis, én még nem találkoztam vele. Úgy szoktam kicselezni ezt a dolgot, hogy pdf-ból nem rögtön mobiba konvertálom a könyvet, hanem előbb docx formátumba. Azzal, hogy először word kiterjesztést adok a szövegnek, a pdf valahogy egyben marad és nem esik szét, mintha rögtön kompatibilissé tenném az ebook számára. Nem mondom, hogy mindig tökéletes, viszont sokkal szebb marad a szöveg és nem hiányzik a történet fele. 

  • Olvasásbarát készülék
Előnyének mindenképpen azt a szempontot tudnám kiemelni, hogy rendkívül szemkímélő, köszönhetően az elektronikus tintának (tehát nem világít, mint mondjuk a tablet képernyője). Ezáltal kényelmes az olvasás, mintha csak papír alapú könyvet lapozgatnánk. Persze, a nyomtatott könyv érzetét nem adja vissza. A tapintását, az illatát, de még mindig közelebb áll az élmény az olvasáshoz, mintha számítógép előtt görnyednénk és a képernyőre merednénk órákon át. Mindenkinek javasolni tudom, aki sok időt tölt olvasással és gondolkodik egy ebook beszerzésén, hogy szemkímélés szempontjából mindenképp megéri. 

  • Végtelen mennyiség
Jó, azért végtelen nem, viszont tényleg annak érzi az ember, ha figyelembe vesszük, hogy egy-egy készülékhez több giga tárhelyet kapunk, hát még ha bővíthető is a memória... nekem több, mint száz könyv van a készülékemen, így tényleg végtelen mennyiségnek érezhető, amiből válogathatok, ha olvasni támad kedvem. Továbbá az ebookhoz társított Áruházban nagyon sok könyvet tudunk letölteni, olykor kedvezményesen vagy ingyen is, ha kiárusítások vannak. 

  • Használd ki a lehetőségeit!
Ha olvasásra gondolunk, általában arra a hobbira asszociálunk, amikor szabadidős tevékenységet folytatunk. Ellenben, a Kindle a tanulásban is segítséget jelenthet. Még az egyetemen, nagyon sokszor alkalmaztam azt a módszert, hogy az egyes tantárgyak jegyzeteit kinyomtatás helyett konvertáltam, és a Kindle készülékemre küldtem. Így bárhol elővehettem, és tanulhattam a tételeket.  

S hogy jelenleg mit olvasok? Sylvain Neuvel - Alvó óriások című könyvét, amelynek hamarosan a végére érek, folytatásként pedig bele is vágok a második kötetbe. A Kindle használatáról és a vásárlással kapcsolatos tudnivalókról már írtam korábban egy bejegyzést, amit EZEN a linken tekinthettek meg! A konvertálással kapcsolatos tanácsaimat pedig ITT olvashatjátok el!

Remélem, hogy hasznos volt számotokra ez a bejegyzés (is) és bátran szóljatok hozzá, ha valamilyen gondolattal vagy tapasztalattal kiegészítenétek! :)

Nincsenek megjegyzések: